DOLAR 32.3364 %0.10
EURO 35.1889 %0.03
G.ALTIN 2244.2008 %0.03
BITCOIN 64826.0208 %-3.76
ETHERIUM 3371.8059 %-3.85
havadurum

ÇOCUĞUM DOYUMSUZLAŞIYOR MU?

Son zamanlarda ailelerin sıkça sorduğu ve aile içinde anne baba arasında problem yaşatan konulardan biri çocuklarının doyumsuz olduğuyla ilgilidir.

8436

   Peki çocuklar doyumsuz olur mu? Doyumsuzluğa yol açan şey nedir gelin hep birlikte bunlara bakalım.

Modanın sürekli değişmesi, teknolojinin hızla gelişmesi, sosyal medyalarda giyim veya diğer ürünlerin reklamlarının çığ gibi artmasından dolayı, alışveriş çılgınlığı yetişkin bireyleri çoktan ele geçirmiştir. Kıyafetlerimizin kısa zamanda modası geçmekte dolayısıyla yerine yenisi daha fazla alınmıştır. Kullandığımız telefon, bilgisayar, ıpad gibi teknolojik aletlerin kullanımlarında problem olmasa dahi daha üst modelleri çıkmış ve biz elimizdekilerin değerini hemen düşürüp yenisini almışızdır. Arabamız eskimemiş bile olsa daha üst versiyonu bize daha çekici gelmiştir. Evdeki beyaz eşyalar, koltuklar, perdeler, tabak setlerinin yerine yenileri gelmiş. Hatta elimizde imkan varsa bunların yedekleri dahi alınmıştır.
Günümüzde alışveriş yapmak gerçek anlamda ‘’eksik olanı almak’’ anlamından uzaklaşmıştır. Günümüzde tüketimin artmasıyla ‘’eksik’’ kavramı değişmiştir. Yapılan birçok alışveriş bir anlık bir karardan sonra yapılmakta ve sonra bazılarının fuzuli olduğu anlaşılınca kişiler pişman olmaktadır.
Şöyle bir aile düşünelim ki; anne ve baba haftada en az 3 kere çeşitli şekilde eve veya kendisine alışveriş yapıyor. Aynı zamanda çocuklarına da her alışverişte hediye alıyor. Özellikle hediye küçükten büyüğe herkesi sevindiren bir durumdur. Çocuklarda hediye kimden gelirse gelsin aldıklarında mutlu olacaktır. Ancak haftada 3 4 defadan fazla hediye alması bir süre sonra hediyeyi değersizleştirebilir.
Çocuklara devamlı hediyeler almanın yanı sıra çocukların isteklerine hayır diyememek, onları kırmamak için tüm isteklerini mümkün olduğu kadar yapmaya çalışmakta çocukları bir süre sonra doyumsuzlaştırabilir. Çocuklar ailesinin durumuna uygun olan veya olmayan birçok şeyi isteyebilir. Aynı gün içerisinde bile birden fazla şey istediğini fark edebilirsiniz. Çocukların istekleri konusunda ilk zamanlarda gösterdiğiniz tepkiler daha sonra nasıl olacağının belirleyicisidir. ‘’Bir tanecik çocuğum var o istemiş çok mu, canım kızım benden bir şey istemiş yapmaz mıyım, ağlamasın, üzülmesin ’’ diyerek başlayan cümlelerin sonunun gelmediğini anne babalar belki de yıllar geçtikten sonra fark etmektedir.
Zaman geçtikçe çocukların isteklerinin artması ve alınanların değerli olmadığının ailenin anlamasıyla evde çocuklara ‘’doyumsuz, hiçbir şeyin senin için değeri yok’’ gibi ifadelerle çocuklar yargılayabilirler.
Özellikle çalışan anne babalar çocuklarıyla fazla zaman geçiremediklerinden dolayı burada kaybettiklerini düşündükleri şeyleri çocukların çoğu isteklerini yaparak aradaki mesafeyi kapatmaya çalışabilirler.
Anne babalar çocukları için rol modeldir. Çocukların doğru davranışlar kazanması için öncelikle anne babaların doğru davranışlarla çocuklarına örnek olmaları önemlidir. Çocuklar için anne babaları doğru yapan, güvenilir, sevgi dolu nesnelerdir. Dolayısıyla bir çocuk ev içinde anne babasının devamlı alışveriş yaptığını ve aldıklarıyla mutlu olduğunu görüyorsa bir süre sonra mutluluğun yollarından birinin alışveriş olduğunu düşünebilir. Aynı zamanda anne babasıyla birlikte alışveriş merkezlerinde alışverişle fazlaca vakit geçiren çocuklarda zamanla yine alışveriş yapmayı ve bununla mutlu olmayı öğrenebilir.
Sevgili anne babalar çocuklarınızın ihtiyaçlarını çocuklarınızla birlikte belirleyebilirsiniz. Ona her gün hediye almak yerine aile alışveriş günleri birlikte belirleyebilirsiniz. Aynı zamanda çocuklarınıza bunları öğretirken anne baba olarak yapılan harcamaları gözden geçirmenizi önerebilirim. Tasarruf yapmak ne demek, sahip olduklarının sorumlulukları nasıl alınır bunları küçük oyunlarla, kitaplarla çocuklarınıza aşılayabilirsiniz. 
Üretmeden tüketmeye alışan çocuklar yerine hak etmeye çalışan çocuklar yetiştirebilmek dileğiyle.