havadurum

ÇOMÜ'de ilk kayıt heyecanı...

1805

 Yaz sezonunun sonuna gelinmesiyle birlikte Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) 2019-2020 Eğitim-Öğretim Dönemi ilk kayıtları başladı. İlk kayıt için düzenlenen tören, ÇOMÜ Anafartalar Yerleşkesi Eğitim Fakültesi’nde yapıldı. Törene AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Vali Orhan Tavlı, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Çanakkale Savaşları Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, öğrenciler, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç, veliler ve davetliler katıldı. Dekan Prof. Dr. Genç, Rektör Prof. Dr. Murat, AKP Milletvekili İskenderoğlu ve Vali Tavlı, tören kapsamında konuşma yaptı. Rektör Prof. Dr. Murat; “Bu üniversitede önemli bir potansiyel var. Bu potansiyeli harekete geçirip Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni layık olduğu en iyi yere getirmek istiyoruz. Eğitim öğretim yılı bittiğinde hiç kimseye ‘iyi tatiller’ demedim. Öğretmene tatil olmaz. Eğitimcilerimize, ‘tatilde bile proje düşünün, makale düşünün, araştırma yapın’ gibi tavsiyelerde bulundum” dedi. AKP Milletvekili İskenderoğlu; “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne yaptığımız her yatırımın bütün çocuklarımızın geleceğine yapılan bir yatırım olduğunu biliyoruz. Çanakkale sevgi ve saygıya dayalı hayatınıza çok şey katacaktır” dedi. Vali Tavlı; “Ülkemizin geleceği için üniversitelerde verilen eğitimler çok büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı. 

 
“ÇOMÜ Eğitim Fakültesi, öğretmen yetiştiren kurumların arasında haklı bir üne sahiptir” 
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç; “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi, öğretmen okulları kökeninden gelen bir mirasın üzerinde eğitimini günümüze dek başarıyla devam ettirmektedir. 16 Mart 1848’den bugüne 171 yıllık öğretmen yetiştirme sürecinde Çanakkale, 50 yıllık öğretmen yetiştirme tecrübesine sahiptir. 1970’li yıllarda Anafartalar Yerleşkesi’nde başlayan bu serüven, 1992 yılında üniversitemizin kurucu fakültesi olması ile devam etmiştir. Öğretmen yetiştiren kurumların arasında haklı bir üne sahip olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Anafartalar Yerleşkesi’nde bugüne kadar geçen çeyrek asırda 20 binin üzerinde öğretmen adayını eğitim camiasına kazandırmıştır. Fakültemizde bugün, 8 bölüm ve 15’i örgün, 2’si ikinci öğretim gören 17 tane aktif öğretmenlik programı, 19 profesör, 36 doçent, 60 doktor öğretim üyesi, 44 öğretim görevlisi ve 21 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 180 öğretim elemanı ile eğitim öğretim faaliyetini sürdürmektedir. 3 bin 800 lisans öğrencisine sahip olan fakültemizde aynı zamanda yaklaşık 550 öğretmen adayına da formasyon eğitimi vermektedir. 3 bin 800 öğrencimiz içinde bu yıl kaydolacak 700 öğrencimiz de dahildir” dedi.
 
“Bilimin temeli araştırmadır”
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat; “Üniversitemiz 1992 yılından itibaren yüksek öğretimde yerini almış önemli üniversitelerimizden bir tanesidir. Tabii bugün üniversitenin çok daha iyi yerlere gelmesi için hep birlikte desteklerinizi daha da fazla bekliyoruz. İlk göreve geldiğimiz günden itibaren bir hedefte bulunduk. Bunu hep birlikte gerçekleştireceğiz. YÖK’ün son yıllarda önemli çalışmaları var. Ülkemizin layık olduğu yere gelebilmesinde üniversitelerin önemli bir yeri vardır. Bilimin temeli araştırmadır. Biz üniversitelerin bu rolünü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde en güzel şekilde yerine getirmeye kararlıyız. Bizim asla boş vaktimiz yoktur. İstanbul Üniversitesi`nde yaklaşık 36-37 yıl hizmet verdim. Tecrübelerimizi buraya da aktarmaya niyetliyiz. Bu üniversitede önemli bir potansiyel var. Bu potansiyeli harekete geçirip Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni layık olduğu en iyi yere getirmek istiyoruz. Eğitim öğretim yılı bittiğinde hiç kimseye ‘iyi tatiller’ demedim. Öğretmene tatil olmaz. Eğitimcilerimize, ‘tatilde bile proje düşünün, makale düşünün, araştırma yapın’ gibi tavsiyelerde bulundum. Bu memleket çok güzel bir yer. Geçtiğimiz aylarda Forbes Dergisi, Çanakkale için bir araştırmada bulundu. İstanbul`dan geldiğim için bu farkı net bir şekilde gördüm. Çanakkale`nin bu güzelliğini araştırmaya, çalışmaya, yöneltmemiz gerekiyor. Öğrencilerimize ve hocalarımıza, Nobel Ödülü alan Aziz Sancar hocamıza anlatıyorum. Aziz Sancar, tesadüfen Nobel Ödülü almadı. Sayın Sancar`a ‘çok mu çalışkanlığını’ diye sordum. O da ‘Hayır ben çalışkan bir öğrenci değildim ama çok yoğun çalıştım tam 45 sene ortalama 18 saat çalıştım dedi. İnsanlar bir yerlere tesadüfen gelmiyor” dedi. 
 
“Bu şehir her şeyden önce sizi, sevgi ile kucaklayacak”
AKP Milletvekili Jülide İskenderoğlu; “Benim hikayem 25 yıl önce burada bir kayıtla başladı. Çanakkale`ye sevdalandım ve 1915`te Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bizlere vatan olarak hediye ettiği bu topraklarda Çanakkaleli olmanın ne demek olduğunu öğrendim ve bugün, Çanakkale’yi mecliste temsil ediyorum. ÇOMÜ’lü olmakla gurur duyuyorum. Yeni gelen kardeşlerime ‘Hoş geldiniz’ demek istiyorum. Bu şehir her şeyden önce sizi, sevgi ile kucaklayacak. Üniversitemizin kalite odaklı, yenilikçi, disiplinli çalışmalarını hepimiz takip ediyoruz. Sayın Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan ile birlikte biz, bu şehrin hizmetkarıyız. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne yaptığımız her yatırımın bütün çocuklarımızın geleceğine yapılan bir yatırım olduğunu biliyoruz. Çanakkale sevgi ve saygıya dayalı hayatınıza çok şey katacaktır” dedi. 
 
“Üniversitelerde verilen eğitimler çok büyük önem arz etmektedir”
Vali Orhan Tavlı; “Üniversitemiz, bünyesinde hızla artan fakülte, meslek yüksekokulları ve öğrenci sayısı ile bölgemizde ve ülkemizde göz dolduran ve tercih edilen en başarılı üniversiteler arasındadır. Tarihe altın harflerle yazılan destansı mücadele veren Çanakkale, bağımsızlığımızın da sembolü olan önemli bir şehirdir. Tarihi, doğası ve kültürel zenginlikleri ile ilimizin değerlerine değer katan üniversitemiz, bir bilim, kültür kenti olması noktasındaki markalaşma hedefine en büyük desteği veren kurumların başındadır. Ülkemizin geleceği için üniversitelerde verilen eğitimler çok büyük önem arz etmektedir. Üniversitemiz, bugün yeni kayıt yaptıran öğrencilerimizle birlikte mevcut eğitim düzeyini daha da yükselterek, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef olarak gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmada ve aynı zamanda devletine milletine değerlerine bağlı bir nesil yetiştirmekte katkı sağlayacaktır” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş