havadurum

CHP'li Öz; "Referandum sonucu şaibeli hale gelmiştir"

471

 CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, 16 Nisan’da yapılan Anayasa referandumu sonrası açıklanan sonuçlar ile ilgili yaptığı açıklamada; 16 Nisan 2017 Halk Oylaması sürecinde parti kimliğimiz olmadan, yurttaş sıfatımızla, vatandaşlarımıza değiştirilmek istenilen anayasa maddelerindeki çekincelerimizi anlattık. Şaibeler ile dolu gerçekleştirilen seçimin ertesinde emsalleriyle uyuşmadan alınan skandal kararlar ile bu çekincelerimiz pekişmektedir. Duruma göre aldıkları kararlar ile iktidar ve kurumlar kendilerini yasaların üstünde görmektedir. İlk günden bugüne dediğimiz gibi hukuk çerçevesinde tercihi ne olursa olsun oyunu veren herkes bizim için önemlidir. Fakat yaşanan süreçte iktidarın oy verenleri ötekileştirmesinden, oy sayımına müdahil olmasına, kurumların kanunsuz açıklamalar yapmasına kadar her safhası endişe verici olmuştur. Sandık demokrasinin namusudur ve bizler bu bilinçle hukuk kuralları çerçevesinde sandıklarımıza ve oylarımıza sahip çıkmak isterken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlık döneminde kendi önerisi ile yasalaşan mühürsüz oylar geçersiz sayılır kanununa rağmen boşuna uğraşmayın atı alan Üsküdar’ı geçti söylemi akla mantığa sığmamaktadır. Köroğlu hikayesi olan bu laf atın çalınmasıyla alakalıdır ve maksadındaki takdiri halkımıza bırakıyorum” dedi.

 
“Kanunların üzerinde karar veremez”
YSK tarafından verilen kararın hukuksuz olduğunu vurgulayan Öz; “Oylamada sahte oy pusulası kullanımını engellemek için oy pusulalarında mühür olması gerektiğini açıklayan YSK, mühürsüz oy pusulalarının dışarıdan getirildiğinin kanıtlanamadığı hallerde, bu pusulaların geçerli olacağı kararını alan YSK, açıkça hukuku çiğnemektir. 2010 yılında düzenlenen 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 98. Maddesinde ‘Mührü bulunmayan zarflar geçersiz sayılır.` Hükmünü içermektedir. Yine bu referandum öncesinde 15 Şubat 2017 tarihinde YSK diyor ki; mühür bulunmayan zarflar geçersizdir. YSK ’nın kanunlarımızın açıkça belirtmesine ve kurum başkanının yayınladığı genelgeye rağmen aldıkları sonuç geçersizdir. Mühür son karardır, mühür namustur, mühür onaydır. YSK Mührünü esaret altına almış, onları o makama getirenlere mühürlerini teslim etmişlerdir. Görüyoruz ki Yüksek Seçim Kurulu Başkanı, kendini kanundan yüksek görmektedir. Hiç kimse kanunların üzerinde karar veremez” dedi.
 
“Anayasa Mahkemesine başvuracağız”
Yurtdışı oylamasında AKP’lilerin itirazı üzerine mühürsüz oyların iptal edildiğini ifade eden Öz; “Çok eskiye gitmeye gerek yok, 16 Nisan Referandumu yurtdışı oyları sayılırken 472 no’lu sandık için itirazda bulunan AK Parti yetkilisinin, kanun gerekçesi ile yazdığı dilekçesi kabul olmuş ve mühür olmayan zarflar açılmadan iptal ederek, oylar geçersiz sayılmıştır. Fakat aynı gerekçeyle itiraz edilen yurt içi oylarda aldığı karar kanun dışıdır. Mührü kendinde olmayan YSK`nın son saniyede verdiği "mühürsüz oylar geçerlidir" kararıyla yasaları uygulamayan ve kurumu yasaların üstünde gören bir anlayışın esiri olmuştur. Kamuoyu ve halkımızın huzurunda soruyorum; seçim sonuçları yüzde 51 hayır, yüzde 49 evet çıksaydı, daha sandıkların tamamının açılmasını beklemeden aynı açıklamayı yapabilecekler miydi? Mühürsüz pusulaları geçerli sayabilecekler miydi? Kamuoyunun önünde şaibeli bir seçimin en üst yetkilisi olmaktan hiç rahatsızlık duymuyorlar mı? Vatandaşlarımızın kullandığı oylarının takipçisi olacağız, bu konu aydınlanana kadar gerekli tüm adımları atacağız. Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri olarak milyonlarca vatandaşımızın üzerimizdeki sorumluğuyla Anayasa Mahkemesine başvuracağız. Tekrar ifade ediyorum ki evet oyu veren de, hayır oyu verende bizim vatandaşımız. Bu süreç Şaibeli bir seçim ile eşit oy oranı alan tarafları kutuplaştırmaktan başka bir sonuç getirmez. Kanunun gereğini uygulamayan, halkı ötekileştiren bir tarafın temsilcisi olmak, ülkemizi bölmek isteyenlere fırsat yaratacaktır” dedi. 
(Haber Merkezi)
Paylaş