havadurum

CHP'li Belediyeler "Çalışanlarımıza insanca yaşanacak bir ücret belirleyeceğiz"

849

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu`nda görüşülen 2019 bütçesi ile ilgili konuşma yaptı. Bütçenin işsizlik sorununa çözüm üretmediğini belirten Kılıçdaroğlu, Kilis`te İŞKUR önünde çekilen kuyrukların fotoğraflarını göstererek; "Elinizi vicdanınıza koyun, bu iki fotoğrafa bakın" dedi. "Asgari ücretin altında ücret alan ya da geliri olan 1 milyon 800 bin kişi var. Bu insanlar ailelerini geçindirmeye çalışıyor. Bu bütçe, 1 milyon 800 bin kişinin yarasına merhem olacak bir hüküm içeriyor mu? Hayır" sözlerini ekleyen Kılıçdaroğlu; “1 Ocak 2019`dan itibaren CHP`li belediyelerde asgari ücret net 2 bin 200 lira olacak, size bunun garantisini veriyorum" diye konuştu. CHP’li Belediye Başkanları Kılıçdaroğlu’nun sözleri ile ilgili görüşlerini gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdiler.  Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun sözlerini çok doğru bulduğunu ifade eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, toplu sözleşme gününün yaklaştığını ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun belirttiği oranın üzerinde bir asgari ücret belirleyeceklerini söyledi. 2015 yılından itibaren asgari ücretin yüzde 50-60 oranında üzerinde maaş verdiklerini belirten Biga Belediye Başkanı Işık ise; “Biga Belediyesi`nde çalışanların aldığı en düşük asgari ücret 2 bin 400 lira. Bunun yanında 2 bin 800 lira alanlar da var. Asgari ücreti oranlarsak, şu anda asgari ücret bin 600 lira iken, bizde ise 2 bin 400 lira. Yani Genel Başkanın belirttiği rakamında üzerinde bir asgari ücret veriyoruz” dedi. Aynı şekilde çalışanların en düşük asgari ücret miktarının 2 bin 500 TL olduğunu söyleyen Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan ise; “Biz, Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’nun söylediği rakamı zaten aşmış durumdayız. Genel Başkanımızın bu söylemi çok olumlu. Diğer belediyelerde bu bandı yakaladığı zaman işçi arkadaşlarımız çok sağlıklı bir şekilde hayatlarını idame ettirirler” dedi. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun sözlerini sosyal medya üzerinden değerlendiren Çan Belediye Başkan adayı ve CHP önceki Dönem Milletvekili Bülent Öz ise; “Çan Belediye Başkanı olduğumuzda belediyemizde de asgari ücretle çalışanımız 2 bin 200 TL. maaş alacak” dedi.

 “Kıçlıçdaroğlu’nun söylediği oranın altında bir ücret belirlemeyeceğiz”

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun sözlerini doğru bulduklarını ve yapılacak toplu sözleşmede Kılıçdaroğlu’nun söylediği oranların altında anlaşma olmayacağını belirten Başkan Gökhan; “Bizler, Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu`nun sözlerini doğru buluyoruz.  Zaten toplu sözleşme zamanı da geldi. Böylelikle, Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu`nun söylediği rakamlar baz alınarak sözleşmeler yapılacaktır diye düşünüyorum. Yapılacak toplu sözleşme ile beraber o rakamları aşmış olacağız. Böylelikle çalışanlarımıza yaşanabilir düzeyde asgari ücret miktarını elimizden geldiğince vereceğiz” dedi.  
 
“En düşük asgari ücret oranımız 2 bin 400 lira”
Şu anda en düşük asgari ücretin 2 bin 400 lira olduğunu belirten Biga Belediye Başkanı Işık; “Biga Belediyesi`nde çalışanların aldığı en düşük asgari ücret 2 bin 400 lira. Bunun yanında 2 bin 800 lira alanlar da var. Asgari ücret oranlarsak,  şu anda asgari ücret bin 600 lira iken, bizde ise 2 bin 400 lira. Yani Genel Başkanın belirttiği rakamında üzerinde bir asgari ücret veriyoruz. 2019’da bu ücret daha da artacaktır. Genel olarak asgari ücret sadece bir kişinin beslenmesi üzerine yapılmış bir hesap. Aslında bunun çok daha yüksek olması lazım. Yoksulluk ve açlık sınırı rakamlarına baktığımız zaman özellikle açlık sınırının asgari ücretin üzerinde olduğunu görüyoruz. Yani şu anda verilen asgari ücret aslında asgarinin asgarisi olmuş durumda.  Bize de çalışanların büyük çoğunluğu 2 bin 800 lira alıyor. Operatörler olsun, artı kalifiye özellikleri olan olsun 2 bin 800 liradan aşağıya maaş almıyorlar. Biz zaten göreve geldiğimiz ilk gün asgari ücret rakamının oldukça üzerine çıkmıştık. 2015 yılında yaptığımız toplu sözleşmelerde ve taşeronlarda asgari ücret rakamlarını yüzde 50-60 oranında arttırmıştık. Çalışanlarımıza yaşanabilecek ücreti vermemiz lazım. Bunu da elimizden geldiğince vermeye çalışıyoruz” dedi.
  
“En düşük asgari ücret oranımız 2 bin 500 lira”
Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun söylediği rakamların üzerinde asgari ücret verildiğini ve ücretin aynı oranda yükseleceğini belirten Küçükkuyu Belediye Başkanı Balkan; “Bizim asgari ücrette en düşük maaşımız 2 bin 500 lira. Biz, Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’nun söylediği rakamı zaten aşmış durumdayız. Genel Başkanımızın bu söylemi çok olumlu. Diğer belediyelerde bu bandı yakaladığı zaman işçi arkadaşlarımız çok sağlıklı bir şekilde hayatlarını idame ettirirler. Küçükkuyu Belediyesi olarak, zaten şu anda asgari ücretin çok çok üzerinde bir asgari ücret veriyoruz. Yani biz bu vaadi yerine getirmiş olduk. Önümüzdeki toplu görüşmelerde de bu oranın aşağısına düşmeyeceğimiz gibi, daha da üzerinde bir oranla asgari ücret belirleyeceğiz” dedi. 
 
“31 Mart sonrası Çan Belediyemizde asgari ücret 2 bin 200 TL olacak”
Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun sözlerini sosyal medya hesabından değerlendiren CHP Çan Belediye Başkan adayı Öz; “1 Ocak 2019’dan itibaren CHP`li belediyelerimizde ve CHP olarak kazanacağımız belediyelerimizde asgari ücret net 2 bin 200 TL olacak.  31 Mart 2019 sonrasında İnşallah Çan Belediye Başkanı olduğumuzda, belediyemizde de asgari ücretle çalışanımız 2 bin 200 TL maaş alacak ve hemşerilerimiz kazanacak” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş