havadurum

CHP "Gökhan" dedi

2257

 Cumhuriyet Halk Partisi, Çanakkale Belediye Başkan adayını tüm üyelerin katıldığı temayül yoklaması ile belirledi. Mevcut Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, Merkez ilçe eski Başkanı Dr. Celal Karakaş ve ADD Şube Başkanı Doç. Dr. Necmi Akyalçın’ın aday olduğu seçimler, dün Çataltepeliler Dernek Lokali’nde gerçekleşti. 4495 üyenin bulunduğu Çanakkale Merkezinde, 3003 oy kullanıldı. 2970 geçerli oyun 1779’unu alan Çanakkale’nin mevcut Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimlerde partisinin adayı oldu. Op. Dr. Celal Karakaş geçerli oyların 763’ünü alırken, Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan 366 ve ADD Başkanı Necmi Akyalçın ise 62 oy aldı. 

 
“Sadece aday olmadım, CHP seçim startını da verdi”
Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Çanakkale Belediye Başkanı ve CHP’nin Belediye Başkan adayı Ülgür Gökhan, önseçimi “Demokrasi şöleni” olarak değerlendirerek “Ben, Belediye Başkanı adayının tespitinde mutlaka eğilim yoklaması yapılması ve bunun tüm üyelerin katılımıyla olması noktasında ısrarlı davrandım. Türkiye’de şuanda Sinop, Çanakkale ve Bilecik olmak üzere toplam üç ilde eğilim yoklaması yapıldı. Bütün parti üyelerinin çoğunluğu, oylarını kullandılar ve sonuç itibariyle bugünden itibaren Çanakkale’de CHP örgütü, bir bütün olarak seçim startı vermiş durumda. Bugün ben, sadece Belediye Başkan adayı olmadım, aynı zamanda da örgüt seçim startını vermiş oldu. Bu birlikteliğin muhafaza edilerek, sürdürülebilir kılınarak, önümüzdeki seçimlere hazırlanacağız. Bundan sonraki süreçte Belediye Meclis Üyelikleri ve İl Genel Meclis Üyelikleri için ön seçim yapılacak. O da tüm üyelerle olacak. Dolayısıyla Çanakkale merkezde tüm üyelerin katılımıyla her şey belirlenmiş olacak. Çanakkale’de çok aktif bir üye yapımız var.  Böyle olunca, adayların tespiti sürecine katılınca daha çok motive oluyorlar” dedi. 
 
“Başarının sırrı Ünüvar’ın yoğun çalışması”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, seçim sonrası teşekkür konuşması sırasında, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar’ı platforma davet ederek, “Bu başarının sırrı Rebiye Hanımın yoğun çalışmasıdır” dedi. Gökhan, “Rebiye Hanımın önderliğinde, tüm kadınlar, sadece kadınlar değil, erkekler de kendisi ile yoğun çalıştılar” ifadelerine yer vererek hem Ünüvar’ı hem de Ünüvar ile birlikte çalışan kadın ve erkek partililere teşekkür etti. 
 
Mutan’dan Gökhan’a tebrik telefonu 
Yapılan temayül yoklamasının ardından, Aday Adaylarından Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı arayarak tebrik etti. Başkan Mutan, 31 Mart seçimlerinde Başkan Gökhan’a başarılar diledi ve seçim sürecinde hep birlikte çalışacaklarını ifade etti. 
 
Aday adayları ön seçimi değerlendirdi;
“Demokrasi Şöleni yaşadık”
31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerde Çanakkale Belediye Başkan adayını belirlemek için CHP üyelerinin katılımı ile düzenlenen ön seçim, dün Çataltepeliler Dernek Lokali’nde gerçekleşti. Sabah saat 08.00’da başlayan ön seçimde CHP’li üyeler akşam sat 17:00’a kadar adaylarını belirmek için oylarını kullandılar. CHP Genel Merkezi tarafından görevlendirilen Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın denetleyici olarak bulunduğu seçimde, Merkez İlçe Örgütü Yönetim Kurulu üyeleri hazırlanan 10 sandıkta, sandık görevlileri olarak yerlerini aldılar. Ayrıca, ilçe ve belde örgütlerinden Yönetim Kurulu Üyeleri sandıklarda ‘gözetmen’ olarak bulundular.   Aday adayları Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, önceki dönem Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş ve Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Necmi Akyalçın, sabahın erken saatlerinde oylarını kullandılar. Aday adayları daha sonra oy vermeye gelen üyeleri kapı önünde selamladılar. Aday adayları Mutan ve Karakaş tarafından bazı konulara itiraz edilirken, bir Merkez İlçe Yönetim üyesinin sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla seçimde ‘tarafgir’ davrandığı gerekçesi ile dilekçe sundular.  CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve aday adayları, oylama sürerken, basın mensuplarına ön seçimle ilgili görüşlerini sundular. Yaratılan öz güvenin Çanakkale’de başka hiçbir parti tarafından gösterilemediğini belirten Milletvekili Erkek; “CHP gördüğünüz gibi hiçbir partinin yapamadığını, yaşayamadığını Çanakkale’ye bir kez daha gösteriyor” dedi. Yapılan ön seçimi CHP’nin demokrasi anlayışının bir göstergesi olduğunu dile getiren Aday Adayı Başkan Gökhan; “Son tahlilde Çanakkale’de böyle bir demokrasi anlayışı var. Bunu hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Ben Belediye Başkanı olmama rağmen ve ön seçimsiz seçilme ihtimalim olmasına rağmen, ‘hayır ön seçim yapılacak’ dedim. Tüm üyelerle yapılan bir ön seçimde onların oyunu almak zorundayım” dedi.  Aday adayı Başkan Mutan, seçim sürecine eleştirilerde bulunarak; “Seçimin, ne kadar sağlıklı olduğunu kamuoyunun takdirine bırakacağız. Bu sağlıksız sürecin sonunda sağlıklı bir şey çıkacağına çok fazla inancım olmadığını belirtmek isterim” dedi. Karakaş açıklamasında, Mutan’ın ‘tarafgir davranıldığı’ eleştirilerine katıldığını belirterek; “Ben birinci çıkacağımın inancını koruyorum. Şu ana kadar oy kullanmaya gelen üyelerimizin teveccühü de bunu gösteriyor” dedi. Aday adayı Akyalçın ise kazananın CHP ve Çanakkale olacağını söyledi. 
 
“Bir parti içi demokrasi örneği veriyoruz”
CHP’nin yine örnek olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısıve Çanakkale Milletvekili Erkek; “Bir parti içi demokrasi örneği veriyoruz. Bu bir demokrasi şöleni. Bütün üyelerimiz burada ve bu özgüveni Çanakkale’de hiçbir parti gösteremedi. Çanakkale’de mevcut Belediye Başkanımız olduğu halde biz sandık koyuyoruz. Üyelerimizin takdirine ve iradesine bırakıyoruz. CHP gördüğünüz gibi hiçbir partinin yapamadığını, yaşayamadığını Çanakkale’ye bir kez daha gösteriyor” dedi.
  
“Ön seçim, CHP’nin demokrasi anlayışının bir göstergesi”
Ön seçimi CHP’nin demokrasi anlayışının bir göstergesi olduğunu ifade eden aday adayı Başkan Gökhan; “Çanakkale’de yerel seçimlerde Belediye Başkan adaylığı için bütün üyelerle ön seçim yapıyoruz. 4 tane aday adayıyız. Burada üyelerimize danışıyoruz. Onların desteklerini arıyoruz. Sonuç da akşam birimiz buradan en çok oyu alan kişi olarak çıkacağız. Burada bir galibiyet ya da mağlubiyet söz konusu değil. En çok oyu alma konusu var. Bu kalabalıktan aldığımız oyla bugünkü başladığımız yerden yerel seçimlere hazırlanmış olacağız. Bu demokrasi anlayışının bir göstergesi. Başka partilerde bu yok. Sadece CHP’de var. CHP her yerde olabilir ama şartlar uymayabilir. Son tahlilde Çanakkale’de böyle bir demokrasi anlayışı var. Bunu hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Ben, Belediye Başkanı olmama rağmen ve ön seçimsiz seçilme ihtimalim olmasına rağmen, ‘hayır ön seçim yapılacak’ dedim. Tüm üyelerle yapılan bir ön seçimde onların oyunu almak zorundayım. Eğer buradan en çok oy alan olarak çıkarsam, Pazartesi günü yine bütün partililerimizi ve burada olmayanları kucaklayarak yerel seçimlere hazırlanacağız. Bu bir demokrasi şöleni. Biz, CHP olarak ülkenin demokrasisine atkı sunmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.   
 
“Merkez İlçe Başkanı sandık başında üyeleri etkilemeye çalışırsa, eleştirilere hak veririz”
Gökhan, basın mensuplarının ‘Merkez ile Başkanı ve bazı yöneticilerin tarafgir davrandığı’ sorusuna; “PM, kurulda kimlerin olacağını tarif etmiş. Genel Merkezden bir yetkili, Merkez İlçe Başkanı, yine Merkez İlçeden bir yönetici, Kadın Kollarından bir Başkan, Gençlik Kollarından bir arkadaş olmak üzere tarif etmiş. Merkez İlçe Başkanımız da şu an Ali Uyanık, Uyanık’ın kimi destekleme ihtimali olduğunu tartışamayız. O, hepimizin ilçe başkanı. Sandık başında oturduğu alanda eğer bir tarafgirlik yaparsa, geleni etkilemeye çalışırsa, ya da o alana müdahale ederse bunlar doğrudur deriz. Gelecek itirazları Genel Merkezden gelen temsilci ile beraber Merkez İlçe Başkanı olarak ve diğer kadın ve gençlik kolları ile birlikte değerlendirecekler ve bir karar verecekler. Herkes bir taraftır. Bu bakımdan bunlar kafayı karıştırmak adına söylenen sözlerdir. Bunların aslı astarı yoktur. Bu heyet, Genel Merkezin değil, PM’nin kararı ile oluşturulmuştur. Uyanık bizim ilçe bakanımız ve herkese eşit bir ilçe başkanı olmak zorunda. Ebetteki bir taraf olarak seçilmiştir. Seçim bittikten sonra örgütün ilçe başkanıdır” şeklinde cevap verdi. 
Aday adayı Kepez Belediye Başkanı Mutan, ön seçim sürecini değerlendirerek; “CHP’ye, sosyal demokrasinin yerel yönetimlerine onca yıl aradan sonra sandık geldi. Gayet keyifli bir şekilde insanlar içeride oylarını kullanıyorlar. Ama her şeye rağmen daha öncesinde uyarmış olduğumuz süreçle alakalı sandık güvenliği anlamında bir zaman marjı yaratılmadı. Cuma günü kesinleşen seçmen listesi ve üye listesi ile sandığa gidiliyor. Arada bir Cumartesi var. Pazar günü de yani şu anda seçim var. Seçimin, ne kadar sağlıklı olduğunu kamuoyunun takdirine bırakacağız. Bu sağlıksız sürecin sonunda sağlıklı bir şey çıkacağına çok fazla inancım olmadığını belirtmek isterim. Bu süreç daha sağlıklı örülebilirdi. Bu süre heba edildi. Sıkıştırılmış bir süreç. Ama her şeye rağmen bu sandık geldi ya artık ölsem de gam yemem” dedi.
  
“Hak ettiğimiz sonucu alacağımıza inanıyorum”
Belirsizliklerle dolu bir seçim kampanyası yaşadıklarını söyleyen Aday Adayı ve önceki dönem Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş; “Hepinizin bildiği gibi seçim olacak mı olmayacak mı? Atama mı olacak? Derken bir seçim kararı alındı. Sonra ertelendi. Biz de yaklaşık bir aylık süre içerisinde seçime hazırlandık. Verimli bir çalışma yürüttük. Ben, bugün buradan hak ettiğimiz sonucu alacağımıza inanıyorum. Bizim hesaplamalarımızdaki yanılma payını da dikkate alarak bugün burada birinci çıkmayı ümit ediyorum. Önümüzdeki hafta da atamamızın Genel Merkez tarafından yapılacağına tüm inancımı koruyarak umut ediyorum. Bu bir temayül yoklaması gayri resmi. Ben birinci çıkacağımın inancını koruyorum. Şu ana kadar oy kullanmaya gelen üyelerimizin teveccühü de bunu gösteriyor. Ümit ederim buradaki sıcaklık, sandıkta da 3 numaraları Celal Karakaş’a oy atarak devam ediyordur. Parti sıkıntılarını çok fazla paylaşmayı sevmiyorum ancak dilekçe verdim. Kamera konusunda Necmi hocamız daha önce dilekçe vermişti, bizde bugün verdik. Kabinlerin üstünün kapatılmasına izin vermediler. Kabinlerin yerini değiştirelim dedik. Buna da olumlu bir cevap alamadık. İnanıyorum ki kamera yoktur. Ancak bu insanları psikolojik olarak rahatlatır. Aynı zamanda seçim komitesinde görevli bir arkadaşımız komiteden çıkartıldı. Bir ilçe yöneticisi tarafgir davranmaktan dolayı komiteden çıkartıldı. Bu konuda Ömer Faruk Mutan ile ilçe Başkanı Uyanık arasında bir tartışma yaşandı. Uyanık seçim süreci boyunca tarafgir davrandı. Bu yüzden Sayın Mutan itirazında gayet haklı” dedi.
  
“Kazanan Çanakkale olacak”
Kazananın CHP ve Çanakkale olacağını belirten Öğretim Görevlisi Akyalçın; “Ön seçim halkın ve CHP’lilerin katılımı ile devam ediyor. Dileriz bu seçimde Çanakkale kazanır. Seçime iyi bir katılım var. Dileriz sonuna kadar böyle gider ve başarılı bir şekilde de sonuçlanır. Herkesin gönlüne göre bir sonuç çıkar ve kazanan CHP, Çanakkale olur” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş