havadurum

CHP İl Başkanı Ural'dan, AKP İl Başkanı Makas'a cevap

3818

 CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, AKP İl Başkanı Naim Makas’ın Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’la ilgili eleştirilerine yaptığı açıklama ile cevap verdi. CHP İl Başkanı Ural, AKP İl Başkanı Makas’ın, Biyolojik arıtmanın çalışıp çalışmadığı ve şehrin atık sularının Sarıçay’a akıtıldığı ile ilgili endişelerinin olduğu sözlerine; “2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına Orta Doğu Teknik Üniversitesi yetkililerinin yaptığı çalışma sonucunda Türkiye çapında “Türkiye’de Arıtma Çamuru Yönetimi ve Eylem Planının Hazırlanması Projesinde” kuru çamur talep edilen ve araştırmaya katkı sunan iki tesisten biri olduğunu açıklamıştır” şeklinde cevap verdi. Makas’ın şehrin merkezindeki metruk yapılardan  bahsetmesi ile ilgili, bu yapıların yarım kalmasının sebebinin ülkenin ekonomik olarak çok kötü yönetildiği sonucuyla doğrudan ilgili olduğunu belirten Ural, bazı yerlerdeki çöp sorunlarının, çöplerin konteynırlara atılmamasından kaynaklı olduğunu ifade ederek,  bu sorunun da çözüldüğünü söyledi. Ural, Makas’ın Sarıçay ile ilgili temizlik ve peyzaj sorunlarını dile getirmesi ile ilgili ise “Bu sorunların çözümü için DSİ nezdinde yapılan girişimlerin sonuçlanması gerekir” dedi. Son olarak, Çanakkale’de devam eden maden ve termik çalışmalarına ve kirliliklerine değinen Ural, açıklamasında; “CHP İl Başkanlığı’nın ve Çanakkale Belediyesi’nin yerel dinamiklerle birlikte vermiş olduğu Çevre Mücadelesi bugün yerelden çıkıp uluslararası mücadeleye dönüşmüştür” dedi.

 

“Sayın Gökhan dördüncü kez Çanakkale halkının güvenini kazanarak tekrar Belediye Başkanı seçilmiştir”

Ural açıklamasında; “18 yıldan bu yana iktidarda olan AKP yaptığı uygulamalar sonucunda, ülkeyi içine soktuğu tüm krizlerde faturayı başkasına kesmek için her seferinde farklı konularla gündemi değiştirmeyi bir alışkanlık haline getirmiştir. İzlediğimiz kadarı ile Çanakkale AKP İl Başkanı Sayın Naim Makas da; Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan’la ilgili olarak yaptığı açıklamalarla bu alışkanlığı devam ettireceğe benzemektedir. Sayın Makas’ın yaptığı açıklamalara Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan gerekli cevabı anlaşılır bir şekilde vermiştir. Bizler, Çanakkale Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütü olarak Çanakkale’de halkın gündemini gereksiz ve provakatif konularla meşgul etmekten yana olmadığımızı her seferinde vurgulamaktayız. Ancak Sayın Makas’ın açıklamalarına kısa da olsa bir cevap verme gereği doğduğundan kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bu açıklamayı yapmış bulunmaktayız. Sayın Ülgür Gökhan dördüncü kez Çanakkale halkının güvenini kazanarak tekrar Belediye Başkanı seçilmiştir. Her seçimde oy oranını arttırarak güven tazelemiştir. Son seçimde de CHP’li İl Belediyeler arasında en yüksek oy oranı ile Türkiye birincisi olmayı başarmıştır. Yani Sayın Ülgür Gökhan kendi örgütü olan CHP’nin desteğinin yanında çok büyük bir halk desteğini de arkasına almış durumdadır. Sayın AKP yetkililerinin yapması gereken bu durumu kabullenmek ve halkın iradesine saygı göstermektir” dedi.

 

“Çanakkale halkının sorunlarının çözülmesine sevinip sevinmeyeceğiniz sizin takdirinize kalmıştır”

Ural açıklamasına; “Sayın Makas; Sanayi sitesi ve arıtma tesisinin sorunlarının kendi milletvekillerinin desteği ile çözüldüğünü söylerken bu duruma “sevinecek miyiz üzülecek miyiz bilemiyoruz “demektedir. Belediye Başkanımız Sayın Gökhan kamuoyu önünde yaptığı açıklamalarda sorunun çözümüne yönelik olarak katkı koyan Sayın Milletvekillerine teşekkür ederek bir hakkın teslimini gerçekleştirmiştir. Ancak Çanakkale halkının sorunlarının çözülmesine sevinip sevinmeyeceğiniz sizin takdirinize kalmıştır. Bu bakış açısının değerlendirilmesini Çanakkale kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Sayın İl Başkanı Biyolojik arıtmanın çalışıp çalışmadığı ve şehrin atık sularının Sarıçay’a akıtıldığı ile ilgili endişelerinin olduğunu ve bu durumun denize giren halkın sağlığını etkileyebileceğini dile getirmektedir. Oysa ki 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına Orta Doğu Teknik Üniversitesi yetkililerinin yaptığı çalışma sonucunda Türkiye çapında “ Türkiye’de Arıtma Çamuru Yönetimi ve Eylem Planının Hazırlanması Projesinde” kuru çamur talep edilen ve araştırmaya katkı sunan iki tesisten biri olduğunu açıklamıştır. Yani tesisin denetimi resmi kurumlar tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. Türkiye’nin, denize sahili olan birçok yerinde yerleşim merkezlerinin olduğu bölgelerdeki plajlarda mavi bayrak alan pek azdır. Çanakkale’de ise, Mega Beach halk plajı, Barış plajı ve Güzelyalı halk plajı mavi bayrak alan plajlardandır. Sayın Makas bilmelidir ki Çanakkale Belediyesi Güzelyalı – Dardanos Atık Su Arıtma Tesisini de devreye sokarak bütün çevreci yatımlarını tamamlamış örnek bir belediyedir.   Dolayısıyla dikkatli ve duyarlı bir şekilde incelendiğinde halk sağlığını tehdit eden bir durumun söz konusu olmadığı net bir şekilde görülmektedir” şeklinde devam etti.

 

“Gerekli temizlik ve çöp alma işlemleri düzenli olarak yapılmaktadır”

Makas’ın şehirdeki metruk binalarla ve çöp konteynırları ile ilgili eleştirilerine yanıt veren Ural; “Sayın Makas, şehrin merkezindeki metruk yapılardan bahsediyor. Ancak 18 yıldan beri ülkeyi AKP’nin yönettiğini unutmuş gibi görünüyor. Bu yapıların yarım kalmasının sebebi ülkenin ekonomik olarak çok kötü yönetildiği sonucuyla doğrudan ilgilidir. Bu konuyla ilgili hukuksal süreçler devam etmektedir. Süreç tamamlandığında gerekli çalışmalar tekrar hızla yapılacaktır.  Yine Sayın Makas, şehrimizin bazı bölgelerinde çektiği ya da çektirdiği fotoğrafları göstererek ve bunu da, ‘o mahalle sakinlerinin hiç mi önemi yok’ şeklinde aslı astarı olmayan basit bir söylemle gündeme getirmektedir. Sayın il başkanı bilmelidir ki ülkemizde son yıllarda AKP yönetiminde bilinçli bir şekilde ötekileştirme ve kutuplaştırma politikası uygulanmaktadır. Bahse konu bölgelerde gerekli temizlik ve çöp alma işlemleri düzenli olarak yapılmaktadır. Zaman zaman görülen çöpler, çöplerin konteynırlara atılmamasından kaynaklanmaktadır. Ancak bu sorunun çözümü de sağlanmıştır” dedi.

 

“Protokol çerçevesinde yatağın temizliği ve bakımı DSİ tarafından yapılmakta”

Ural, Sarıçay’la ilgili eleştirilere ise; “Sarıçay konusu yıllardan beri çözüm beklemektedir.  Bir bölümü Çanakkale Belediyesi sınırları içinde kalan Sarıçay’ın Troya köprüsü ile karayolları köprüsü arasındaki yatağının temizliği ve peyzaj düzenlemesi ile ilgili olarak DSİ nezdinde yapılan girişimlerin sonuçlanması gerekmektedir. Troya köprüsü ile deniz arasında kalan alana ilişkin olarak da daha önce DSİ ile yapılmış olan protokol çerçevesinde yatağın temizliği ve bakımı DSİ tarafından yapılmakta olup, belediye sadece Sarıçay’ın taşkın sahasının temizliği ve bakımından sorumludur. Bir başka konu olan hafriyat atık sahası konusunda belediyemiz, İlgili kamu kurumlarından uzun süreden beri atık sahası için yer talebinde bulunmaktadır. Ancak bugüne dek olumlu bir yanıt alınabilmiş değildir. İktidar partisi il başkanı olarak sayın Makas’ın bu soruna karşı daha duyarlı davranmasını beklemekteyiz” şeklinde cevap verdi. 

Eleştirilere cevap veren Ural son olarak; “AKP İl Başkanı Sayın Naim Makas’ı; Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan üzerinden polemiğe neden olacak politikalar üretmek yerine, birlikte Çanakkale’mize nasıl daha fazla faydalı olabiliriz üzerine politikalar geliştirmeye davet ediyoruz. Çünkü Sayın Ülgür Gökhan Çanakkale halkının büyük bir desteğini alarak beş yıllık süre için tekrar belediye başkanlığı görevine seçilmiştir. Yeni dönemin hesabını da tekrar Çanakkale halkına gururla verecektir. Bugün AKP denildiğinde; pahalılık, enflasyon, işsizlik, israf, pahalı mazot , pahalı ilaç, çaresiz çiftçi , niteliksiz ve kalitesiz eğitim, borç batağına sürüklenen esnaf, itibarsız dış politika ve Londra’da bir avuç tefeciye hizmet eden olarak akla gelmektedir. Dün Ankara’da  Baro başkanlarına karşı uygulanan şiddet içerikli müdahale savunmaya ve adalete vurulan en büyük darbe olarak demokrasi ve yargı tarihimizin kara bir günü  olarak tarihe geçmiştir. Rant odaklı projeler, HES`ler, RES`ler, altın madeni arama faaliyetleri ve tüm dünyanın enerji üretiminde terk ettiği termik santral projeleri halen Türkiye`nin gündeminde önemli bir yer kaplar durumdadır.  Rant ve talanın had safhaya ulaştığı AKP iktidarındaki kıyımlar Çanakkale’mizde özellikle Kazdağları’nı talan etmekte, talanın önünde CHP bütün yerel dinamiklerle birlikte hareket ederek mücadelesini sürdürmektedir.  Ormanlar ve doğal varlıkları finansman yaratma alanları olarak gören AKP, Endüstriyel Plantasyon olarak adlandırılan bu kesimlere onay vererek, orman dokusunu tahrip etmekte, iş makinaları, orman tabanını savaş alanına çevirmekte, binlerce yılda oluşmuş orman ekosistemi ile birçok türün de yok olmasına sebep olmaktadır. Ağaçlandırma yaparak telafisinin mümkün olmadığını kendileri de bilmektedir. İktidarın olağan üstü çabalarıyla başta Çanakkale olmak üzere, ülkemizin orman varlığı giderek azalmaktadır.  CHP İl Başkanlığı’nın ve Çanakkale Belediyesi’nin yerel dinamiklerle birlikte vermiş olduğu Çevre Mücadelesi bugün yerelden çıkıp uluslararası mücadeleye dönüşmüştür” dedi.

(Eren Aşnaz)

Paylaş