havadurum

CHP'den Anayasa eylemi #AyağaKalk

455

 Sosyal medya üzerinden mecliste 2’inci tur görüşmeleri gerçekleştirilen Anayasa değişikliği paketine karşı #AyağaKalk #AyağaKalkıyoruz etiketleri ile örgütlenen eylemlerin 3’üncü ve son gününde CHP Kadın Kolları öncülüğünde CHP’liler Anayasa paketine karşı bir araya geldi. Saat 18:00’de gerçekleştirilen eyleme Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Celal Karakaş, Çanakkale Belediyespor Başkanı İsmet Güneşhan, CHP’li Çanakkale eski milletvekilleri, partililer ve vatandaşlar katıldı. Ellerinde kırmızı kartlar hayır ve #AyağaKalk yazılı dövizlerle meydanda toplanan CHP’liler, mecliste refranduma sunulması için görüşmeleri devam eden Anayasa değişikliği paketinin iptal edilmesi talepleri ile seslerini yükselttiler. 

 
CHP’lilerin eylem ile ilgili görüşleri şöyle:
CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Celal Karakaş: Bu ülkede bir Anayasa değişikliği yapılmaya çalışılıyor. CHP ve ülkemizin duyarlı insanları, bunun bir rejim değişikliği olduğunu, Cumhuriyetin temellerinin sarsılacağı endişesi yaşıyorlar. Bunun için bugün bir araya geldik. Bu eylemler tabi ki sürecek. Burada demokratik bir şekilde, kimseye zarar vermeden sivil toplum örgütleri ile beraber CHP öncülüğünde mecliste yapılan oylamaya, milletvekillerimizin hassasiyet göstermelerine, meclis tüzüğüne uygun bir şekilde oylarını kullanmalarına, gizlilik esasına hassasiyet göstermelerine dikkat çekmek istiyoruz. Olası bir referandum durumunda da halkımızın bilinçlenmesi için şimdiden düğmeye basmış oluyoruz. Eğer bu iş referanduma gidecek olursa, muhtemelen Nisan ayında gerçekleştirilecektir. Önümüzde yaklaşık üç aylık bir süreç var. Bunu sindire sindire insanlarımıza anlatmak, tartışmak istiyoruz. Çünkü ülkemizi bekleyen büyük bir tehlike var. Biz bunu böyle görüyoruz. Bu değişiklik paketinin 330 oyu bulmadan meclisten düşmesi veya hükümetin bu teklifi geri çekmesi, toplumun bir sakinliğe gelmesi. İleride tekrar gündeme gelir mi gelmez mi bilemiyorum, ama ülkede bu kadar önemli konu varken, Anayasa değişikliği hiçbir sorunumuza çözüm getirmeyeceği gibi, var olan problemlerimizin de çözümünü geciktirerek, yeni bir problem olarak hayatımız girmiştir. Amacımıza burada biraz dikkatini çekmek. Maalesef medya bu konuda halkımızın bilinçlendirmeye yeterli değil. Sokakta gördüğümüz insanlar ile konuştuğumuzda bize maddeler ile ilgili yorum yapacak bir bilgiye dahi sahip değiller. Hatta oylamanın ne zaman olacağını ve ne zaman biteceğini bilmiyorlar. Halkın hiçbir hassasiyet göstermediği, bilgilendirilmediği, bir referanduma doğru gidiyoruz. Bu çok yanlış. Bu tip eylemler halkın dikkatini çekmek ve farkındalık oluşturmak açısından faydalı olacaktır. Çanakkale’ye yakışır bir şekilde burada toplandık. Umarız halkımıza bir faydamız olacaktır. 
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nurcan Bingöl: Parlamentoda dayatılan tek adam rejimine karşı CHP milletvekillerimiz mecliste çok iyi bir mücadele yürütüyorlar, direniyorlar. Biz de CHP örgütleri olarak meydanlarda direniyoruz. 3 gündür sokaklarda ayaktayız. Ayağa kalkıyoruz dedik. Dileğimiz odur ki, sultanlığa, tek adam rejimine karşı halkımız ayağa kalkacak ve bu değişikliğe izin vermeyeceklerdir. Onun için alanlarda, sokaklardayız. Mücadeleye devam edeceğiz. 
Çanakkale Belediyespor Başkanı İsmet Güneşhan: Bizim bu eylemimiz bütün yetkilerin tamamen tek elde toplanmasına karşı buradayız. Önümüzdeki dönemlerde oluşabilecek bir diktatörlüğe karşı ayağa kalkıyoruz. Çünkü oturduğumuz zaman insanlar ya da yukarıdakiler bizi küçük görüyorlar, biz de onları büyük görüyoruz. Ayağa kalktığımız zaman aynı pozisyonda olduğumuzu görüyoruz. Dolayısı ile buna tepki olarak Ayağa kalkıyoruz.
CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Ümmühan Erdem: Yapılmaya çalışılan Anayasa’ya, onun uygulanmasına ve ülkemize getireceği zararlara karşı biz de kırmızı kart gösteriyoruz, hayır diyoruz ve ayağa kalkıyoruz. 
CHP İl Genel Meclisi Üyesi Hicri Nalbant: Tabi hayır eylemi Türkiye’nin her yerinde yapılan bir eylem. Bugün de burada görüldüğü gibi her geçen gün büyüyerek giden bir eylem. Giderek Haziran hareketine dönüşecek ve bu Anayasa paketi meclisten geçse bile, halk bunlara dur diyecek diye düşünüyorum. Biz de sonuna kadar köylerde, dağlarda, ovalarda, şehirde bunun mücadelesini sürdüreceğiz. 
İbrahim Gül: Ben emekli bir sınıf öğretmeniyim. 25 yıldır minicik çocuklara Atatürk’ü, Türkiye Cumhuriyetini anlattım. Öğretmenlik yeminimde de bu var. Son nefesime kadar Türkiye Cumhuriyeti için mücadele edeceğim. Gericiliğe, yobazlığa, tek adam diktatörlüğüne hayır demek için buradayım. 
(Şenol Güven- Oya Koyuncu)
Paylaş