havadurum

CHP Çanakkale Milletvekilleri; `13 Eylül`de Çırpılar için Ankara`dayız`

592

 Yenice’de Taşzemin A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çırpılar Termik Santralinin İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı 13 Eylül’de Ankara’da yapılacak. Toplantıya katılacak yerel hareketler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri kömürlü termik santrallerin yaratacağı kirliliğe karşı harekete geçerek, yılda 1,3 milyon ton kül üretecek olan projenin ÇED Raporu’nun onaylanmamasını talep ediyor. Aynı zamanda CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Bülent Öz’de Çırpılar’da yapılması planlanan Termik Santrale karşı Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda düzenlenecek olan İDK toplantısına katılacaklarını belirttiler. Gazetemize açıklamada bulunan Milletvekilleri Erkek ve Öz, Kazdağları eteklerinde kurulacak olan bir Termik Santralin felaket olacağını dile getirirken çevresi ve doğası için mücadele eden insanların yanlarında olacaklarını belirttiler.  13 Eylül’de Milletvekili olarak İDK toplantısında olacağını belirten Erkek gazetemize; “Yenice’nin ve Çanakkale’nin bu çevre mücadelesine sahip çıkması gerekir. Bu konuda mücadele eden insanlar var, bizde o insanların yanında olacağız. Çanakkale Milletvekili olarak gereğini yapacağız” açıklamasında bulundu. Geçen senede yapılan toplantıya katıldıklarını ve iptal edilmesine rağmen projenin ısrarla tekrar getirildiğini belirten Öz; “Çanakkale’de komple 19 tane Termik Santralin yapılması Çanakkale’nin cehenneme dönmesi demek olacak. Yenice Çırpılar’da ki de Kazdağları’nın eteklerinde olan bir proje. Bu yüzden buna karşı çıkıyoruz ve bu yüzden 13 Eylül’de orada toplantıda olacağız” dedi.  

 
“ÇED iptali için 5 çevre temsilcisi olarak katılacağız”
Kazdağlarına yapılmak istenen Çırpılar Kömürlü Termik Santrali, Kül Depolama Sahası, Kömür İşletme İle Kırma Eleme Tesisi projesi için 11 Ağustos 2017’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapılacağı duyuruldu. 13 Eylül’de yapılacak toplantıda, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu incelenecek. Çanakkaleliler, sivil toplum kuruluşları, yurttaşlar ve milletvekilleri ise ilgili raporun ret edilmesi ve tekrardan gündeme getirilen projenin iptal edilmesini talep ederek toplantıya katılma kakarı aldıklarını ifade ettiler. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, Çırpılar Termik Santrali için gerçekleştirilecek toplantıya 5 çevre ve STK temsilcisi olarak ÇED raporunun iptali için katılacaklarını belirtti. Aynı zamanda tüm Çanakkale Milletvekillerine çağrıda bulunduklarını ve CHP milletvekilleri Erkek ve Öz’ün kendilerine destek vermek adına toplantıda olacaklarını söyledi. Doğan, gerçekleştirilecek toplantıya katılma sebeplerini ise; “Çanakkale’nin en önemli sorununun hava kirliliği olduğu Bakanlığın raporlarında zaten ortaya konulmuş durumda. Rapora göre hava kirliliğinin sebebi ildeki termik santraller. Çan’da bir kömür santrali işletmede, bir diğeri de inşa halindeyken 50 km ötede Yenice’ye yeni bir santral yapılması planlanıyor. Bu, Kazdağları ve bölge için felaket olur. Bunları anlatmak amacı ile orada olacağız. ” şeklinde belirtti.  
 
“Orada tarım için ciddi yatırımlar yapıldı”
Yapılmak istenen projenin tarım için en elverişli bölge olan Agonya bölgesinde yapılacağını ifade eden Milletvekili Erkek;  “Agonya denen bölgenin toprakları çok verimli. Orada tarım için çok ciddi yatırımlar yapıldı. Gölettir, sulama kanallarıdır çok ciddi yatırımlar yapıldı.  Ve orası tarım ürünleri açısından çok değerli bir bölge ve çok önemli bir coğrafya. Kazdağlarının eteklerinde orada bir Termik Santral felaket olur. Biga yarımadasında zaten yeteri kadar faal termik santral var. Birde Agonya’nın güneyine, Çırpılar Köyü’ne bunu yapmak felaket olur. Çanakkale için çok çok önemli bir çevre sorunu ile karşı karşıyayız. Buna bölge halkı da, muhtarlarda herkes karşı. 13’ünde olağanüstü bir durum olmaz ise ben Çevre ve Şehircilik Bakanlığı toplantısında olacağım. Yenice’nin ve Çanakkale’nin bu çevre mücadelesine sahip çıkması gerekir. Bu konuda mücadele eden insanlar var, bizde o insanların yanında olacağız. Çanakkale Milletvekili olarak gereğini yapacağız” dedi.
 
“19 Termik Santral bölgeyi cehenneme çevirir”
Yapılmak istenen projeye karşı daha önce karşı çıkmalarına ve ÇED’in iptaline rağmen tekrar gündeme geldiğini dile getiren Milletvekili Öz ise; “Geçtiğimiz yılda Yenice Çırpılar’da termik santralin yapılması için ilgili firma müracaatta bulmuştu. Biz, Balıkesir Milletvekilleri ile birlikte Çevre Bakanlığı’nda ki toplantıda bu projeye karşı çıkmıştık ve gerekli adımlar atıldı. Aradan bir yıl sonra bunu ısrarla tekrar geri getiriyorlar. Biz, yeniden gideceğiz ve toplantıda yine düşüncelerimizi paylaşacağız. Daha öncede gündeme getirmiştim. Çanakkale’de 19 tane Termik Santral projesi ve hali hazırda 5’i çalışan olmak üzere bunlarla birlikte 14 tane daha yapılmak isteniyor. Bunlardan 16 tanesi ithal kömür ile yapılmak isteniyor. 1-1,5 yıllık süre zarfında birçoğunu gündeme getirerek engelledik. Çanakkale’de komple 19 tane Termik Santralin yapılması Çanakkale’nin cehenneme dönmesi demek olacak. Yenice Çırpılar’da ki de Kazdağları’nın eteklerinde olan bir proje. Bu yüzden buna karşı çıkıyoruz ve bu yüzden 13 Eylül’de orada toplantıda olacağız” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş