havadurum

ÇOCUKLARDA VURMA DAVRANIŞI

Anne babaların çocuklardaki vurma davranışının nedenlerini pozitif disiplin uygulayıcısı olarak el almak ve değerlendirmek en olumlu yaklaşımdır. Olası vurma nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.

457

 

 

Tepki almak için. Çocuklar duygularını denetlemekte zorlanabilir, yoğun duygular deneyimlerler. Küçük bir çocuk, büyük bir çocuğa vurduğunda büyük tepkiler karşısında (çığlık atmak, yerinde tepinmek, koşmak gibi) vuran çocuk bu tepkileri ilginç bulabilir ve tekrar vurabilir.

Yeni bir ortamda keşfetmek için. Yeni bir ortamda yeni kişiler ile karşılaştığında o kişilerin tepkilerini anlamak için çocuğunuz vurabilir. Yeni tanıştığım yetişkin, annem gibi mi tepki verecek? Annem bu ortamda nasıl davranacak? Vurduğum çocuk ne yapacak? gibi soruların cevaplarını keşfeder,ortamın/kişinin sınırlarını test eder.

İletişim kurmak için. Çocukta dil gelişimi yeterli olsa bile ani bir hareket karşısında (elinden oyuncağı alan bir çocuk) kelimeleri bulup söze dökene kadar vurma davranışını sergilemeyi daha hızlı bir iletişim yolu olarak kullanabilir. 

Sıkıntıyı fiziksel olarak dışavurmak. Bazı ortamlarda çocuk sıkıntılı /stresli /duyguları hissettiğinde ve bunu dile dökemediğinde kendini vurma davranışı ile ifade etmeye çalışabilir. Kendini aşan yoğun duygu durumlarında (aç olduğunda, fazla heyecanlandığında, yorgun odluğunda) vurma davranışını daha sık gözlemleyebilirsiniz.

Çocuğum vuruyor, ne yapabilirim?

İlk olarak cezalandırma yerine kontrol etmeye yönelmeniz gerekir. Ceza vermeniz veya azarlamanız çocuğunuzun vurma davranışını o anda baskılasa da bir sonraki benzer durumda tekrar vuracaktır. Amacınız vurma davranışının yerine koyabileceği daha kabul edilebilir bir alternatifi çocuğunuza öğretmenizdir. Böylece çocuğunuz kendini daha güçlü, becerikli ve iyi hissedecektir.

Çocuğunuzun uygun davranışına odaklanın. ”Vurmak yok dedikten sonra çocuğunuza bu durumda neler söyleyebileceğini/ne yapabileceğini öğretebilirsiniz.  ”İşin bitince ben alabilir miyim?”, ” Çok kızdım. ”gibi ifadeleri kullanabilirsiniz.

Çocuğunuzun o anki duygusuna hitap edin. ‘Şuanda çok kızgın görünüyorsun sana nasıl yardımcı olabilirim?’ sorusunu çocuğunuza yöneltin.

Çocuğunuzun vurma davranışına duygu yüklü tepkiler vermekten kaçının. Daha sakin kalarak çocuğunuzun o zaman dilimindeki olumlu davranışlarını fark edin. Vurma davranışı sergilemediği zamanlardaki paylaşma, bekleme, kendisini ifade etme gibi davranışlarını takdir edin.

İstenmeyen davranışlara ve uygun davranışlara verdiğiniz tepkilerinizin tutarlı olmasına özen gösterin.

 

Çocuğunuz vurma davranışının sık olduğu bir dönemde ise grup oyunlarında çocuğunuza müdahalede bulunabilecek kadar yakında olun. Vurma davranışlarını her gördüğünüzde uyarıda bulunun, uygun yapabileceği/söyleyebileceği alternatifi hatırlatın ve gerekirse modelleyin.