havadurum

CHP İlçe Örgütleri; "Ön seçim tabandan gelen bir talep"

892

 2019 Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimler yaklaşırken, seçim takvimlerini belirleyen CHP İlçe Örgütleri çalışmalarını hızlandırdılar. Bayramiç, Çan, Ayvacık ev Eceabat İlçe Örgütleri gazetemize yaptıkları açıklamada, tabanın aday belirleme sürecinde ‘ön seçim’ dediğini ve adaylarını belirleme noktasında üye bazında ön seçim yapacakları açıklamasında bulunmuşlardı.  Diğer ilçe Örgütlerinde de benzer yönde açıklamalar geldi. CHP Bozcaada İlçe Başkanı Hüseyin Durmuş, 20 Ekim tarihine kadar alınacak başvuruların ardından Kasım’ın ilk haftasında ön seçim yapacaklarını belirtti.  CHP Gökçeada İl Başkanı Memet Güneşhan, ön seçimin tabanın isteği doğrultusunda gerçekleşeceğini belirterek, ön seçimi parti içi tüm seçimlerde en uygun model olarak gördüklerini ifade etti. CHP Ezine İlçe Başkanı Serdar Eren, ön seçim tarihinin belli olduğu açıklamasında bulunarak, 20 Ekim’de sandığa gidileceğini belirtti. CHP Biga İlçe Başkanı Atilla Diren, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Biga’yı ziyareti sonrası yapılacak toplantı ile seçim ve aday belirleme yönteminin belli olacağı açıklamasında bulundu.  CHP Gelibolu İlçe Başkanı Nevzat Kaya ise CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ile yapılacak toplantının ardından yol haritasının belirleneceğini söyledi. Çanakkale ve Gelibolu için, mevcut Başkanların CHP’nin aldığı oydan daha fazla oy aldığını belirten Kaya; “Böyle bir durum varken, bunu tartışmanın bir anlamı yok diye düşünüyorum” dedi.

 
“Birden fazla aday olursa Bozcaada olarak ön seçim yapacağız”
20 Ekim tarihine kadar aday adayları başvurularının tamamlanacağını ifade eden CHP Bozcaada İlçe Başkanı Durmuş;” Genelge itibari il 20 Ekim’i bekliyoruz. 20 Ekim tarihine kadar aday adaylık başvurularını alacağız. Eğer, birden fazla aday olursa Bozcaada olarak ön seçim yapacağız. Kasımın ilk haftası ön seçim yaparak adaylarımızı belirlemiş olacağız. Burada, bizden çok asıl önemli olan örgütün isteği. Bu doğrultuda taban ön seçimden taraf. Bizde tabanın isteği doğrultusunda üye bazında ön seçim yapacağız. Şu ana kadar resmi bir başvurumuz yok. Yakın zamanda başvuruların yapılacağını düşünüyoruz” dedi.
 
“Ön seçim, tabandan gelen bir talep”
Tabanın isteğinin ön seçim olduğu ve bu noktada aday belirleme sürecinde ön seçime gideceklerini belirten CHP Gökçeada İlçe Başkanı Güneşhan; “Parti olarak bütün seçimlerdeki aday belirlemelerinin ön seçimli yapılmasını savunuyoruz. Geçmiş dönemlerde de, parti içi seçimler olsun diğer seçimler olsun arkadaşlarımız ön seçimden yana tavırları açık ve net bir şekilde ortaya koydular. Belediye Başkanlarının adaylarının belirlenmesinde de ön seçim yapılmasını uygun bir model olarak görüyoruz ve bunu savunuyoruz. Dolayısı ile Gökçeada’da şu anda 2’nin üzerinde aday adayımız var. Aday adaylarımız ile 22 Eylül’de Olağanüstü bir Kongre yaptık. Kongre’nin sonunda yeni seçilen Yönetim Kurulu ile ilk yapığımız toplantıda, Belediye Başkan adaylarının bu şekilde ön seçim yaparak belirlenmesi noktasında fikir birliğine vardık. Aday adayları ile görüşmelerimizde de bu şekilde bir yöntem uygulayacağımızı kendilerine söyledik. Onlarda uygun gördüler. Üye bazında ön seçim yaparak adayımızı belirleyeceğiz” dedi. 
 
“20 Ekim’de adaylarımızı ön seçimle belirleyeceğiz”
Adaylarını, 20 Ekimde gerçekleşecek ön seçimle belirleyeceklerini ifade eden CHP Ezine İlçe başkanı Eren; “Bütün üyelerimizin katılımı ile bir ön seçim yapacağız. Belediye Başkanlığı, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis üyelerinin belirlenmesi, üyelilerimiz ile birlikte gerçekleşecek. Ön seçimi 20 Ekim tarihinde yapacağız. 8 Ekim tarihine adar aday olacaklar için müracaat tarihi verdik. Müracaatlar bittikten sonra da ön seçimle bütün adaylarımızı belirleyeceğiz” dedi. 

“Görevdeki Başkanlarımız partinin aldığı oydan daha fazla oy alan insanlar”
Şu anda adayın tek göründüğü ve sandık koymayı düşünmediklerini belirten CHP Gelibolu İlçe Başkanı Kaya; “Şu anda adayımız tek gözüküyor.  Bu yüzden sandık koymanın çok anlamlı olmayacağını düşünüyoruz. Ancak İl Başkanımız İsmet Güneşhan ile bir toplantı gerçekleştireceğiz. Toplantının ardında yol ve yöntemimizde açığa çıkmış olacak. Adaylık başvurularımız 19 Ekim tarihine kadar tamamlanacak. Daha sonraki aşamada da yol ve yöntemimiz belli olmuş olacak. Kendi yerelimizdeki pozisyona baktığımızda değerse ön seçim yapacağız. Ancak, birinin 10 oy, diğerinin 300 oy alacağı net ise noktada adaylarla konuşup, görüşüp yöntem belirleyeceğiz. Seçime girerken, insanları küstürmenin bir anlamı yok diye düşünüyoruz. Tüm bunlar İl Başkanımızla yapılacak toplantının ardından belli olacak. Şu an için aday adayımız yok. Genel Merkezden bize gelen yazıda, ‘adayların yereldeki sorunlar ve çözüm yolları il ilgili açıklamalarını yazıp ek yapmaları gerektiği’ diyor. Buradaki kasıtta, adayları demek ki biz değil, kendileri değerlendirecekler. Genelde de böyle olacaktır diye düşünüyorum. Görevdeki Başkanlarımız partinin aldığı oydan daha fazla oy alan insanlar. Bu, Çanakkale içinde geçerli, Gelibolu içinde geçerli. Böyle bir durum varken, bunu tartışmanın bir anlamı yok diye düşünüyorum” dedi.       (Eren Aşnaz)
Paylaş