DOLAR 32.3382 %0.10
EURO 35.2115 %0.09
G.ALTIN 2246.7602 %0.14
BITCOIN 66240.2105 %-1.66
ETHERIUM 3435.6081 %-2.03
havadurum

CHP'de işlem tamam!

1827

 CHP, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyesi adaylarını 12 Ocak Cumartesi Günü Çataltepeliler Dernek Lokali’nde düzenlenen eğilim yoklaması ile belirledi. Sabah saat 08.00 başlayan oylama, akşam saat 18:00’da sona erdi. İlçe ve beldelerden gelen üyeler, il genel meclisi adaylarını belirlemek için oy kullanırken, merkez ilçe üyeleri ise hem il genel meclisi, hem de belediye meclisi adaylarını belirlemek için oy kullandılar. Akşam saat 18.00’da açılan sandıkların sayım işlemi, gece saat 00:30’a kadar devam etti. İl Genel Meclisi üyeliği adaylık oylamasında, 6 bin 5 üyeden 3 bin 579 üye oy kullandı. İl genel meclisi seçiminde; Ömer Ar Bin 262 oy alırken, Bin 139 oy alan Güneş Pehlivan ikinci sırada en yüksek oyu alan aday oldu. Bin 091 oy alan İsmail Gürses üçüncü, Bin 51 oy alan Nejat Önder dördüncü, 821 oy alan Mehmet Emin Şevik beşinci en yüksek oyu alan isimler oldular. 4 bin 492 üyenin oy kullanması gereken Belediye Meclis üyeliği adaylık seçiminde ise 2 bin 938 üye oy kullandı. Gece geç saatlere kadar süren oy sayım işleminden Rebiye Ünüvar sandıktan Bin 522 oyla ilk sırada çıktı. İkinci sırada Bin 293 oyla Özden Çetin, Bin 119 oyla üçüncü sırada Gülay Güney Sarıkaya, Bin 74 oyla dördüncü sırada Deniz Erdem, Bin 16 oyla beşinci sırada Ethem Levent Polis, Bin 1 oyla altıncı sırada ise Bilge Şimşek yer aldı.  CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ve Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, CHP’nin 12 Ocak’ta demokrasi bayramı yaşattığını dile getirerek, diğer partilerinde adaylarını demokratik yollarla belirlemesi gerektiğini ifade ettiler. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, belediye meclis üyeliği adaylık sıralamasında birinci sırada yer alan Rebiye Ünüvar ve il genel meclisi ilk beş üye adayı sıralamasında tek kadın aday olarak il genel meclisi 2’inci sıra adayı seçilen Güneş Pehlivan seçim sonrası görüşlerini paylaştılar. Sonucun demokratik bir sonuç olduğunu ve fermuar sisteminin uygulanmaması konusunda ısrarlarının devam ettiğini belirten Başkan Gökhan;  “20`nin üzerinde şu anda burada liste sıralamasına girmiş arkadaşlarımızla mecliste beraber olacağız diye düşünüyorum” dedi.  Aldığı oyun kendisinin değil, kadın gücünün, demokrasiyi işletmek için yaptığı çalışmaların getirisi olduğunu belirten Belediye Meclisi üyeliği  birinci sıra adayı Ünüvar; “Kadınlar parti içi demokrasi işletmek için inanılmaz bir çaba sarf ettiler. Aslında bu oyu toplamak bana ait değil. Tamamen bu çalışma gruplarının, kadınların başlatmış olduğu hareketin bir oyu olarak değerlendirebiliriz” dedi. İl genel meclisi ikinci sıra adayı Pehlivan; “Üyelerimize ziyaretlerde bulunduğumuzda,  ‘biz en çok gençleri ve kadınları destekleyeceğiz’ dediklerini kendim bizzat duydum. Buda Cumhuriyet Halk Partisi`nin farkıdır. Cumhuriyet Halk Partisi`nin gençlere ve kadınlara verdiği desteğin, hak ve adalet mücadelesinde ne kadar ciddi olduğunun bir göstergesidir” dedi. 

 
“Hedefimiz, 20 meclis üyesinin üstüne çıkmak”
Seçim sonrası düşüncelerini aktaran Başkan Gökhan; “Çok güzel bir seçim atmosferi vardı. Bütün üye arkadaşlarımız 3 bin kişi, bugün birlikte partililere bir demokrasi şöleni yaşattılar. Belediye meclis üyelerimiz ile il genel meclisi üyelerimizi seçtik. Gayet de muktedir bir süreç oldu. Hedefimiz belediye de şu an 20 meclis üyemiz var, onu daha da üst seviyelere taşımak. Onun için burada, yani 20’nin üzerindeki sıralamada meclisi kişi girebilir diye düşünüyorum” dedi.
 
“Fermuar yapılmaması ısrarımız devam ediyor”
Fermuar sisteminin yapılmaması konusunda ısrarlarının devam ettiğini belirten Başkan Gökhan; “Bunu değerlendireceğiz.  Genel merkezimize, sayın ilgililere anlatacağız. Burada gözlemci milletvekili de rapor yazacak. Dolayısıyla umuyorum 20`nin üzerinde şu anda burada liste sıralamasına girmiş arkadaşlarımızla mecliste beraber olacağız diye düşünüyorum. Onun için ben, bu kararı alan merkez ilçe örgütümüze ve genel merkezimize teşekkür ediyorum. Doğru karar almışız. Belediye Başkanlığı aday adaylığında adaylık için yaptığımız seçimde de gayet demokratik bir yapılanma vardı. Aynı sonucu aldık. Burada da öyle oldu. Şölen içerisinde hep beraber kardeşçe bir seçim yaptık. Demokrasi önemli bir şey. Parti içi demokrasiyi hep söylüyoruz. Bunu sağladık, fermuarı da eğer uygulamazlarsa demokratik bir sonuç olmuş olacak. Ama her şeye rağmen mutluyuz, herkes mutlu, katılım da gayet güzel.  Gecenin bu saatinde insanlar hala buradalar. Hayırlısı olsun diye düşünüyorum” dedi.
 
“Bu başarıyı, kadın mücadelesi ve katılımcılık getirdi”
Siyasetin bir ekip işi olduğu ve tek başına yapılabilecek bir olmadığını ifade eden Belediye Meclis üyeliği birinci sıra adayı Ünüvar; “Bu sonuçlar, katılımcılığın, herkesin fikrini almanın gerçekten de parti içi demokrasi işletmek isteğinin bir sonucuydu. Biz, mahallelerde çalışma grupları oluşturduk. Bu grupları 7 mahallede oluşturduk ve bu çalışma gruplarını adaylarımız şunlardır,  bunlarda bizim mahallemizden adaylar ne düşünüyorsunuz? Dedik. Yani mahalleler bir ilkeler bütün oluşturdu. Mahalleliler adayların belirli özelliklerinin olmasını istediler. Arkasından bu mahalleler kendi aralarında bir komisyon oluşturdu. Yani her mahallenin bir komisyonu oldu. Bu komisyonlar kendi aralarında yeniden bir değerlendirme yapıp, sonra 7 mahallenin komisyonu bir araya gelerek adayları, belirlemiş oldukları ilkeler doğrultusunda belirlediler.  Bunun sonunda 21 kişilik bir liste oluşturduk. O 21 kişiden hiçbirine dokunmadık. ‘Bir dayatma olmasın, bu liste mahalle çalışma gruplarının listesidir, bu listeden en az 7, en fazla 14 olacak şekilde seçimi Cumhuriyet Halk Partili üyelerimize bırakalım’ dedik. Bu katılımcılık da bu başarıyı getirdi. Tabii ki bunu örgütlemek ona liderlik etmek konusunda benim katkım oldu. İlçe başkanımız bu konuda çok dik durdu. Tabii ki ilçe yönetimi de buna dahil oldu.  Temsilde kadın olarak benim ama kadın gücü harekete geçti. Kadınlar parti içi demokrasi işletmek için inanılmaz bir çaba sarf ettiler. Aslında bu oyu toplamak bana ait değil. Tamamen bu çalışma gruplarının, kadınların başlatmış olduğu hareketin bir oyu olarak değerlendirebiliriz. Tabii ki, Sn.Ülgür Gökhan`ın katkısını da hiçbir zaman unutmamak gerekiyor. Ne olursa olsun parti içi demokrasiye olan inancı bu çalışma gruplarına ön açması, hatta bizzat içinde olması bu ruhu güçlendirdi. böylelikle de parti içi demokrasi isteyenler sayesinde sonuç doğdu. Aslında o görmüş olduğunuz oy benim değil, temsilde 21 arkadaşımın oyudur” dedi.
 
“CHP, parti içi demokrasiyi Türkiye’de yayacağının sözünü veriyor”
Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale`de çok önemli bir demokrasi şöleni gerçekleştirdiğini belirten İl Genel Meclisi ikinci sıra kadın adayı Pehlivan; “Resmi hakimli bir ön seçim olmamasına karşın partinin özdenetimi içinde, sadece partililerle son derece şeffaf, son derece güvenilir bir seçim gerçekleştirdik. Bunun da, her şeyin tek bir insanın elinde olduğu, tek bir insan tarafından şekillenen, bir takım parti organizasyonlarına örnek olmasını diliyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyetin değerleri ile Türkiye`de kültürel iktidar olmaya devam ediyor. Çağdaş, demokrasi örneklerini kendi içinde sergilemeye devam ediyor. Kendi içerisinde mücadelesini verdi. Bu demokrasiyi de, tüm Türkiye`ye yayacağının sözünü veriyor. Ben de il genel meclis üyesi aday adayı olarak, partidaşlarımın beni onurlandırmasıyla 2’inci Sıra İl Genel Meclisi adayı oldum. Bir kadın temsiliyeti açısından, doğru temsil açısından da il genel meclisinde beni bu şekilde onurlandırmaları yine Cumhuriyet Halk Partisi`nin niteliğidir. Aday adayı iken köylere, merkez ilçedeki STK’lara, üyelerimize ziyaretlerde bulunduğumuzda,  ‘biz en çok gençleri ve kadınları destekleyeceğiz’ dediklerini kendim bizzat duydum. Buda Cumhuriyet Halk Partisi`nin farkıdır. Cumhuriyet Halk Partisi`nin gençlere ve kadınlara verdiği desteğin, hak ve adalet mücadelesinde ne kadar ciddi olduğunun bir göstergesidir. Sonuçlardan tabii ki çok mutluyuz ve 31 Mart’a Cumhuriyet Halk Partisi olarak güçlenerek dayanışma ile çok ciddi sonuçları almak için birlikte yürüyeceğiz” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş