havadurum

ÇOCUKLARLA İLETİŞİMDE DEĞİŞİMİ YARATMAK

Çocuğunuz ile sohbet etmek sağlıklı ebeveynliğin önemli adımlarındandır. Küçük çocuklar için ebeveynlerinin sesleri rahatlatıcı, yol göstericidir.

9064

  Bu gücü doğru kullanmaya başlarsanız ergenlik döneminde de çocuğunuz ile açık ve sağlıklı bir iletişiminiz olacaktır. Unutmayın ki kimse kendini ifade etmede bir uzman olarak doğmuyor. Kendinizi doğru ifade edebilmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Çocuğunuzun anlattıklarını gerçekten dinlediğinizde onu ne kadar önemsediğinizi ve ona saygı duyduğunuzu hissettirmiş olursunuz. Çocuğunuzun duygu ve düşünceleri hakkında konuşmasına olanak tanıyın. Sohbet etmeyi aile rutininize yerleştirmeye çabalayın. Böylece günlük konularda konuştukça daha zorlu konuları da konuşabilmeyi kolaylaştırmış olursunuz.

 
Çocuğunuzla daha iyi iletişim kurabilmek ve onları anlatmaya teşvik etmek için deneyebileceğiniz yöntemlerden bazıları ;
 
1.Dinleyin! Dinleyin ve dinleyin!
Çocuğunuz bir konu hakkında konuşmak istediğinde ona odaklanın, göz kontağı kurun. Eğer yaptığınız işe devam ederek onu dinlemeye çalışırsanız onun söylediklerini önemsemediğinizi hissedebilir. Çocuğunuzun anlattığı olumsuz duygulara hemen müdahale ederek düzeltmeye çalışmayın. Unutmayın hepimizin hayatımızın bazı dönemlerinde dertlerimizi anlatıp, şikayet edip ağlamak istediğimiz anlar oluyor. Bazen ise çocuğunuzu etkili dinlemeniz yeterli gelecektir. 
Çocuğunuzu dinlediğinizi fark ettirmeniz için birkaç ifade:
 
· Biraz daha anlatır mısın?
· Haklısın.
· Çok kötüymüş.
· Gerçekten mi!
· Senin için buradayım.
· Seni dinliyorum.
 
2. Seçenek Sunmak
Çocuğunuz ile konuşurken ona bir fikir sunacağınız zaman mutlaka seçenekler verin. Çocuğunuza öğüt vermektense, onun çözüm fikri üzerinde ilerlemeye çalışın.
 
3.  Tehditler ve Öfke
Çocuğunuza kızdığınızda yapmayacağınız şeyleri tehdit olarak ortaya atmayın. Hele ki böyle yaparsan seni burada bırakırım, eve bir daha gelmem gibi terk etme ile tehditlerden uzak durun!
 
4.Cesaret Vermek
Çocuğunuz size güvenip içini açtığında kendini rahatlatmış ve cesur hissetmeli. Size bir sorun veya durum ile geldiğinde onu cesaretlendirmek için kullanabileceğiniz bazı ifadeler:
· Her sorunun bir çözümü var, bunun da vardır.
· Üzerinde düşünüp bir çıkar yol bulalım.
· Bunun üstesinden gelebileceğini biliyorum.
· Ben de senin yaşındayken böyle bir şey yaşamıştım.
· Sana her zaman yardım etmeye hazırım.
 
5.Bakış Açısını Değiştirmek
Bazen çocuğunuzu dinlerken yetişkin olarak yaşadığı sıkıntıları küçümsediğinizi fark edebilirsiniz. O nedenle çocuğunuz size bir sorununu anlatırken kendinizi onun yerine koyarak neler hissettiğini anlamayı deneyin.
 
6.Sorgulama
Çocuğunuz ile sohbet ederken art arda sorular sormaktan veya sohbete hükmetmekten etmekten kaçının. Çocuğunuza eleştiri getirirken davranış üzerine olmasına, çocuğun tüm benliğine yönelik olmamasına özen gösterin.
 
7.Takip Etmek
Çocuğunuzun geçmiş bir günde size anlattığı olayın devamını ona sorun. Böylece çocuğunuz onun hayatı ile ilgili olduğunuzu ve onu gerçekten dinlediğinizi fark edecektir.
 
8.Paylaşım için Zaman Ayırmak
Bazen spontane bir şekilde çocuğunuza zamana ayırın. Birlikte keyif alacağınız bir etkinlik yapın, mutlu bir anı oluşturun.
 
9.Özür Dilemek
Yapmamanız veya söylememiz gereken bir şey olduğunda çocuğunuzdan özür dileyin. Çocuğunuzun ebeveyninin de bazen hata yaptığını ve nasıl telafi ettiğini görmesi önemlidir.
 
10.Sevgi Göstermek
Çocuğunuza şefkat ve sevgi gösterin. Hatta göstermekle kalmayıp bunu söze dökün.  Çocukların ebeveynlerini modellediklerini unutmayın. Siz kendinizi nasıl ifade ediyorsanız çocuğunuzda sizi takip edecektir. Çocuğunuzun sizinle duygularını, fikirlerini ve düşüncelerini paylaşmada kendini rahat hissetmesi önemlidir.