havadurum
Sermet Atadinç

sermet@canakkaleolay.com

Bunu da gördük!

Basın ve ifade özgürlüğü karnemizin kırıklarla dolu olduğu ülkemizde FETO'cü çetenin darbe girişiminden sonra uygulamaya sokulan olağan üstü hal koşulları ile basın ve ifade özgürlüğünün rafa kaldırıldığını söyleyebilirim. Hele olağanüstü hal koşularının üç ay daha uzatıldığı daha da uzatılması sinyallerinin şimdiden verildiği koşullarda karşılaştığımız uygulamalar gelecek adına son derece sıkıntılı günlerin habercisidir. Sorgusuz sualsiz hiç bir hukuki gerekçesi olmadan medya kuruluşlarının kapatıldığı gazetecilerin, yazarların, aydınların, bilim insanlarının sudan gerekçelerle tutuklandığı, yüzlerce gazetecinin basın kartlarının iptal edildiği, binlerce gazetecinin işsizliğe mahkûm edildiği olağan üstü hal şartlarının ilk günlerindeki bu uygulamalar, demokrasi ve emek güçlerinin karşı duruşu etkin hale gelmez ise; çok daha büyük olumsuzluklarla karşılaşmamız hiçten bile değildir. Ülkedeki uygulamaların bu denli anti demokratik bir nitelik kazandığı koşullarda demokrasiden nasibini almamış çevreler, bu koşulların yaratmış olduğu iklimin etkisiyle daha da fütursuzlaşmaktadırlar.

1700

 Medya üzerinde sürdürülen baskı ve çeşitli anti demokratik uygulamalar şimdi de yerel medyayı hedefleyecek şekilde geliştirilmektedir.

İlimizde Bozcaada’da yayın yapan Bozcaadahaber isimli internet sitesi yapmış olduğu bir haber nedeniyle hakkında yapılan bir şikâyet sonrasında hukukla ilgisi olmayan bir muameleye tabi tutulmuş, karakolda ifade vermek zorunda bırakılmışlardır.

Verilmek istenen mesaj muhalif habercilik yapma, suya sabuna dokunma, yoksa; ‘ kriminal suç muamelesine tabi tutulur, karakollara çekilir, saatlerce ifade vermek zorunda kalırsın’ şeklindedir.

Bozcada haber internet sitesi haberciliğin gereğini yerine getirmiş, ilçe AKP yönetimi ile AKP il örgütü arasındaki bir uyuşmazlığı haberleştirmiş, bunu yaparken de habercilik formatının ve ilkelerinin gereklerini yerine getirmişken, AKP’li Bozcaada ilçe başkanının şikayeti üzerine karakolda ifade vermek zorunda kalması gelinen boyutta;  basın adına, beraberinde halkın haber alma hakkını yok etme adına önemli bir gerici gelişme olarak dikkat çekmektedir.

Bu durum gazetecilik faaliyetini kriminal bir suç kategorisinde görmek adına atılmış bir adım olarak;  basın özgürlüğünün gasp edilmesinin son halkasıdır. 

Bu şu anlama gelmektedir, bundan böyle gazeteci bir haber mi yaptı, ‘et şikayet, alsınlar karakola versin ifadesini’ uygulamasıdır ki; böyle başlayan bir uygulamanın çok daha olumsuz sonuçlara evrilmesi söz konusudur.

Böylece gazetecilik yapılamaz noktaya getirilmektedir.

Gazetecilerin yapmış olduğu haberler için yapılacak itirazın koşulları bellidir.

Tekzip denilen mekanizma ile haberin düzeltilmesi, haberden etkilenen kişi veya kurumun kendi gerçeklerini kamuoyuna aktarması söz konusu iken, gazetecinin karakolda ifade vermesinin hukukta karşılığı yoktur

Böylesi bir hukuksuzluk;  halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkının yok edilmesine yol açar ki, bir anayasa ihlalidir.

Kendi uygulamaları ve düşünceleri dışında hiçbir şeye tahammül etmeyen, özgürlükleri yok sayan anti demokratik anlayış, muhalif her türlü sesi susturmak adına bu uygulamalara başvurmaktadır.

Halkın gerçekleri öğrenmesinden rahatsızlık duyanlar bu uygulamalarını çok daha fütursuzlaştırarak sürdürmenin peşindedirler.

Bozcaadahaber internet sitesinin başına gelenler aslında çok ciddi bir tehlikeye işaret etmektedir.

Gazetecilik faaliyeti, kriminal suç araştırması temelindeki bir faaliyet düzeyinde ele alınırsa artık gazeteciliğin sonu gelmiş demektir.

Bu anlayış ile yarın hiçbir gerçeğin kamuoyuna aktarılması söz konusu olamayacaktır, çünkü gerçekler her zaman devrimcidir, gerçeklerden her zaman rahatsızlık duyan kesimler olacaktır.

Böylesi bir durumda, ‘gel karakola ver ifade’ anlayışıyla sürdürülecek bir anti demokratik tutum ve beraberinde gelişecek diğer bazı anti demokratik uygulamalar nedeniyle gazetecilik yapmak imkânsız hale getirilecektir.

Bozcaadahaber internet sitesinin başına gelenler gazetecilik faaliyetinin geleceği açısından son derece önemlidir.

Tüm demokrasi güçlerinin gazeteciliği yok edecek bu diktatörce yaklaşıma karşı etkin bir karşı duruş sergilemesi gereklidir.

Bozcaadahaber internet sitesine desteklerimizi sürdürelim, onları yalnız bırakmayalım.

AKP Bozcaada ilçe yönetiminin Bozcaadahaber internet sitesinden özür dilemesi talebini hep birlikte yükseltelim.

Unutmayalım ki bu anti demokratik saldırı halkın haber alma hakkına yapılmış saldırıdır.

Bir sözümde AKP Bozcaada ilçe yönetimine olacak; yanlış yerdesiniz, hakkınızda yapılan bir haberin doğru olmadığını düşünüyorsanız buna karşı alınacak tutum hükümet olmanın avantajı ile anti demokratik kanalları kullanmak olmamalıdır.

Bu konuda işletilecek hukuk kuralları bellidir, gün gelir sizin de gazetecilere ihtiyacınız olduğu günlerin olacağını unutmayınız.

Baskı rejimlerinin anti demokratik uygulamaları yerine, demokrasi ve özgürlüklerden yana alınacak tutum demokratik siyasetin güvencesidir.

Özgür ve demokratik medya, gün gelir sizin de güvenceniz olur, tıpkı15 Temmuz FETO’cü darbe girişiminde olduğu gibi!..