havadurum

CHP'li Başkanlardan adaylık açıklaması

1430

 2019 Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimler için CHP seçim takvimini belirledi. Belirlene seçim takvimine göre, Belediye Başkanlığı ve meclis üyeliklerinde görev almak isteyenler, en geç 19 Ekim tarihine kadar adaylık başvurularını yapmak zorundalar. Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Biga Belediye Başkanı İsmail Işık ve Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan,  yeniden adaylık ve adayların belirlenmesi noktasında ‘ön seçim’ kararı ile ilgili düşüncelerini gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıkladılar. Uzun süredir ön seçim yapılması yönünde açıklamalarda bulunan Kepez Belediye Başkanı Mutan, yerel seçimlerde ön seçimin kendi başına yeterli olmayacağını, anket ve STK görüşleri gibi kriterlerinde muhakkaka eklenmesi gerektiğini belirtti. Mutan, Merkez İlçe Başkanlığı için aday olduğunu belirterek; “Çanakkale Merkez İlçe Belediye Başkanlığı aday adaylığı için başvurumu yapacağım.  Bugün Genel Başkanımız geldiği için yapamayacağız ancak en geç Cuma gününe kadar aday adaylığı başvurumuzu yapacağız” dedi.  Seçim yöntemleri ve ön seçim kararı için partinin alacağa kararlara saygılı olduklarını belirten Biga Belediye Başkanı Işık, Biga Belediye Başkanlığı için müracaatını önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğini belirtti. Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan’da ön seçimin kendi başına yeterli olmayacağını ifade ederek, anket ve STK görüşlerinin de olması gerektiğini ifade etti. Balkan, yeniden adaylık konusunda; “Arkadaşlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Bu noktada arkadaşların bana yeniden Belediye Başkanlığına adaylığımı koymama adına talepleri var. Bende şu anda bu duruma olumlu bakıyorum” dedi.

 
“Merkez İlçe adaylığı için başvuruda bulunacağım”
Çanakkale Merkez İlçe Belediye Başkanlığı’na adaylık başvurusunu hafta içerinde gerçekleştireceğini belirten Kepez Belediye Başkanı Mutan; “Uzun zamandır ön seçim, demokratik tüzük diyorum. Ama özellikle yerel seçimlerde ön seçim çok belirleyici olmakla birlikte, esas girmesi gereken başlıklardan biri anket, bir de STK’ların kantarı. Adaylar bu üç noktada derlenip toparlanmalı ve ondan sonra değerlendirilmeli diye düşünüyorum. Yani Belediye Başkanlığı devam eden kişiler için anket, ardından ön seçim ve STK’ların terazisi. STK’lar, yani bizim aklımıza ve yaşam değerlerimiz ile uyumlu ‘sendikalar, odalar, dernekler…’ onlarında kantarına çıkıp, oradan da bir kıymetlenmek gerekiyor. Altını kalan kalın çizmek gerekirse tek başına bir ön seçim değil. Çünkü bu, parti içi bir mesele değil. Bütün seçmenlerden, her partiden, her partiliden oy alacaksınız.  Geçtiğimiz gün öğleden sonra adaylık başvurum belli oldu. Bu hafta içerisinde Çanakkale Merkez İlçe Belediye Başkanlığı aday adaylığı için başvurumu yapacağım.  Bugün Genel Başkanımız geldiği için yapamayacağız ancak, en geç Cuma gününe kadar aday adaylığı başvurumuzu yapacağız” dedi.
  
“Birkaç gün sonra başvurumuzu Genel Merkezimize yapacağız”
Biga Belediye Başkanlığı adaylığı için yeniden başvuruda bulunacağını ifade eden Biga Belediye Başkanı Işık; “Biz, partimizin alacağı kararlara saygılıyız. Ama ön seçim, ama atama… ne olursa olsun partimizin kararlarına saygılı olarak gereğini yaparız. Ben, henüz adaylık başvurusunda bulunmadım. Önümüzdeki dönem Belediye Başkanlığı için birkaç gün sonra başvurumuzu Genel Merkezimize yapacağız. Önemli olan seçimi kazanmak. Parti için bu ön seçim yada atama şeklinde olur, bunlar çok önemli değil. Başvurular için bir seçim takvimimiz var. Bu takvim, 19 Ekim tarihine kadar Belediye Başkanlıkları için müracaatların yapılaması gerektiğini belirtiyor. Bu anlamda müracaatımı yapacağım. Ancak, aday belirlenmesi ile ilgili yöntemde partimiz ne karar verirse ona uymak zorundayız” dedi. 
 
“Yeniden aday olma talebe sıcak bakıyorum”
Yeniden aday olma konusunda talep olduğunu ve kendisinin de bu düşünceye olumlu baktığını belirten Küçükkuyu Belediye Başkanı Balkan; “Tabii ki ön seçim olmazsa olmaz. Ancak yalnızca ön seçim yapılmasının doğru sonucu vereceğine pek güvenmiyorum. Çünkü, o kadar sağlıklı bir üye yapımız yok. Ön seçim üye bazında mutlaka olsun, ancak bunun yanında onu destekleyen, ‘STK görüşleri, anket sonuçları, beldenin ileri gelenlerinin görüşleri’ de çok önemli. Çünkü yerel seçimin havası başka. Yerelde insanlar siyaset üstü düşüncelerini sandığa yansıtıyorlar. Sandığa giderken normal seçimlerde verdikleri oy gibi düşünmüyorlar. Özellikle kişinin çalışkan, dürüst... olması gibi kişiliklerine bakarak oylarını veriyor. Bence ön seçim olması şart, ancak sadece ön seçim değil, bunu destekleyen diğer etkenlerinde mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyorum. Adaylık başvuruları başlıyor. Arkadaşlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Bu noktada arkadaşların bana yeniden Belediye Başkanlığına adaylığımı koymam adına talepleri var. Bende şu anda bu duruma olumlu bakıyorum. Muhtemelen 12 Ekim tarihine kadar Küçükkuyu Belediye Başkanlığı için başvuruda bulunacağım” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş