havadurum

CHP'li Erkek; "Eyalet sistemine hayır diyoruz"

479

 16 Nisan’da yapılacak olan -Anayasa değişikliği referandumu için son haftaya girilirken CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Muharrem Erkek, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.  Balıkesir Edremit İlçesi Altınoluk’ta Anayasa değişikliği üzerine panele katılan Erkek, Belediye Başkanı Kamil Saka ve Partilileriyle birlikte Altınoluk’ta yurttaşların referanduma ilişkin sorularını da yanıtladı. Çanakkale’de de bir dizi ziyarette bulunan Erkek, Çanakkale Avcılar Derneği`nin her yıl düzenlediği pilav hayrı gecesine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş ile birlikte katıldı. Yenice Kalkım’da da vatandaşlar ile bir araya gelen Erkek, ardından Yenice Davutköy Hayrına katıldı. CHP Yenice İlçe Başkanı Mehmet Gerçek ve partililerle birlikte Yenice’de Anayasa değişikliğinin ayrıntılarını anlata Erkek, aynı gün Düzcespor ile karşılaşan Çanakkale Dardanelspor karşılaşmasını izlemek için 18 Mart Stadyumuna gitti. Ezine İlçe Başkanı Serdar Eren, Geyikli Belediye Başkanı Ercan Yılmaz ve Partililerle birlikte Geyikli’de de temaslarda bulunan Erkek, burada yaptığı konuşmayla da Anayasa değişikliğinin ayrıntılarına değindi. Ziyaretler sonrasında çalışmalar ile ilgili değerlendirmede bulunan Erkek; “Öncelikle canı pahasına bizim güvenliğimiz için görev yapan, halkın selametini düşünen Polislerimizin haftasını kutluyorum. Şehit polislerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Terör bitirilecek diye siyasi vaatte bulunanların, öncelikli derdi umarım halkımızın, polislerimizin ve askerlerimizin canını korumak olur. Biliyorsunuz. Artık 16 Nisan için son düzlüğe gelindi. Hayırlı bir sonuçla karşılaşmamıza az kaldı. 


“Cumhuriyeti yok etmekten bahsetti”
AKP’li bir Anayasa komisyonu üyesinin Anayasa’nın ilk dört maddesinin değiştirilebileceğini söylediğini ifade eden Erkek; “Maalesef bu süreçte Cumhurbaşkanı, Başbakan, Hükümet üyeleri, Grup Başkanvekilleri Anayasa değişikliğini anlatmak yerine Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na ağır sözler söylemeyi tercih ediyorlar. Çünkü değişikliğe dair sözleri yok. Varsa sözleri hodri meydan dedik. Birlikte canlı yayına çıkıp Anayasa değişikliğini anlatalım. Ona da yanaşmadılar. Anayasa değişikliği paketinin herhangi bir yerinde Kemal Kılıçdaroğlu mu yazıyor? Hayır. O zaman anlatın şu Anayasa değişikliğini. Gerçi unutmayalım kendileri çok önemli açıklamalarda bulundu. Bildiğiniz gibi, AKP’li bir Anayasa Komisyonu Üyesi hem de TBMM çatısı altında Anayasa değişikliği konuşuluyorken kürsüye çıktı ve Cumhuriyetimizin, laik, demokratik, sosyal, hukuk devleti niteliklerinin, başkentin Ankara ve milli marşımızın İstiklal Marşı olduğuna dair maddelerin değiştirilmesini savundu. Yani Anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilebileceğini söyledi. Açıp bakın, tutanaklarda duruyor bu sözler. Kendisini sözlerini düzeltmesi için kürsüye davet ettiler. Gazi Meclis çatısı altında kürsüye geldiğinde ise sözlerinin arkasında olduğunu vurguladı. Yani Cumhuriyeti yok etmekten bahsetti” dedi. 
 
“Bunların niyeti açık ve net”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı tarafından söylenen ‘Evet çıkarsa eyalet sistemine geçeceğiz’ sözlerine de değinen Erkek; “Bununla da yetinmediler Cumhurbaşkanı’nın Başdanışmanı ne dedi? ‘Evet çıkarsa eyalet sistemine geçeceğiz’ dedi. Dikkatinizi çekiyorum. Bunu diyen kişi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve üstelik Anayasa değişikliğinin hazırlanmasında bizzat bulunan kişi. Yani bu değişikliğin hangi amaçla hazırlandığını en iyi bilen kişilerden. Bunların niyeti açık ve net. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nde herkesle kardeşçe, ama demokrasiyle yaşamak istiyoruz. Bölünmenin vaat edilmesine karşı çıkıyoruz. Eyalet sistemine hayır diyoruz” dedi. 
(Şenol Güven)
Paylaş