havadurum

ÇOCUKLARA NEDEN KİTAP OKUMALIYIZ ?

Çocuklarımıza masal okuyalım, hatta aynı masalı tekrar tekrar okuyalım. Neden?

9045

 

 

 

Çünkü 1: Masal boyunca çocuklar kendilerini masal içindeki bir karakter yerine koyarlar. Karakterin hayatına, hayallerine, duygularına ve problemlerine onun gözünden bakma fırsatı bulurlar. Bu, çocuklarda empati yeteneğini geliştirir.

 

Çünkü 2: Masallarda ana karakter bir problemle karşılaşır, problemden dolayı hoşnutsuzluk yaşar ve bunu çözmeye karar verir. Bazen yardım alır, bazen ise kendi başına problemi çözer ve mutlu sona ulaşır. Tüm bunlar çocuğa kendi hayatını yönlendirmede edilgen değil, etkin olduğunu gösterir.

 

Çünkü 3: Masallar fantastik öğeler barındırsa da gerçek hayattan bağımsız değildir. Ana karakterin başına kötü olaylar gelir. Çocuk karakterle özdeşim kurduğu için korku, öfke, üzüntü gibi olumsuz duygular yaşayabilir. Fakat tüm bunları güvenilir bir ortamda, güvendiği yetişkinler yanındayken yaşar. Bu güven ortamı çocuğa farklı dünyaları sağlıklı bir şekilde keşfetme  imkanı sağlar.

 

Çünkü 4: Çoğu masal mutlu sonla biter. İyiler kazanır, kötüler kaybeder. Bu, çocukların zihninde umut ve güven değerlerinin oluşmasına büyük ölçüde yardımcı olur.

 

Çünkü 5: Masallar öğreticidir. Ebeveynlerin doğru yönlendirmesiyle çocuklar masallardan ders çıkarabilirler.

 

Çünkü 6: Masal okuyarak geçen süre boyunca ebeveynler çocuklarının ilgi alanı, duygu, düşünce ve arzularını daha yakından görürler. Bu sayede, çocuklarının dünyasına inip onları daha yakından tanıma fırsatı bulmuş olurlar.

 

Çünkü 7: Ebeveyn seslerinin çocuklar üzerinde sakinleştirici bir etkisi olduğu bilinmektedir. Bu sebeple, ebeveynlerinin masal okuduğu çocuklar daha huzurlu, rahat ve güvende hissederler.

 

Çünkü 8: Ve tabii ki, masallar çocukların hayal güçlerini besler.  Cemal Süreya’nın da dediği gibi “Masal dinlememiş çocuklar büyüyünce kedi resmini bile cetvelle çizer”.

 

Öyleyse, herkese keyifli okumalar dilerim