havadurum

CHP'li Erkek sordu, bakanlık cevapladı; Alamos Gold da direniyor!

2900

 Kirazlı Balaban Mevkiinde, Kazdağlarında devam eden madencilik faaliyetlerine karşı direniş 170’inci günü, insan zinciri eylemi 4’üncü haftasını geride bırakırken, merak edilen soruları TBMM gündemine CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek taşıdı. Erkek, “Firmanın ruhsat yenileme başvurusu ile ilgili olarak ne gibi bir işlem yapılmıştır? İşlemler için firmaya herhangi bir ek süre verilmiş midir? Verilmiş ise son süre nedir? Bu süre içerisinde maden sahasında her hangi bir inceleme araştırma yapılacak mıdır? Söz konusu ruhsatın süresi uzatılmış mıdır? Uzatılmış ise tarih ve süresi nedir? Ruhsat uzatılmamış ise gerekçesi nedir? Kirazlı Altın Madeni Ruhsatı’nın başka firmalara devri konusunda her hangi bir başvuru var mıdır? Var ise bu devir işlemi Bakanlığınızca onaylanmış mıdır? Onaylanmış ise hangi firmaya devredilmiştir” sorularının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca yanıtlanmasını istedi.

 
“Doğu Biga Süre uzatım talebinde bulundu”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı`ndan cevabında “Çanakkale ili Bayramiç ilçesinde bulunan 82225 sicil sayılı sahayla ilgili olarak Doğu Biga Madencilik Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından 28 Aralık tarihinde süre uzatım talebinde bulunulmuş olup, bu talep değerlendirme aşamasındadır. Bahse konu ruhsat sahasının başka firmalara devri konusunda yapılan herhangi bir başvuru olmamıştır” denildi.
 
“Kazdağlarını korumaya devam edeceğiz”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında; “Bakanlık tarafından verilen yanıt konuyu daha da dikkatle takip etmemize neden olacak türden. Kanadalı şirketin bir başvurusu var ve hâlâ değerlendirme aşamasında. Neden? Yani umarım bu olayı soğutup, gündemden düştükten sonra dosyayı yeniden açmaya çalışmazlar. Bir de bu bölgeden Kanadalı firmayı gönderip, doğayı yerli bir firmanın sömürüsüne açmazlar.  Bu konuda tavrımız net, duruşumuz aynı. Kaz Dağları`nı, geleceğimizi ve çocuklarımıza bırakacağımız doğal mirası korumaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi. (Seçkin Sağlam)
Paylaş