DOLAR 32.3343 %0.09
EURO 35.1704 %-0.03
G.ALTIN 2240.5007 %-0.14
BITCOIN 65403.3802 %-2.90
ETHERIUM 3388.4936 %-3.37
havadurum

ÇOCUĞUMU TANIYOR MUYUM?

Çocuk gelişiminin en önemli özelliği ve hatta ilkesi; her çocuk farklıdır ve bireysel farklılıklar göz önüne alınarak çocuklar değerlendirilmelidir.

9603

 

 
O halde çocuğumuz ile ilgili değerlendirme yaparken bizim de anne baba olarak yapmamız gereken, çocuğumuzun farklı bir birey olduğu gerçeğini göz önüne alıp, onu duygusal olarak değil, objektif olarak değerlendirmektir.
Bu değerlendirmeyi yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
· Çocuğunuzu iyi gözlemleyin. Özellikle yalnız kaldığı, oyun oynadığı ve bir sorun ile karşılaştığı zamanlarda nasıl davranıyor, nasıl hareket ediyor?
· Arkadaş ilişkileri nasıl? Hangi özellikteki çocuklarla arkadaşlık etmekten hoşlanıyor?
· Arkadaşları ile sohbetlerinin konusunu neler oluşturuyor? 
· Çocuğunuz ile birlikte kitap evlerine gidin ve onu serbest bırakın. Bakın bakalım hangi tür kitapları inceliyor.
· Çocuğunuzun soru sormasına fırsat verin. Sorduğu soruları dinleyin, kendi bilgi çerçeveniz içerisinde cevabını bildiğiniz soruları cevaplayın.
· Sorularını cevapsız bırakmayın. Tabi ki her sorunun cevabını bilmeyebilirsiniz. Cevabını bilmediğiniz bir soru ile karşılaştığınız zaman “Ben de bu sorunun cevabını merak ediyordum, araştırayım, öğreneyim ve sana anlatayım” şeklindeki cevabınız çocuğunuzu çok ama çok mutlu edecektir.
· Size hangi konularda ne gibi sorular soruyor, buna dikkat edin. Çocuklar soru sormaktan çok hoşlanır, soru sorarak öğrenme süreçlerini devam ettirirler. Çocuğunuzun size sorduğu sorular onun ilgi alanlarını belirler. Aslında bu sorular sizin için birer ip ucudur. Örneğin çocuğunuz size dinazorlar ile ilgili sorular soruyorsa, bu tarih öncesi dönemleri merak ettiği anlamına gelir. Onun yaşına ve gelişim özelliğine göre bu merakını giderecek etkinlikler yapmanız öğrenme sürecine sağlayacağınız önemli bir katkıdır.
· Çocuğunuzun yaşına ve gelişim özelliğine göre ona bir dinazor oyuncağı alabilir, dinazorlar ile ilgili bir belgesel izletebilir ya da konuyla ilgili bir müzeye götürebilirsiniz.
· Başarı dediğimiz sadece akademik başarıdan ibaret değildir. Belki de çocuğunuz güzel sanatlar dalında resim, müzik, drama alanlarından birinde çok başarılı olacak. İmkanınız oldukça çocuğunuzun farklı alanlarda kendini denemesine fırsat verin.
· Çocuğunuzdan başkası olmasını istemeyin, onun için olması gereken bir çocuk profili planlamayın. Bırakın çocuğunuz olmak istediği profil ne ise onu olsun. Bu süreçte anne baba olarak siz ona rehberlik edin.
· Çocuğunuz okul öncesi dönemde de olsa okul döneminde de olsa, öğretmenleri ile sıkı ilişkiler içinde olun. Öğretmenlerin gözlemleri ile kendi gözlemlerinizi birleştirdiğinizde çocuğunuz ile ilgili daha sağlıklı fikriniz olabilir.
· Çocuğunuzun küçük yaşından itibaren kendi  işlerini kendisi yapması için nasıl bir yol izlersiniz?
· Çocuğunuzu küçük yaşından itibaren sevip, öper, onu çok sevdiğinizi söyler misiniz?
· Çocuğunuzla beraber onun sevdiği bir oyunu oynama sıklığınız nedir?
· Tatile çıkma, eve mobilya alma gibi çeşitli konularda çocuğunuzun fikrini sorar mısınız?
· Bir toplantı için telefon görüşmesi yapacaksınız. O sırada çocuğunuz sizinle konuşmak için ısrar ediyor. Hangi tepki size daha uygundur?
Sağlıklı çocuklar yetiştirebilmek için sağlıklı iletişim kurabilmek, söz kesmeden dinleyebilmek, doğru gözlemler yapabilmek anne baba kimlik algısının en belirgin özelliği olmalıdır. Yönlendirme yapmadan seçenek sunabilmek ve seçmeye yardımcı olmak çocuğun özgüvenini törpüler. 
Özgüveni tam çocuklar yetiştirme dileklerimle.