havadurum

CHP'li kadınlar, Danışma Kurulu Toplantısında buluştu

835

 CHP Çanakkale İl Kadın Kolları Yönetim Kurulu, kadınlarla bir araya gelerek toplantı düzenledi. Çanakkale Belediyesi Çalışanları Eğitim, Sosyal Tesis ve Sendika Binası’nda yapılan geniş katılımlı Danışma Kurulu Toplantısı, partili kadınların, STK’ların ve kadınların katılımıyla gerçekleşti. Toplantıya, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol, CHP Çan İlçe Başkanı Ümran Aydın’ın yanı sıra diğer İlçe Başkanları, Eski İl Kadın Kolları Başkanları ve partili kadınlar katıldı. Toplantının açılış konuşmasını İl Kadın Kolları Başkanı Erol, yaptı. Erol, kadınların da seçimlerde yer alması gerektiğini söyledi. Kadınların, ülke nüfusuna göre erkeklerle aynı sayıda olduklarını belirten Erol; “Kadınlar, aslında aile hayatından başlayarak, meclise kadar hayatın her yerinde varlar, yüzde 50-yüzde 50 nüfus oranına sahibiz. Eğer biz, yüzde 50 oranında sayısal olarak varsak, peki neden yönetimlerde sayısal olarak azız?” ifadelerini kullandı. CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, kadın temsiliyetinin seçimlerde önemli olduğunu belirterek, kadınların da yönetimlerde olması gerektiğini söyledi. Kadın Belediye Başkanlarını, Belediye Başkan Yardımcılarını, Milletvekillerini, Milletvekili adaylarını örnek gösteren Güneşhan; “Bu dönemde ilk kez kadın milletvekili adayımız oldu. Oturup bekleseydi ‘Teklif etsinler’ deseydi, çok beklerdi. Kadınlarımız nedense hep bir adım geride kalıyorlar. Talep edeceksiniz, isteyeceksiniz, o yarışın içinde sizler de var olacaksınız” ifadelerini kullandı. 

 
“Eğer biz, sayısal olarak varsak, peki neden yönetimlerde sayısal olarak azız?”
Kadınların seçimlerde, yönetimlerde daha fazla rol almaları gerektiğini söyleyen CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol; “Kadınlar olarak yerel yönetimlerden bütün hizmetleri alıyoruz. Yerel yönetimlerin bütün hizmetlerini almaya da adayız. Çocuklarımızla beraber yollarında yürüyoruz, muhtarlıklarımızdan belgeler alıyoruz. Hizmetleri tüketirken, yerel makamlarda olmanın, kadınların sorunlarını çok daha kolay algılayabilmek adına daha önemli olduğunu düşünmekteyim. Kadın adaylarımızın çoğaltılması ve kadın temsiliyetinin yönetimlerin tamamında arttırılmasını yürekten istemekteyim. Umarım, bugün burada toplanan herkes benimle aynı düşüncededir. Bugün burada olmanız, diğer insanlardan farkınızı gösteriyor. Hayatımızda yönetimsel olarak doğru gitmeyen şeyler olduğunun herkes farkındadır. Eskiden pazara gidip iki poşet alışveriş yaparken, şuanda bir poşete düşürmek zorunda kaldık. Bizim sorunlarımız ekonomik ve yaşamsaldır. Kadınlar, aslında aile hayatından başlayarak, meclise kadar hayatın her yerinde varlar, yüzde 50-yüzde 50 nüfus oranına sahibiz. Eğer biz, yüzde 50 oranında sayısal olarak varsak, peki neden yönetimlerde sayısal olarak azız?” dedi. 
 
“Sizlerin, yönetim kadrolarından da var olmanız lazım”
Kurtuluş Mücadelesi’nde kadınların kahramanlıklarından bahseden CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, her alanda kadınların olması gerektiğini söyleyerek; “Geçmişte olduğu gibi bugün de, yarın da CHP’nin başarısında kadınlarımızın payı, emeği çok fazladır. Nasıl ki, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nin gerçek kahramanları kadınlarımızsa, yine önümüzdeki dönemde yapılacak yerel seçimlerde elde edeceğimiz başarının gerçek kahramanı sizler olacaksınız. Çünkü bu, hep böyle olmuştur. Kadınlarımızın girmediği sokak, ev, çalmadığı kapı yoktur. Her yere çok rahat bir şekilde girmekte ve kendilerini rahatlıkla anlatabilmektedirler. Onun için belki Cumhuriyet Tarihimizin en önemli olan yerel seçimlerinde, sizlere büyük görev düşüyor. Sizlerin çabası, emeği, gayreti, çok önemlidir. Dolayısıyla, geçmişte olduğu gibi yerel seçimlerde de top sizlerde olacak. Bence, sizin sadece çalışma alanlarında var olmamanız lazım. Sizlerin, aynı zamanda yönetim kadrolarından da var olmanız lazım. Cuma günü mesai saati bitimine kadar, Belediye Başkanlığı aday adaylığı, İl Genel Meclisi aday adaylığı ve Belediye Meclis Üyeliği aday adaylığında son gün.  Benim, sizlerden isteğim, sizlerin her alanda aday adayı olması. Bu konuda kesinlikle geri kalmayın, talip olun, isteyin. ‘Her türlü fedakarlık kadından isteniyor, kadınların çok çalışması isteniyor, her başarılı erkeğin arkasında kadın var’ deniliyor ama kadınlar neden görev almıyor” dedi. 
 
“O yarışın içinde sizler de var olacaksınız”
Güneşhan, her hangi kulvarda aday adayı olmak isteyen kadınların arkasında olacağını belirterek; “Aday adayı olmak isteyen kadınlarımızın ben İl Başkanı olarak söz veriyorum arkasında olacağım. Sizler, yeter ki talep edin, isteyin. Sizler, ‘Birileri bize görev versin’ derseniz, kimse size görev vermez. Mesela gelip istedi ve bu dönemde ilk kez kadın milletvekili adayımız oldu. Oturup bekleseydi ‘Teklif etsinler’ deseydi, çok beklerdi. Kadınlarımız nedense hep bir adım geride kalıyorlar. İl Disiplin Kurulunda 9 üyemiz var. 9 üyemizin 5’i kadın 4’ü erkek ama biz yine erkek adayı başkan olarak seçiyoruz. Kadınlarımız ‘Biz, burada 5 kadınız, başkanımız da kadın olmalı’ demediler. Talep edeceksiniz, isteyeceksiniz, o yarışın içinde sizler de var olacaksınız. Yarışın içinde var olmadığınız sürece, istemediğiniz sürece hiçbir yere varamazsınız. Çanakkale Belediyesi’nde dört Başkan Yardımcımız var, üçü kadın. Daire müdürlerimizin çok önemli kısmı, yine kadın. Biz, kadınlarımızın toplumun her alanında yer almalarını istiyoruz” dedi. 
 
“Mevcut iktidarın anlayışında kadınların yeri, evlerdir”
Kadınları eve hapsolmayacağını, her alanda kadınların da olacağını söyleyen Güneşhan; “Başarı, kadınlarımızın gösterdiği çabayla, gayretle olur. Sizler bu kadar kalabalıksanız, bu kadar çalışıyorsanız, bazı görevleri isteyin. Ülkemiz, Cumhuriyet Tarihinin en karanlık günlerini yaşıyor, en büyük ekonomik krizini yaşıyor, bunu da en çok sizler hissediyorsunuz. Sadece ekonomik kriz değil, aynı zamanda temel hak ve özgürlüklerde, demokraside, kültür ve sanat alanında olsun her alanda gittikçe kötüye gidiyoruz. Burada da en çok zararı gören kadınlarımızdır. Çünkü mevcut iktidarın anlayışında kadınların yeri, evlerdir. Sosyal alan değil, dışarısı değil. Onlar, ‘Kadınlar evde otursun, çocuk yapsın’ anlayışı içindeler. Bizler bunları kırmak zorundayız. Herkesin görev alanı ve sorumluluk alanı var. Bizlerin de sorumluluk alanı Çanakkale ve İlçelerdir. Biz, önümüzdeki yerel seçimlerde başarılı olmak zorundayız, başarılı olacağımıza da inanıyorum. Mevcut belediye başkanlıklarının koruyup, yeni belediye başkanlıkları kazanacağız. Yerel ve genel seçimler her zaman farklıdır. Yerel ve genel seçimlerde cumhurbaşkanı adayları, parti başkanları göz önüne alınarak öneriliyor ama yerel seçimlerde adaylar öneriyor. Bizler, doğru adayları tespit edip, doğru adaylarla başarılı olacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“Tüm üyelerle eğilim yoklaması yapılmasında hemfikiriz”
Adayların örgütler ve üyelerle belirlenmesi gerektiğini söyleyen Güneşhan; “Biz, İl Yönetimi olarak adaylarımızın Çanakkale’den veya Ankara’dan belirlenmesini arzu etmiyoruz ve istemiyoruz. Biz adaylarımızı, örgütlerimizle birlikte örgütlerimizin, üyelerimizin süzgeçlerinden geçirerek seçmenin de kabul görebilecek bir adayla uzlaşarak o adayla gitmek istiyoruz. Yani, adaylarımızın kim olacağına örgütlerimiz karar vermeli. Bizim, tüzüğümüz gereği aday belirleme yöntemi bu şekildedir. Merkez yoklaması, ön seçim ve eğilim yoklaması. Merkez yoklamasında örgüte sormadan direkt Ankara’dan atama şeklinde yapılıyor. Eğilim yoklaması, parti denetiminde üyelerle veya delegelerle yapılıyor. Ön seçim resmidir, delegelerle veya üyelerle olur. Şimdi ise ön seçim yapabilme şansımız yok. Çünkü önseçim, ancak Şubat’ın 12’sinde yapılabiliyor. Şubat’ın 12’sinde belirlenecek olan Belediye Başkanı adayımızla seçimlere hazırlanabilmemiz ya da kazanabilmemiz çok zor. Onun için partinin gözetiminde tüm üyelerle eğilim yoklaması yapılmasında hemfikiriz” dedi. 
(Baykal Sağlam) 
Paylaş