havadurum

ÇASİAD Çanakkale ve Ukrayna arasında köprü oldu

2083

Çanakkale Valiliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇÖMÜ), Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) ve Çanakkale Ticaret Borsası ve Çanakkale Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ÇASİAD) işbirliği ile Çanakkale ve Ukrayna`nın Ternopil Bölgesi arasında Ekonomi, Eğitim ve Ticari İşbirliği Anlaşmaları imzalandı. Programın ilk gününde heyete 1915 Çanakkale Köprüsü gezdirilerek Lapseki Kaymakamı Fatih Çelikkaya`dan bilgi alındı. 14 Haziran 2021 Pazartesi günü Çanakkale İl Özel İdaresinde Çanakkale ve Ternopil bölgesi tanıtım filminin izlenmesi ile başlayan imza töreninde Vali İlhami Aktaş ile Ternopil Valisi Volodymyr Trush tarafından birer konuşma yapılarak Çanakkale Valiliği ve Ukrayna`nın Ternopil Bölgesi Valiliği arasında işbirliği yapmak ve iki şehir arasında dostluğu geliştirmek amacıyla protokol imzalandı.

Ardından ÇÖMÜ Rektörlük Senato Salonunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ÇOMÜ ile Batı Ukrayna Ulusal Üniversitesi arasında hayata geçirilmesi planlanan işbirliği için görüşmeler başladı.

Aynı gün ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezinde Çanakkale Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ÇASİAD) Başkanı Semih Başaran, ÇASİAD Başkan Yardımcısı ve Ukrayna Çanakkale Fahri Konsolosu Mehmet Işık, ÇASİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, Ternopil Valisi Volodymyr Trush, Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman, Ukrayna Konsolosu Katerina Pasynchuk, Igor Pasynchuk ve beraberindeki heyet, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı T.Selçuk Semizoğlu, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı ve ÇASİAD Üyesi S.Kaya Üzen, Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, TÜRSAB Çanakkale Körfez BTK Başkanı ve ÇASİAD Üyesi Ahmet Çelik, ÇATOD Başkanı ve ÇASİAD Üyesi Armağan Aydeğer, ÇARO Başkanı Cihan Müşterioğlu, Biga SİAD Başkanı İsmail Özer, ÇASİAD Üyeleri ve video konferans yöntemiyle Ukrayna Ternopil bölgesi sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda ÇTSO Başkanı T.Selçuk Semizoğlu, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen ve ÇASİAD Başkanı Semih Başaran ve Ternopil Valisi Volodymyr Trush arasında "Çanakkale Ternopil İşbirliği Mutabakat Muhtırası" imzalanarak ikinci günün resmi programları tamamlandı.

15 Haziran Salı günü ÇASİAD Başkanı Semih Başaran, ÇASİAD Başkan Yardımcısı ve Ukrayna Çanakkale Fahri Konsolosu Mehmet Işık, ÇASİAD Saymanı Orkun Yalman, ÇASİAD Yönetim Kurulu Üyeleri; İbrahim Gürel, Mustafa K.Ertuğrul, Z.Mert Öztürk, A.Burak Kunt, Özge Aretlik, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı T.Selçuk Semizoğlu, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ÇASİAD Üyesi Y.Murat Aydoğdu, ÇARO Başkanı Cihan Müşterioğlu ile birlikte Ternopil Heyetine Yılın Müzesi ödülünü alan Troya Müzesi ve Ören Yeri rehber eşliğinde gezdirildi. Daha sonra Ezine`de Ezine Kaymakamı Hacı Arslan Uzan`ın ve Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel katılımıyla Uluova Süt TİC. A.Ş. firmasına teknik gezi yapılarak firma yetkililerinden bilgi alındı. Oradan Ezine Gıda İhtisas OSB alanına geçildi. Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölge Müdürü Alper Altınok tarafından karşılanan heyete bölge ile ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu. Ziyaretlerin devamında Ayvacık Kaymakamı Cevat Çelik`in katılımıyla Assos Kadırga Mevkii gezildi.

"İlimiz ekonomisine, istihdamına katkı sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz"

Program ile ilgili değerlendirmede bulunan ÇASİAD Başkanı Semih Başaran: " Derneğimiz organizasyonunda Ukrayna - Ternopil Bölgesi Eyalet Yönetiminin üst düzey yetkililerini işbirliğimizin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerde bulunmak üzere Çanakkale`ye davet ettik, Çanakkale iş dünyası ile buluşturduk. Ülkemiz ve Ukrayna arasında gerek ekonomik gerekse dış politika olarak ilişkilerimiz çok olumlu seyrediyor. Bu bizler için çok önemli bir avantaj. Bu ilişkilerin geliştirilmesine Çanakkale`den de katkı sağlamak üzere iş dünyası olarak aynı zamanda birlik ve beraberliğimizi de göstererek ortak protokol imzaladık. Yatırım fırsatları, karşılıklı ticaretimiz konusunda bilgi alışverişinde bulunduk. Ülkemizin 1915 Çanakkale Köprüsü ve Ezine Gıda İhtisas OSB gibi iki büyük yatırımının Çanakkale`de olmasının ve bunun yaratacağı potansiyel üzerine bilgi verdik. Ayrıca turizm destinasyonlarımız hakkında sunum yaptık. İlimizden çok olumlu izlenimler ile ayrıldılar. Çok başarılı üç günlük dolu dolu bir program oldu. Çanakkale ve Ternopil arasında imzaladığımız protokoller ile birlikte ikili ilişkilerimizi daha da geliştireceğimize inanıyorum. Çanakkale Sanayici ve İş İnsanları Derneği olarak İlimiz ekonomisine, istihdamına katkı sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz. Destek veren tüm Kurumlarımıza teşekkür ediyorum" dedi. 13-16 Haziran 2021 tarihleri arasında Çanakkale`ye iş ziyaretinde bulunan Ternopil Bölge Valisi Volodymyr Trush, Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman, Ukrayna Konsolosu Katerina Pasynchuk, Igor Pasynchuk ve beraberindeki heyet, Çanakkale`den güzel izlenimler ile ayrıldıklarını dile getirerek ev sahipliğinden dolayı ÇASİAD Başkanı Semih Başaran ve Yönetim Kuruluna teşekkür ettiler.
(Haber Merkezi)



Paylaş