havadurum

CHP'li Öz'den Başbakan'a soru önergesi "Güven'i YSK başkanlığına FETÖ mü seçti?"

552

 CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, 16 Nisan’da yapılan referandum seçimlerinde mühürsüz oy pusulalarının geçerli olacağını açıklamasının ardından tepki çeken YSK Başkanı Sadi Güven hakkında meclise soru önergesi verdi. Öz, YSK Başkanı Sadi Güven ’in FETÖ tarafından YSK başkanlığına seçtirildiği iddiası ile ilgili verdiği soru önergesinin Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebinde bulundu. Öz soru önergesinde; “Yüksek Seçim Kurulunun yürüttüğü seçim işleri son zamanlarda tartışma konusu olmuştu. YSK ’nın aldığı kararları eleştiren dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, 2014 yerel seçimlerinden sonra yaptığı açıklamada, ‘YSK da üç paralel üye var. Fitneyi yukarıdan aşağıya sarkıtıyorlar. Bunu görmemek için dünyada her şeyden bihaber olmak lazım’ sözlerini ifade etmişti. Gelinen süreçte 15 Temmuz darbe girişimi sonrası on binlerce kamu görevlisi Kanun Hükmünde Kararname ile FETÖ ile ilişkilendirilip ihraç edildi veya açığa alındı fakat 15 Temmuz sürecinde sadece 7 kişi YSK’daki görevinden uzaklaştırıldı bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı. Çanakkale Milletvekili Bülent Öz olarak, Başbakan Sayın Binali YILDIRIM ’ın yanıtlaması için 11.11.2016 tarihli 7/8790 Esas Sayılı Numaralı verdiğim yazılı soru önergesinde; Neredeyse devletin bütün kurum ve kuruluşlarına yerleştirilen FETÖ terör örgütü unsurlarından, Yüksek Seçim Kurulu gibi ülke seçim işlerini yürüten en kritik konumdaki kurumda sadece yedi kişi mi tespit edilebilmiştir? ve Sayın Süleyman Soylu’nun sözlerinde bahsettiği 3 paralel üye, bu KHK ile görevinden uzaklaştırılan 7 kişi içinde yer alıyor mu? Diye sorarak kamuoyunun ve halkımızın aydınlatılmasını istemiştim. Medyada yer alan iddiada, YSK teamüllerine göre en kıdemli Yargıtay temsilcisinin yani Halim Aşaner ’in başkan olması beklenirken, 24 Ocak 2013’te Yüksek Seçim Kuruluna Üye olarak seçilen Sadi GÜVEN ’nin aynı gün YSK başkanı olması, AK Partinin cemaate, ‘Bizden ne İstedi de vermedik’ diyen anlayışla YSK üyelerini seçmiş olabileceği sorusunu tekrar akıllara getirmektedir. Sayın Süleyman Soylu’nun bu 3 kişiyi açıklamaması ve soruşturma yapmaması akıllardaki soru işaretlerini doğrular niteliktedir” ifadelerine yer verdi. 

 
Önergede yer alan sorular
Öz soru önergesinde şu soruları sordu: Yazılı bir kural bulunmamakla beraber YSK teamüllerine göre en kıdemli Yargıtay temsilcisi olan Halim Aşaner ’in başkan olması beklenirken YSK üyeliğine seçilen Sadi Güven ’in aynı gün Başkan seçilmesinin gerekçesi nedir? FETÖ ile mücadele kapsamında Sadi Güven hakkında bir soruşturma yapılmış mıdır? Veya devam eden bir soruşturma var mıdır? YSK üyeleri belirlenirken herhangi bir cemaat ile ilişkisi olup olmadığı araştırılmış mıdır? Yüksek Seçim Kurulu gibi ülke seçim işlerini yürüten en kritik konumdaki kurumda FETÖ ile ilişkili sadece 7 kişi mi tespit edilebilmiştir? Görevden alınan 7 kişinin görevleri nelerdi? Bu kapsamda her geçen gün medyadan takip ettiğimiz kendini gizlemiş ve yeni tespit edilen FETÖ mensupları açığa alınıp, ihraç ediliyorken, YSK’ya yönelik devam eden bir soruşturma söz konusu mudur? İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ’nun 2014 Nisan ayında ifade ettiği 3 paralel üye açığa alınan bu 7 kişi arasında mıdır? Bu 3 kişi hala görevindeyse haklarında soruşturma talimatı verilmiş midir?

“Soru işaretleri artıyor”
Yazılı soru önergesi ile ilgili açıklamada bulunan Öz; “Milletvekilleri olarak verdiğimiz soru önergeleri ile kamuoyu ve halkımızın bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır. 11 Kasım 2016 tarihinde verdiğim soru önergesine verilen alakasız cevaplar, kamuoyunu ve halkı bilgilendirmediği gibi medyada yer alan iddialar, akıllardaki soru işaretlerini arttırmaktadır. Başbakan tarafından yanıtlanması için verdiğim yeni soru önergem ile kamuoyu ve halkımızın bilgilendirilmesini bekliyorum” dedi. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş