havadurum

CHP 96 yaşında bir çınar!

1473

 Geçtiğimiz gün, CHP’nin 96’ncı kuruluş yıldönümüydü. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, ‘Halk Fırkası’ adıyla kurulan partinin adının başına 1924`te ‘Cumhuriyet’ sözcüğü eklenmiş, 1935`teki 4’üncü Kurultay`da bugünkü ‘Cumhuriyet Halk Partisi’ adı almıştır. CHP, 9 Eylül 1923`te Atatürkçülük ve sosyal demokrasi görüşlerini benimsemiş bir merkez sol siyasî partisi olarak kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti`nin ilk yasal siyasi partisi olma özelliğini taşıyan CHP, 1923`ten 1950`ye kadar aralıksız iktidarda kalmış ve 1946`ya dek genellikle tek parti yönetimini uygulamıştı. CHP, Türkiye`de en uzun süre iktidarda kalmış siyasi parti olma unvanını da elinde bulunduruyor.  CHP Çanakkale İl Örgütü tarafından da partinin 96’ıncı yıldönümü dolayısıyla il genelindeki tüm partililerin bir araya geldiği gece düzenlendi. Balıkçı 286’da düzenlenen geceye CHP Genel Başkan Yardımcısı, Genel Sekreteri ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İlçe Belediye Başkanları, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, CHP İlçe Başkanları, Kadın Kolları Başkanları ve yönetimi, Gençlik Kolları Başkanları ve yönetimi ile partililer katıldı. Gecede, partiye uzun yıllar emek vermiş isimler, plaketle ödüllendirildi. Coşku içinde geçen gecede çeşitli gösteriler de yapıldı. 

 
“Cumhuriyet Halk Partisi kurtuluşun partisidir”
CHP Genel Başkan Yardımcısı, Genel Sekreteri ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek; “Bugün, hepimiz için çok anlamlı bir gün. Bundan tam 97 yıl önce milli mücadelemizi İzmir’de zaferle sonuçlandırdık. İzmir’in kurtuluşundan tam bir yıl sonra 9 Eylül 1923’te de bizzat kurucu Genel Başkanımız, değişmez önderimiz, ebedi başkomutanımız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği dilekçe ile Cumhuriyet Halk Fırkası olarak partimiz kuruldu. 5 gün önce Sivas’taydık. Parti Meclisimizi Sivas’ta topladık. Sivas Kongresi’ni diğer kongrelerden ayıran çok önemli özellikler vardır. Onun için 1927 kurultayında, 1935 kurultayında kurucu Genel Başkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Sivas Kongresi’nden doğduğunu ve ilk kurultayımızın Sivas’ta olduğunu ifade etmişti. Limni Adası’nın Mondros bölgesinde, 31 Ekim 1918 tarihinde Mondros Mütarekesi imzalandı. Bu mütarekenin 20’nci maddesi çok önemlidir. Çünkü itilaf devletlerine istedikleri bölgeyi işgal etme yetkisi veriyor. Ve işgaller başladı. İlk olarak Osmanlı’nın Başkenti İstanbul işgal edildi. Daha sonra Adana, Urfa, Antep, Maraş, Antalya, Konya ve 15 Mayıs 1919’da İzmir işgal edildi. Gazi Mustafa Kemal, 16 Mayıs 1919’da da İzmir’in işgalinden bir gün sonra Bandırma vapuruna bindi. 16 Mayıs 1919’da başlayan Milli Mücadele, 9 Eylül 1922’de İzmir’de zaferle taçlandı. Bugün, onun için çok önemli. Cumhuriyet Halk Partisi kurtuluşun partisidir. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi’nin temelinde kuvayi milliye vardır, Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk vardır. Cumhuriyet Halk Partisi, o zaman da milletin hakkını ve hukukunu savunmak için mücadele etti. Cumhuriyet Halk Partisi, aynı zamanda kuruluşun partisidir. Çünkü tarihteki 17’nci devletimiz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurmuştur” dedi. 

“Attığımız her adım 100 yıl önceki gibi ‘Hak, Hukuk, Adalet’ mücadelesidir”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Av. Erkek; “Sivas Kongresi’nde, Mondros mütarekesi reddedilmişti. Tüm işgallere karşı milletin direnme hakkı olduğu vurgulanmıştı. Yine Sivas Kongresi’nde ulusal bağımsızlık kabul edilmiş, tüm manda ve himaye reddedilmişti. Sivas, bu yüzden çok önemlidir ve Sivas’ta Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti, bir bütün olarak teşkil etmiştir. Bugün de bu bilinçle hareket ediyoruz. Ankara’dan İstanbul’a Adalet yürüyüşünde attığımız her adım hep birlikte, yine 100 yıl önceki gibi ‘Hak, Hukuk, Adalet’ mücadelesidir. Hepimize düşen büyük bir sorumluluk var. Cumhuriyet Halk Partisi büyük devrimler gerçekleştirdi. İlk devrimiz Cumhuriyet’i kurmak oldu. Daha sonra demokrasi ve sosyal demokrasiyi tesis etmek oldu. Sosyal demokrasi, sosyal devlet, örgütlü toplum, fırsat eşitliliği demektir. Bugün yine bizlere önemli bir görev düşüyor. Bu da Türkiye Cumhuriyeti’ni tam demokrasiyle taçlandırmak. Bu görevi de başarıyla gerçekleştireceğiz. Çünkü bu nitelikte, bu liyakatte kadrolarımız, Cumhuriyet Halk Partisi örgütleri, ilkelerimiz var. bugün Anayasa’yı araç olarak kullanan bir iktidar, otoriter bir sistemi meşrulaştırmaya çalışıyor. Bunun için Cumhuriyet Halk Partisi’nin verdiği mücadele çok önemli. Bugün bizim verdiğimiz mücadele, demokrasi mücadelesidir çocuklarımızın geleceği içi. Onlara mutlu, kalkınmış bir ülke bırakmak istiyoruz, otoriterleşmiş, dünyada yalnızlaşmış bir ülke değil. Bu bilinçle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi üyeliği, onurlu bir toplum hizmetidir. Hangi görevde olursak olalım, görevlerimizin hepsi geçicidir, asıl olan Cumhuriyet Halk Partisi üyeliğidir. Yeter ki biz, önümüzdeki süreçte bir olalım, iri olalım, diri olalım. Kongreler sürecimizi tam bir birliktelik içinde, tam bir demokratik mücadele içerisinde güçlü bir şekilde geçirelim” dedi. 
 
“Ülkemizin ihtiyacı Cumhuriyet Halk Partisidir ve onun 6 ilkesidir”
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan; “Cumhuriyet Halk Partisi, öyle büyük bir parti ki, 96 yıl önce Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nin devamı olarak kurulmuş. Bir ülke düşünün, düşmanlar ülkenin her yerini talan etmekte ve bunlara karşı onurlu, dik duruşlu, vatanını seven insanlar cemiyetler halinde ülkenin her yerinde örgütlenmekteler. Siz bu onurlu mücadelenin devamısınız, kendinizle ne kadar gurur duysanız azdır. Mevcut iktidar, maalesef bu ülkeyi yönetemiyor ve her şekilde savruluyor. İç politikada, dış politikada, ekonomide tamamen savrulmaya devam ediyoruz. Biz bu dönemde ülkemizin ihtiyacının ne olduğunu biliyoruz. Ülkemizin ihtiyacı bizim 6 ilkemizdir, ülkemizin ihtiyacı Cumhuriyet Halk Partisidir. Bizim ilkelerimizi uygulasalar, söylediklerimizi yapsalar, ülkemizde hiçbir sorun kalmayacak. Ancak AKP iktidarı, egemenliğini başka cemaatlerle, terör örgütleriyle paylaştı. Şuanda biz, bu ülkede kalkışma yaşıyorsak bunun sebebi, Cumhuriyet rejiminde vazgeçilmeye çalışılmasıdır. Tek adam rejimi adı altında Cumhuriyeti esneterek, gevşeterek, değiştirerek, maalesef sabote etmek istemektedirler. Hakimiyeti kayıtsız, şartsız milletimize verirsek, ütün sorunları halletmiş oluruz” dedi.
 
“Bizden sonraki kuşaklar, bizden önceki kuşaklar gibi mücadeleyi yürüteceklerdir”
CHP İl Başkanı ismet Güneşhan; “Partimizin 96’ıncı yılını hep beraber kutluyoruz. Önümüzde daha uzun yıllar var. Bizden sonraki kuşaklar da bizden önceki kuşakların verdiği mücadeleyi aynen yürüteceklerdir. Buna yürekten inanıyorum. Bugün 9 Eylül. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs’ta Samsun’a ayak bastığında Çanakkale’de önsözünü yazdığı zaferin ilk adımlarını atıyordu. 9 Eylül 1922, Kurtuluş Savaşı’nın son noktası, emperyalizmin İzmir’den denize döküldüğü tarihtir. Bu güzel günü Genel Başkan Yardımcımız, Milletvekilimiz, İlçe Başkanlarımız, Belediye Başkanlarımız, Kadın Kollarımız, Gençlik Kollarımız, geçmiş dönem Milletvekillerimiz, İl Başkanlarımız, gençlerimiz, kadınlarımız ve siz çok değerli partili arkadaşlarımızla birlikte hep beraber büyük bir coşku içerisinde kutluyoruz. Çanakkale ruhu ile başlayan 19 Mayıs’ta devam eden ve 9 Eylül 1922’de biten sürecin gayesi, tam bağımsızlığımızı elde etmek ve misakı milli sınırları içerisinde bayrağımızın altında hep beraber özgürce yaşamaktı” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş