havadurum

CHP'de hedef; 2019 yerel seçimleri

2411

 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27’inci Dönem Genel Seçimleri’nin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık ile İl ve Merkez İlçe Yönetim Kurulu üyeleri katılımı ile değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. OHAL şartlarında antidemokratik bir seçim yaşandığını belirten İl Başkanı Güneşhan;  “Cumhuriyet Halk Partisi olarak Çanakkale için çok önemli olan iki konunun yakın takipçisi olacağız. Bunlardan birincisi yabancılara konut satışı, ikincisi ise yatırımlara teşvik de öncelikli bölgeler kapsamında Çanakkale’nin ikinci bölgeden üçüncü veya dördüncü bölgeye alınması ile ilgili olarak bu konuları yakından takip edeceğiz.  Bu seçim ilan edildiğinden oyların kullanılmasına kadar, oyların sayılmasından sonuçların ilan edilişine kadar her şeyiyle adaletsiz ve anti demokratik bir seçim olmuştur.  Öncelikle seçimler OHAL şartları altında yapılmıştır. Bugün dünyada artık melez demokrasilerde bile OHAL şartlarında seçim yapılmamaktadır.  Devletin tüm olanakları bir siyasi anlayış ve AKP için sonuna kadar kullanılmıştır. Görsel yazılı ve internet medyasının tamamı sadece tek taraflı, yani AKP için yayın ve haber yaparak halkın doğru ve gerçek bilgi sahibi olmasını engellemiştir. Son referandum ile hepimizin bildiği gibi Türkiye’de sahip olduğumuz 143 yıllık parlamenter sistem sona ermiştir” dedi.

Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlere en iyi şekilde hazırlanacaklarını ifade eden Güneşhan; “Bu seçim sonuçları da açıkça gösteriyor ki Çanakkale belediye başkanlığı seçimlerinin en büyük favorisinin yine açık ara CHP’dir. CHP i’nin oyu Çanakkale merkezde yüzde 44  - AKP ’nin oyu ise yüzde 27’dir. Bu seçim sürecince canla başla çalışan tüm örgütlerimize, gençlik ve kadın kollarımıza, sandıkların güvenliği için 18 saat sandık başında kalıp sandık güvenliğini sağlayan, Sandık görevlilerimize ve Müşahitlerimize, güvenliğimizi sağlayan emniyet mensuplarımıza. Sandık seçim kurullarında görev yapan tüm görevli arkadaşlarımıza, tarafsız yayın yapan tüm basın mensuplarımıza çok çok teşekkür ediyorum” dedi.
Ülkede ve Çanakkale’de yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Milletvekili Erkek aynı zamanda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Konuşmasında 2 Temmuz Sivas Katliamı’nı kınayarak başlayan Erkek, küfür içerikli paylaşımı ile tepki toplayan ÇOMÜ Öğretim görevlisi Vural Bulut hakkında; “Bu konuyu da yakından takip edeceğiz. Umarım Üniversite yönetimi bu konuda da sınıfta kalmaz. Aksi takdirde bizim tavrımız çok daha farklı olacaktır” dedi. Çocuk tacizinde artışın korkutucu boyutlarda olduğunu belirten Milletvekili Erkek; Yüzde 700 oranında artmış. 10 yılda cinsel istismar ve taciz davalarındaki artış dikkat çekici. Çocuklarımızı koruyamamanın utancı içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.
 
“Yerel seçimler zamanında yapılmalıdır”
Yerel seçimlere ciddi bir şekilde hazırlanacaklarını belirten Milletvekili Erkek; “Önümüzde yerel seçimler var. Yerel seçilmelere ciddi bir şekilde hazırlanacağız. Yerel seçimlerde AKP’nin adaylarına seçmen oy verirken bin kez düşünerek zorunda kalacak. AKP’nin, halkın seçtiği Belediye Başkanları tehditler ve baskı ile istifa ettirildiler. Halkın seçtiği belediye Başkanları Tek adamın talimatı ile görevinden el çektirilebilir. Belediyeler demokrasinin beşiğidir onun için önümüzdeki süreç yerel seçimler demokrasi açısından büyük önem arz etmektedir. Yerel seçimlerin öne alınması için Anayasa değişikliği gerekiyor. Bunun içinde 400 Milletvekillinin evet demesi gerekiyor. Referanduma götürebilmek için 360 çoğunluk gerekiyor. AKP ve MHP’nin böyle bir çoğunluğu yok. Böyle bir Meclise Anayasa değişikliği teklifi gelirse bu her partinin yetkili organları tarafında değerlendirilecektir. Benim şahsi görüşü yerel seçimler zamanında yapılmalıdır” dedi.
CHP İl Örgütü tarafından il binasında yapılan açıklamayla 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27’inci Dönem Genel Seçimlerini değerlendirdi.   Açıklamaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık ile İl ve Merkez İlçe Yönetim Kurulu üyeleri katıldılar.  CHP İl Başkanı Güneşhan ve Milletvekili Erkek tarafından yapılan açıklamada 24 Haziran’da demokratik olmayan bir seçime gidildiği vurgusu yapıldı. Seçimlere yüzde 86 oranında katılım olduğu belirtilen açıklamada yeni hedefin ise yerel seçimler olduğu ifade edildi. Açıklamasına 2 Temmuz Sivas Katliamını kınayarak başlayan İl Başkanı Güneşhan; “Bugün aydınlığın karanlığa, sevginin nefrete yenildiği günlerden birisi, Bundan 25 yıl önce, gözü dönmüş bir güruh bize kötülüğün sıradanlığını bir kez daha gösterdi. 2 Temmuz 1993’te memleketin orta yerinde 35 kişi yakılarak katledildi. Adalet beklenen her sene,  bir kez daha kapandı kapılar yüzümüze ve bir kez daha yapanın yanında kaldı. Sivas katliamında yaşamlarını yitiren 33 ü aydın 35 insanı, canları bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyoruz” dedi. 
 
“Seçilen Milletvekillerine başarılar diliyorum”
Çanakkale’de seçilen tüm Milletvekillerine başarıla dileyen Güneşhan; “24 Haziran 2018 Pazar günü sandığa giderek Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel seçimi için, ülkemizin ve demokrasimizin kaderini belirleyecek, bizlerin şimdiki ve gelecekteki yaşamını derinden etkileyecek bir seçim için hep beraber sandık başına gidip oylarımızı kullandık. Öncelikle demokrasiye olan inançlarından dolayı yüzde 86 gibi son derece yüksek bir oy oranı ile toplamda 51 milyon 188 bin oy kullanan tüm yurttaşlarımıza ve vatandaşlarımıza çok çok teşekkür ediyorum.  Yine Çanakkale’de yüzde 91.21 oy oranı ile toplamda 371 bin 045 oy kullanan tüm hemşerilerimizi ve Çanakkaleli seçmenlerimizi de yürekten kutluyorum.  Bu seçimler sonucunda milletvekili seçilen başta Genel Başkan Yardımcımız Muharrem Erkek, Özgür Ceylan, Bülent Turan ve Jülide İskenderoğlu’nu kütlüyor ve başarılar diliyorum” dedi.
 
“Öncelikle seçimler OHAL şartları altında yapılmıştır”
Seçimlerin OHAL şartları tında antidemokratik bir şekilde yapıldığını söyleyen Güneşhan; “Cumhuriyet Halk Partisi olarak Çanakkale için çok önemli olan iki konunun yakın takipçisi olacağız. Bunlardan birincisi yabancılara konut satışı, ikincisi ise yatırımlara teşvik de öncelikli bölgeler kapsamında Çanakkale’nin ikinci bölgeden üçüncü veya dördüncü bölgeye alınması ile ilgili olarak bu konuları yakından takip edeceğiz.  Bu seçim ilan edildiğinden oyların kullanılmasına kadar, oyların sayılmasından sonuçların ilan edilişine kadar her şeyiyle adaletsiz ve anti demokratik bir seçim olmuştur.  Öncelikle seçimler OHAL şartları altında yapılmıştır. Bugün dünyada artık melez demokrasilerde bile OHAL şartlarında seçim yapılmamaktadır.  Devletin tüm olanakları bir siyasi anlayış ve AKP için sonuna kadar kullanılmıştır. Görsel yazılı ve internet medyasının tamamı sadece tek taraflı, yani AKP için yayın ve haber yaparak halkın doğru ve gerçek bilgi sahibi olmasını engellemiştir. Son referandum ile hepimizin bildiği gibi Türkiye’de sahip olduğumuz 143 yıllık parlamenter sistem sona ermiştir” dedi. 
“Türkiye demokratik değerlerle bağını koparmıştır”
Parlamenter, Demokratik Laik, Hukuk Cumhuriyeti rejiminden, Cumhuriyet hükümet sistemine geçildiğini ifade eden Güneşhan; “Uygulamaya giren yeni sistem ile tüm yetkiler, Yürütme, Yasama, Yargı ve 4. Güç kabul edilen Medya tek bir kişinin elinde toplanmıştır. Bu ülkemiz için çok ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Türkiye için başlı başına bir beka sorunudur. Türkiye için büyük bir tehlike olmaya devam edecek ve bunun bedelini hep beraber ödeyeceğiz. Türkiye demokratik değerlerle bağını koparmıştır. Toplumsal barışımız tehlike altındadır.  Cumhuriyet Halk Partisi olarak durum ne olursa olsun mücadelemiz bu ülkeye gerçek demokrasi gelinceye kadar devam edecektir. Halkımızla bütünleşeceğiz ve halkımızla buluşmaya devam edeceğiz. Seçim sonuçlarına gelince ilk defa hem Cumhurbaşkanlığı seçimi hem de Genel seçimleri bir arada yaptık” dedi.
  
“Belediye Başkanlığı’nın favorisi CHP’dir”
Buna göre Çanakkale’de Muharrem İnce toplamda yüzde 43,79 oranında oy almıştır. MHP’nin de desteklediği ile Recep Tayyip Erdoğan ise oyların yüzde 41.93 oranında oy almıştır. 2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise yüzde 51 oy alan Recep Tayyip Erdoğan Çanakkale’de oy kaybına uğramıştır yani Çanakkale’de Muharrem İnce birinci olarak çıkmış ve halkımız Muharrem İnce’yi Cumhurbaşkanı olarak görmek istemiştir.   Genel seçimlerde ise partiler seçimlere ayrı ayrı girmemişlerdir. Millet ve Cumhur ittifakı adı altında seçimlere girmişlerdir. Millet ittifakını CHP, İyi Parti ve SP oluşturmuş olup toplamda 190 bin oy almıştır. AKP ve MHP’den oluşan Cumhur ittifakı ise 160 bin oy almıştır. Milletvekili dağılımı ise Millet ittifakı iki, Cumhur ittifakı iki milletvekili olarak paylaşılmıştır. Cumhuriyet halk parti olarak biz seçim sonuçlarını kendi içimizde detaylı ve ayrıntılı bir şekilde değerlendireceğiz. Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlere de en iyi şekilde hazırlanacağız. Bu seçim sonuçları da açıkça gösteriyor ki Çanakkale belediye başkanlığı seçimlerinin en büyük favorisinin yine açık ara CHP’dir. CHP i’nin oyu Çanakkale merkezde yüzde 44  - AKP ’nin oyu ise yüzde 27’dir. Bu seçim sürecince canla başla çalışan tüm örgütlerimize, gençlik ve kadın kollarımıza, sandıkların güvenliği için 18 saat sandık başında kalıp sandık güvenliğini sağlayan, Sandık görevlilerimize ve Müşahitlerimize, güvenliğimizi sağlayan emniyet mensuplarımıza. Sandık seçim kurullarında görev yapan tüm görevli arkadaşlarımıza, tarafsız yayın yapan tüm basın mensuplarımıza çok çok teşekkür ediyorum” dedi. 
 
“25 yıl önce can veren tüm aydınlarımızı rahmetle anıyoruz”
Güneşhan’ın ardından konuşan Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Erkek seçimin yanı sıra gündem konularını değerlendirdi. Konuşmasında öncelikle Sivas Katliamını kınayan Milletvekili Erkek; “Bugün bir utancın ve acının yıl dönümü 25 yıl önce karanlığın aydınlığı boğacağını türkülerin, şiirlerin yanacağını, aydınların yok olacağını düşündüler. Sivas’ta maalesef katliam yaptılar. Çok canımız ve canlarımız yandı İnsanlık adına büyük bir utanç yaşadık. Ancak gericiliğin, cehaletin, aydınlığı yenmesi hiçbir zaman mümkün olmayacaktır. İnsanlığın, dünyanın gericilikle bu zihniyetle mücadelesi devam etmektedir ve edecektir. Sivas’ta 25 yıl önce can veren tüm aydınlarımızı rahmetle anıyoruz. 25 yıl önce insanları yakanları ve onları savunanları ve aklayanları da hiç b zaman affetmeyeceğiz” dedi.
  
“Umarım Üniversite yönetimi bu konuda da sınıfta kalmaz”
ÇOMÜ’de ikinci hakaret vakasının yaşandığını belirten Erkek; “Barışın ve özgürlüğün kenti Çanakkale’nin aynı zaman bir üniversite kenti olması için yerel yönetimlerimizle ciddi mücadele veriyoruz. Onsekiz Mart Üniversitemiz Çanakkale’miz için çok çok önemli ama maalesef üniversitemiz son dönemlerde bilimle irfanla değil de bazı meczupların ve sapkınların Çanakkale’ye ve demokrasimize hiç yakışmayan ifadeleri ile karşı karşıya kalıyor. Çanakkale bunu kesinlikle hakketmiyor. Çanakkale’de camileri genelev yaptılar diyen bir meczup maalesef üniversitenin yürüttüğü soruşturma sonucunda ödül gibi bir yaptırım ile karşı karşıya kaldı. Şimdi bir kişi daha çıktı. Buda üniversitede görevli akademisyen. 24 Haziran seçimlerinde AKP’ye oy vermeyen seçmene yönelik ağza alınması dahi mümkün almaya ifadeler kullandı. Çanakkale’de bu tip kişilerin olması üzüntü verici. Bu kişi ile ilgili de soruşturma açıldığını biliyoruz. Umarım bu soruşturmanın sonucu farklı olur. Bu ifadeler kesinlikle ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez. Açıkça toplumu bölmeye yönelik aşağılayıcı ve ötekileştirince ifadeler. Halkı tahrik ederek bölmeye yönelik ifadelerdir. Bu konuyu da yakından takip edeceğiz. Umarım Üniversite yönetimi bu konuda da sınıfta kalmaz. Aksi takdirde bizim tavrımız çok daha farklı olacaktır” dedi.
 
“Çocuklara yönelik tacizdeki artış ürkütücü boyutlarda”
Çocuk tacizinde artışın korkutucu boyutlarda olduğunu belirten Milletvekili Erkek; Maalesef son dönemde çocuklara yönelik taciz ve ölümlere varan olaylarla karşılaştık. Bundan çok büyük üzüntü ve acı duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. 2005-2016 dönemine baktığınızda çocuklara yönelik tacizdeki artış ürkütücü boyutlarda. Yüzde 700 oranında artmış. 10 yılda cinsel istismar ve taciz davalarındaki artış dikkat çekici. Çocuklarımızı koruyamamanın utancı içerisindeyiz. En büyük sorumluluk ülkeyi yönetenlerde. Derhal çok büyük tedbirlerin alınması gerekiyor. Bizler çocuklarımızı korumalıyız” dedi.
 
“Seçimlerde OHAL ayıbı yaşandı”
24 Haziran seçimlerini değerlendiren Erkek; “24 Haziran seçimleri OHAL koşullarında gerçekleşti. OHAL’de biz, Türkiye’ye seçim ayıbı yaşatmayız diyenler, bu ayıpla seçim yaşattılar. Seçim hukuksuza yaşandı. OHAL’ neden kaldırmadılar. Çünkü OHAL’de seçim kazanma hesabı yaptılar. Baskı düzeninde seçimleri yapmayı kendilerine bir avantaj olarak gördüler. Tüm bunlara rağmen Sayın Muharrem İnce yüzde 30’lara varan bir oy aldı. En büyük üzüntümüz, muhalefetin ve Millet İttifakı’nın mecliste çoğunluğu elde edememesidir. 12 ilde Türkiye’de ilk kez Milletvekili çıkarttık. Seçme, yeni sistemi sen getirdin sen yönet dedi. Bize de ana muhalefet görevini verdi. Ülkemizin yaşadığı tüm sorunların temelinde tek adam rejimi yatıyordu. Şimdi bu hukukun bir seçimlerde yürürlüğe girdi ve sorunlarımız daha da ağırlaşacak. Maalesef küresel iflas dünyada ilk 5’teyiz.Türkye bu sistemle daha fazla gidemez. Bu tek adam rejimi Türkiye’nin sorunlarını çözmeyecek daha da derinleştirecek. Türkiye’nin mutlaka toplumsal uzlaşmaya dayalı yeni bir Anayasa’ya ihtiyacı var” dedi.
 
“Erken yerel seçim için Anayasa değişikliği gerekiyor”
Yerel seçimlere ciddi bir şekilde hazırlanacaklarını belirten Milletvekili Erkek; “Önümüzde yerel seçimler var. Yerel seçilmelere ciddi bir şekilde hazırlanacağız. Yerel seçimlerde AKP’nin adaylarına seçmen oy verirken bin kez düşünerek zorunda kalacak. AKP’nin, halkın seçtiği Belediye Başkanları tehditler ve baskı ile istifa ettirildiler. Halkın seçtiği belediye Başkanları Tek adamın talimatı ile görevinden el çektirilebilir. Belediyeler demokrasinin beşiğidir onun için önümüzdeki süreç yerel seçimler demokrasi açısından büyük önem arz etmektedir. Biz Çanakkale’de bütün sonuçları sağlıklı bir şekilde değerlendirerek yerine getireceğiz. Demokrasi mücadelesi veren Millet İttifakı yerel seçimlerde de belli bir mücadeleyi birlikte vermeleri çok çok önemlidir. Yerel seçimlerin öne alınması için Anayasa değişikliği gerekiyor. Bunun içinde 400 Milletvekillinin evet demesi gerekiyor. Referanduma götürebilmek için 360 çoğunluk gerekiyor. AKP ve MHP’nin böyle bir çoğunluğu yok. Böyle bir Meclise Anayasa değişikliği teklifi gelirse bu her partinin yetkili organları tarafında değerlendirilecektir. Benim şahsi görüşü yerel seçimler zamanında yapılmalıdır. Milletimiz yapılan sık seçimlerden bunaldı” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş