havadurum

ÇOCUKLARI DEĞİŞİKLİKLERE HAZIRLAMAK

Değişim zordur ve pek çok insan yaşamlarında büyük değişiklikler olmasını sevmez.

8762

 Bu değişiklikler korkutucu olabilir, hayatınızdaki düzeni ve rutini bozabilir ve pek çok sorunu da beraberlerinde getirirler. Hayattaki büyük değişiklikler pek çok yetişkin için çok zor olabilir fakat değişimin nedenlerini anlayıp kavrayamayan çocuklar için çok daha zor olabilir.

Bir çocuğun yaşamında büyük değişiklikler yaptığınızda korkar, aklı karışır ve çaresiz ya da olup bitenler konusunda söz hakkı yokmuş gibi hissedebilir. Bir ebeveyn ya da çocuğunuzun hayatındaki önemli biri olarak, hayatın karşısına çıkardığı şeylerle baş edebilmesi konusunda ona yardımcı olmak için mükemmel bir konumdasınız. İster yeni bir şehre taşınıyor olun, ister bir arkadaşı sizden uzağa taşınıyor ya da kardeşi üniversiteye başlıyor olsun çocuğunuza büyük değişikliklere ayak uydurması konusunda yardımcı olmanızı sağlayacak bazı yollar şunlardır:

Onları hazırlayın.
Hazırlıksız yakalanmayı kimse sevmez. Çocuklarınız ister ergenlik çağında olsunlar ister daha küçük, gerçekleşmek üzere olan değişimin farkında olduklarından emin olun ve bunun neden gerçekleştiğini anlamaları için elinizden geleni yapın. Onlara kendilerini fiziksel ve zihinsel olarak hazırlamaları için yeterince zaman tanıyın. Çocuklarınızla ne kadar dürüst, doğrudan ve açık konuşursanız geçiş süreci o kadar kolay olur. Çocuğunuzla bu yeni durumda karşılaşabilecekleri zorluklar konusunda konuşmaya çalışın ve her şeyin yoluna gireceği konusunda içlerini rahatlatın. Ne kadar hazırlıklı olurlarsa o kadar iyi uyum sağlarlar.
 
Araştırma yapın.
Olup biten her şey konusunda çocuğunuzla detaylı bir konuşma yapmak için hazırlıklı olun. Siz ne kadar hazırlıklı olursanız çocuğunuzun hazırlıklı olmasına da o kadar yardımcı olursunuz.
 
Sorularına dürüstlükle yanıt verin.
Çocukların onları bekleyen yeni durum hakkında merak ettikleri şeyler olacağına şüphe yoktur. Belki üniversiteye başlayacakları için evden ayrılıyorlar ve onları bekleyen deneyimler konusunda kaygıları var. Onlara kendi deneyiminizden söz etmenin yardımı dokunabilir. Onlara karşı dürüst olun. Çocuklarınız küçük bile olsalar, açık ve dürüst olmak yalnızca geçiş süreçlerini kolaylaştırmayacak, aynı zamanda onlara açık yüreklilikle cevap verecek kadar saygı duyduğunuzu bilmelerini sağlayacak ve bu da size güvenmelerine yardımcı olacaktır. Büyük bir değişiklikle baş ederken çocuklarınız yanlarında konuşabilecekleri birinin olduğunu bilmeye ihtiyaç duyarlar. Onlara dürüstlükle yanıt vermeniz, yanlarında biri olduğunu hissetmelerine yardımcı olacak.
 
Mümkün olduğunca çok şeyin aynı kalmasını sağlayın.
Eğer mümkünse çocuğunuza bir seferde yalnızca bir tane büyük değişim yaşatmaya çalışın. Çok fazla şeyi bir seferde yaşamak onlara bunaltıcı gelebilir. Hayatlarının belirli bir bölümü ciddi anlamda değişiyor olsa da geri kalan her şeyi mümkün olduğunca normalde olduğu şekilde sürdürmeye çalışın.
 
Üzülmelerine izin verin ve uyum sağlamaları için onlara zaman tanıyın.
Çocuklarınız hayatlarında bazı değişiklikler yaşamaları gerektiğini öğrendiklerinde üzülmeleri alışılmadık bir durum değildir. Herkes yeni haberlere ve yeni durumlara alışmak için zamana ihtiyaç duyar. Çocuklarınız değişikliklerden mutlu değillerse endişelenmeyin. Bu asla mutlu olmayacakları anlamına gelmiyor. Her halükarda hayatlarında olup bitenlere uyum sağlamaları için onlara zaman verin. Onları üzülmemeye ya da sinirlenmemeye ikna etmek için uğraşmayın. Bırakın duygularını yaşasınlar.
 
Heyecanlanmalarını sağlayın.
Çoğu zaman değişim eğlenceli olabilir. Gerçekleşen değişim her neyse, onun getireceği tüm güzel şeyler hakkında çocuğunuzla konuşun. Yeni bir şehre mi taşınacaksınız? Keşfedilecek pek çok yer ve bir sürü yeni arkadaşın olacak demektir. Abla üniversiteye mi gidiyor? Artık anneyle ve babayla daha fazla zaman geçirebileceksin. Olumlu ve heyecanlı bir tavır takının ve bu heyecanın çocuğunuza da bulaşacağını umut edin.
 
Başka biriyle konuşma seçeneğini sunun.
Belki çocuğunuzun gerçekleşecek olan değişim konusunda daha iyi hissetmesini sağlayamıyorsunuz. Bu hiç sorun değil. Çocuğunuza zor bir zamanda ona yolunu bulmasında yardımcı olabilecek başka biriyle konuşma seçeneğini sunun. Çocuklar bazen ebeveynlerinden başka biriyle konuşmak konusunda daha rahat hissedebilirler bu yüzden eğer buna ihtiyaçları varsa onlara bu seçeneği sunduğunuzdan emin olun. Ayrıca çocuk danışmanlığı konusunda deneyimli bir uzmanla da konuşabilirsiniz.
Bir insanın başına gelen en büyük değişiklik çocuk sahibi olmak olabilir ve ardından gelen 18 yıl boyunca çocuklar kendileri de pek çok değişikliği ilk kez yaşayacaklardır – arkadaşlarının uzağa taşınması, kardeşlerinin üniversiteye gitmek için evden ayrılması, yeni bir iş için şehirden taşınmak gibi. Bunlar hayatın normal bir parçası olsalar da çocuklarınız için bunların yeni deneyimler olduğunu, bu yeni deneyimlerin yeni bir tür normalliğin başlangıcı olduğunu ve onların uyum sağlamasının zaman alabileceğini hatırlamak önemlidir.