havadurum

ÇOCUKLARA KİTAP OKUMANIN YARARLARI

Küçük çocuklara kitap okumak, okuyucu, çocuk ve yazar arasındaki bir karşılaşmadır.

5166

  Oldukça fazla yararı olan bir uygulamadır. Çocukların hayal gücünü teşvik etmeye ve geliştirmeye yardımcı olur. Ayrıca, onlar için sakin bir alan yaratılmasına ve ilişkileri güçlendirme fırsatına yardımcı olur.

Küçüklere okumanın daha fazla psikolojik yararı var mı? Cevap ise koskoca bir evettir. Küçük çocuklara okuma alışkanlığı bazı bilişsel yeteneklerinin gelişimini kolaylaştırır. Bu yetenekler arasında hafıza, yaratıcılık ve empati vardır.

Çocuklara okurken aklınızda bulundurmanız gereken en önemli şey, hikayelerin eğlenceli, çeşitli olması ve en önemlisi tam yatmadan önce okunması gerektiğidir. Şimdi, bu sevimli ritüelin gerektirdiği her şeyi açıklayacağız.

“Kitaplarda, korsanların Hazine Adasındaki ganimetlerinden daha fazla hazine var.” Walt Disney,

Küçük çocuklara okumak simgeleştirme sürecini kolaylaştırır

Simgeleştirme ya da sembolik süreç, görüntüler, kelimeler, hikayeler ya da ifadelerle anlam yaratma yeteneğidir. Bir sembol yardımıyla bir şeyi temsil etme eylemidir.

Küçük çocuklara okuduğumuzda, anlattığımız hikayelerle ilgili zihinsel imgeler yaratmalarına yardımcı oluruz. Başka bir deyişle, onların kelimeleri sembolleştirmelerine ve şekillendirmelerine yardımcı oluyoruz.

Okuma zihin teorisini geliştirmeye yardımcı olur

Zihin teorisi, zihnimizi ve başkalarının zihinlerini temsil etme yeteneğidir. Başka bir deyişle, başkasının nasıl düşündüğünü düşünme yeteneğidir. Başkasının bakış açısını benimseme ve düşünceleri, arzuları ve bakış açısını bu bakış açısından ele alma kapasitesidir. Bir çocuğa bir hikaye okuduğunuzda hikayedeki karakterler gibi düşünme imkanı vardır. Bu durumda olsaydılar ne yapacaklarını düşünürler.

Dahası, zihin teorisi insanların durumları önceden tahmin etmesini sağlar. Öte yandan benmerkezciliği de önler çünkü başka biri olduğunuzu hayal etmenizi sağlar. Çocuklar bu yeteneği 4 yaş civarında geliştirir, ancak onlara okuduğumuzda gelişimini kolaylaştırır.

“Okuma, yalnızca kendiniz adına düşünmek için bir vekildir; bu, başkalarının düşüncelerinizi yönlendirmesine izin vermek anlamına gelir.”

– Arthur Schopenhauer

Küçük çocuklara okumak hayal gücünü teşvik eder

Çocuklara okuduğunuzda, akıllarında yeni alanlar yaratmalarına yardımcı olursunuz. Hikayeleri dinlerken, başka dünyalara seyahat ettiklerini hayal ediyorlar. Başka bir deyişle, kurgusal senaryolar oluştururlar. Sonuç olarak, bağlamından bağımsız düşünmeyi veya zihinsel katılığın hayal gücü yoluyla kırılmasını teşvik eder.

Okumak, iskeleler kurmayı teşvik eder

İskele kavramı gelişim psikolojisinde yaygındır. Çocukların gelişimlerini yönlendirmek için ebeveynlerinden veya eğitimcilerinden aldıkları yönelimler, yardım ve bilgileri ifade eder. Başka bir deyişle, iskele, üzerine daha büyük ve daha önemli yapılar inşa ettiğimiz temel yapıdır.

 

Küçük çocuklara hikayeler okuduğumuzda, tefekkür etmeleri ve düşünmelerine yardımcı olur. Dinlerken, akıllarında kalan bazı soruları çözerler. Dahası, kahraman hikayelerinin sıklıkla önemli yaşam dersleri vardır.

Diğer faydalar

Görmüş olabileceğiniz gibi, küçük çocuklara okumanın birçok faydası vardır. Daha önce bahsettiğimiz faydalara, anlama sürecinin kolaylaştırılması, artan kelime hazinesi ve elbette artan empatiyi ekleyebiliriz. Okuma yeni bakış açıları keşfetme fırsatı sunuyor.

Küçük çocuklara okuma alışkanlığı onların gelişimini teşvik eder. Ayrıca bilişsel yapılar ve daha sonra geliştirecekleri fonksiyonlar için zemin hazırlar. Bir hikaye okumak sadece bir hikaye okumaktan çok daha fazlasıdır. Okumak seyahat etmektir, okuyucu ve dinleyici arasında büyü yaratmaktır. Okumak, bir çocuğa uçması için kanatlar vermektir.

“Kitaplar en sessiz ve en değişmez arkadaşlardır. Onlar en erişilebilir ve en bilgili danışmanlar ve öğretmenlerin en sabırlısıdır.”

– Charles William Elliot