DOLAR 32.3425 %0.12
EURO 35.1114 %-0.19
G.ALTIN 2235.3602 %-0.37
BITCOIN 63644.6804 %-5.51
ETHERIUM 3280.0404 %-6.46
havadurum

ÇOCUĞUM FİNLANDİYA'DAKİ BİR OKULA GİTSİN DİYECEĞİNİZ 14 NEDEN

Yapılan araştırmalar Finlandiya'da eğitim gören öğrencilerin dünyanın en iyi öğrencileri olduğunu gösteriyor.

10420

  Finlandıyalı çocuklar diğer ülkelerdeki çocuklara göre okullarında daha az zaman harcıyorlar ve ödev yapmak için günde en fazla 30 dakika ayırıyorlar.

14. Her Şey Ücretsiz.
Finlandiya eğitim sistemi öğle yemekleri, geziler ve okul malzemeleri de dahil olmak üzere tamamen ücretsizdir. Eğer öğrencilerin evleri ile okul arasında 2 km’den daha fazla mesafe varsa, öğrenciler özel bir okul otobüsü ile okula gidip gelirler. Tüm masraflar devlet tarafından karşılanmaktadır. Ülke bütçesinin %12.2’den daha fazlası eğitim hizmet ve giderleri için ayrılmaktadır.

13. Her Öğrenci İçin Bireysel Yaklaşım Uygulanıyor.
Her öğrenci yeteneklerine göre farklı zorluklardaki ödevleri yapabilir. Fiziksel ve zihinsel yetenekleri farklı olan çocuklar birlikte çalışırlar. Öğrencilerden biri bir ödevi tamamlayamazsa veya farklı ana diller olması durumunda öğretmenler bu farklılıklar için öğrenciye özel dersler organize ederler.
Her bir öğrencinin kendisi için yararlı bir aktivite bulabileceğine inanıldığı için eğer ders öğrenciye ilginç gelmezse öğrenci ders dinlemek yerine kitap okuyabilir veya dikiş dikebilir.

12. Öğrencinin Notu Sadece Kendisine Söyleniyor.
Finlandiya’daki not sistemi 10 üzerindendir fakat 3. Sınıfa kadar öğrencilere not verilmiyor. 3. Sınıftan 7. Sınıfa kadar “daha iyi olabilir”den başlayan ve “mükemmel”e kadar giden sözlü notlar var. Her öğrenci sadece kendi notunu bilir ve hiçbir öğrenci aldığı not yüzünden azarlanmaz. Notlar sadece çocukların bilgilerini mükemmelleştirmesi ve eğer eksik ise çalışma planını düzeltmesi için kullanılır.

11. Derse Pijamayla Gelebiliyorlar.
Finlandiya’daki okullarda üniforma giyilmiyor. Çocuklar okula istedikleri gibi giyinerek geliyorlar çünkü herhangi bir kıyafet koşulu yok. Okula ayakkabısız ama çorabını giyip gelmiş bir öğrenciyi kolaylıkla görebilirsiniz.

10. Öğrenciler Dersi İstedikleri Yerden Dinleyebiliyorlar.
Ders sırasında öğrencilerin sıralarında oturmaları gerekmiyor. Ders sırasında nasıl rahat edeceklerse, isterlerse koltuğa oturarak veya isterlerse halıya yatarak dersi dinleyebilirler. Sıcak havalarda okul yakınındaki çimlerde veya amfitiyatro şeklindeki özel banklarda dersler yapılabiliyor.

9. Çok Az Ev Ödevi Veriliyor.
Finlandiyalı öğretmenler çocukların evdeki vakitlerini ödev yaparak geçirmek yerine aileleri ile vakit geçirerek değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyorlar. Az zaman alan ama ilginç ev ödevleri veriyorlar. Mesela, tarih dersi için bir öğrenciden 50’li yaşlarda hayatın nasıl bir şey olduğunu bulmasını ve o yaşam ile modern dünya arasındaki farkları bulması için büyükannesi ile röportaj yapması istenebilir.

8. Hiç Sınav Yok.
Finlandiya’daki öğretmenler “Ya hayat için ya da sınavlar için hazırlanabiliriz. Biz birincisini seçelim.” diyorlar. Bundan dolayı Finlandiya’daki okullarda sınav yoktur. Öğretmenler kendi takdirlerine göre eğer isterlerse test verebilirler. Öğrenciler 16 yaşında ortaokuldan mezun olurlarken mecburi ve standart bir teste giriyorlar sadece.

7. Finlandiya’daki Bazı Okullarda Tüm Konular İptal Edildi.
Fin eğitim sisteminin yeni yönlerinden birisi olgu tabanlı (Phenomenon-based learning) öğrenmedir . Öğrencilerin konu bazlı bir yaklaşım yerine bütüncül bir yaklaşımla konuyu veya konsepti inceledikleri multidisipliner, yapılandırmacı bir öğrenme veya pedagojik formdur. Öğrencilerin bir konuyu farklı açılardan incelediği 6 haftalık bölümler var. Örneğin, göçmenlerin konusu, coğrafya açılarından (nereden geldikleri), tarih (daha önce ne oldu) ve kültür (hangi gelenekleri var) açısından keşfedilmiştir. Çocuklar soruları kendileri yaratırlar ve cevapları da kendileri de bulurlar.

6. Dünyadaki En Uzun Teneffüsler Finlandiya’da.
Ders ne kadar ilginç olursa olsun, her çocuk için en ilginç zaman teneffüstür. Finlandiya’daki çocuklar her 45 dakika dersten sonra 15 dakika dinlenirler

5. Finlandiya’daki Öğretmenler Gerçekten Harika.
Helsinki Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ndeki bir pozisyon için 20 kişi yarışıyor. Öğretmek isteyen insan sayısı, açık olan pozisyon sayılarından 10 kat fazla oluyor. Bir öğretmenin ortalama aylık maaşı 3,500 €’dur. Öğretmenlik Finlandiya’da prestijli bir meslek olduğu için çocuklara en iyi eğitim verilmektedir.
Sıkı bir eğitim programı yoktur bu nedenle her öğretmen kendisi için hangi kitapları ve programları kullanacağına kendisi karar verir. Öğretmenin yanı sıra, çocukların çalışmalarına yardım etmesi için özel bir asistan da bulunur.

4. Öğrencilere Hayatta İhtiyaç Duyacakları Şeyler Öğretiliyor.
Öğrencilere yüzme derslerinde, bir kişinin boğulma belirtilerini nasıl fark edecekleri öğretilir. Ev ekonomisi derslerinde, yemek pişirmek, örmek ve dikmek öğretilirken aynı zamanda doğaya önem vermeye dikkat çekilmektedir. Buna ek olarak, Finlandiyalı öğrenciler kolayca bir web sitesi veya portfolyo oluşturabilirler. Okulda öğretilen ana şey, değişen dünyayı öğrenmek ve dünyaya uyum sağlamaktır. Herhangi bir şeyi ezberlemeleri gerekmiyor çünkü istedikleri her an internetten öğrenebiliyorlar.

3. Bütün Okullar Aynı Derece İyi.
Finlandiya’da çocuğunuz için özel olarak okul seçmenize gerek yoktur çünkü herkes evine en yakın okula yazılı ve “elit” bir okul yoktur. Öğrencinin nerede yaşadığı önemli değildir, her okulda her zaman nitelikli öğretmenler, iyi okul malzemeleri ve kaliteli yiyecekler bulunmaktadır.

2. Öğrenciler Öğle Yemeklerinde Ne Alacaklarına Kendileri Karar Veriyorlar. 
Okullardaki yiyecekler çeşitli ve ücretsizdir. Menü bir ay önce okulun web sitesinden öğrencilere duyurulur, böylece çocuklar menüyü inceleyerek istedikleri her şeyi “sepetlerine koyabilirler”. Vejeteryan yemekler de dahil olmak üzere menülere diyetler de dahildir.

1. Okulda Pijama Partileri Yapıyorlar.
Bazen çocuklar uyku tulumlarını alır ve gece boyunca öğretmenleriyle birlikte okulda kalırlar. Spor salonunda film izleyebilir, oyun oynayabilir ve uyurlar. Sabahları, dondurma ile kahvaltı yapabilirler. Böyle bir okulu kim sevmez? Ne öğleden sonra ne de gece ayrılmak istemiyoruz.

Bonus
Finlandiya kütüphanelerinde çocuklara kitap okuma sevgisi aşılayan özel olarak eğitilmiş “okuma” köpekleri bulunuyor. Bu köpeklerin görevi kütüphanede kitap okuyan veya hikaye anlatan çocukları dinlemek…