havadurum

ÇOCUĞUNUZA HİÇ SÖYLEMEMENİZ GEREKEN 7 CÜMLE

1. "Bu konuyu düşünmek için çok küçüksün."

8851

 Bu yanlış cümleyi duyan çocuk “Ben bunu bilmek istiyorum. Başkasına sorarım o zaman!” diye düşünür. Çocuğunuz size bilmediğiniz veya rahatsız edici sorular sorarsa ve doğru cevabı alamazsa, bilgiyi daha az yetkin kaynaklardan elde etme yoluna gider.

Doğru ifade: “Bu soruyu cevaplamaya şu anda hazır değilim. Biraz zamana ihtiyacım var. ” Çocuğunuz size bir soru sorduğu zaman onu reddetmek yerine cevap vermeye çalışırsanız onun gözünde otorite olmaya devam edersiniz ve güvenini kaybetmezsiniz.

2. “Evde konuşacağız.”

Bu yanlış cümleyi duyan çocuk “Ailem beni incitebilir. Benden hoşlanmıyorlar. Eve gitmek istemiyorum.“ diye düşünür. Ebeveynlerin sevgi ve anlayış göstermeden tehditkar davrandıkları zamanlarda çocuk yaşadığı evi ceza alacağı bir yer olarak görür.
Doğru ifade: “Sana neye üzüldüğümü söylememe izin ver.” Ebeveyninin duygularını duyan çocuk gelecekteki hareketlerini düşünürken duyguları da hesaba katmayı öğrenecektir.

3. “Şu uslu çocuğu görüyor musun?”

Bu yanlış cümleyi duyan çocuk “Ben diğerlerinden daha kötüyüm. Bir şey denemem hiç mantıklı değil çünkü işe yaramıyor.” diye düşünür. Başkalarıyla karşılaştırılmak çocuğun kendine güvenini olumsuz yönde etkiler ve hiçbir zaman bir şey elde edemeyeceğini düşünmesini sağlar.
Doğru ifade: ”Seni seviyorum, sen bunu da yapabilirsin.” Çocuğunuzun yeteneklerine dikkat edin ve ona inandığınızı gösterin. Her çocuk eşsizdir ve kendine has yetenekleri vardır.

4. “Kimden öğrendin bunu?” (bir yaramazlık yaptığında)
Bu yanlış cümleyi duyan çocuk “Ebeveynlerim bunu yapabileceğimi tahmin edemiyor.” diye düşünür. Bu düşünceye sahip çocuk, yaptığı hatalı davranışı başkalarının üzerine yıkarak ceza almayacağını düşünür.
Doğru ifade: “Bunu neden yaptın?” Çocuğunuza bu şekilde yaklaşırsanız eğer yaptığı harekete kendisinin mi cesaret ettiğini yoksa birisinin teşviki ile yaptığını öğrenmeniz kolaylaşır, davranışlarını açıklaması için fırsatı olur.

5. “Açgözlü olma!”

Bu yanlış cümleyi duyan çocuk “Her şeyi paylaşmalıyım. Hiçbir şey bana ait değil. ” diye düşünür. Bu düşünce tarzı zaman içerisinde çocuğun kendisini küçük görmesine neden olur. Çocuk kendi değerlerini ve sahip olduklarını korumaz, onlara layık olmadığı fikrine kapılır.
Doğru ifade: “Bu çocuğun oyuncağın ile biraz oynamasına izin verir misin?” “Bir süreliğine oyuncak alışverişi yapmak ister misin?” Çocuğunuza kendi eşyalarını yönetme fırsatı verin ama ısrar etmeyin.

6. “Ağlamayı kes.”

Bu yanlış cümleyi duyan çocuk “Duygularımı göstermem kötü bir şey. Gözyaşı döktüğüm için azarlanacağım.” diye düşünür. Sessizce ve duygularını sineye çekerek büyüyebilir fakat gizlediği duygular er ya da geç saldırgan bir tutum ve gözyaşlarıyla ortaya çıkacaktır.
Doğru ifade: “Seni neyin rahatsız ettiğini bana söyler misin?”, “Neden ağlıyorsun?”. Eğer çocuğunuz düştüyse veya bir yere çarptıysa “Canın acıdığı için mi ağlıyorsun yoksa korktuğun için mi?” diye sorabilirsiniz. Bu cümle tarzları çocuğunuzun duygularını sözlü olarak tanımlamasına yardımcı olur.

 

 

7. “Büyüklerini dinlemelisin”

Bu yanlış cümleyi duyan çocuk “Bütün yetişkinler iyi ve akıllıdır ve ben onların dediklerini yapmalıyım.” diye düşünür çünkü cümle tarzı çocuğun kafasında “yabancılar da dahil olmak üzere” tüm yetişkinlere güvenebileceği algısını yaratır ve karşı taraftan kötü bir davranış beklemez.
Doğru ifade: “Ebeveynlerini dinlemelisin.” Bu cümle şekli çocuğunuza eleştirel düşünmeyi ve yabancılara karşı temkinli olmasını teşvik eder.

Kaynak : Brightside.