havadurum

ÇOMÜ'lü hocalardan önemli araştırma

2984

 ÇOMÜ’l araştırmacılar tarafından hava kirliliği ve sebep olduğu hastalıklar üzerine çalışma Environmental Science and Pollution Research” isimli uluslararası bir bilimsel bir dergide yayınlandı.  ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı, Göğüs Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Bölümlerinin yürüttüğü, finansmanı TUBİTAK tarafından sağlanan bilimsel araştırmada, Çanakkale il merkezi ile Lapseki ve Çan ilçesinin hava kalitesinin ve sağlık sorunlarının bir yıl boyunca izlendiği açıklandı. Araştırmada bir yıllık nefes testi sonuçlarında azalmanın en fazla Durali, Kulfal Köyleri ile Çan ilçe merkezinde olduğunun gözlendiği vurgulandı. Açıklamada aynı zamanda solunuma bağlı birçok hastalıkta büyük artış yaşandığı vurgulandı.

  
 
“Hava kirliliği bölgemizde yaşayan insanların sağlığı için risk oluşturmaya devam ediyor”
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hava kirliliği her yıl milyonlarca insanın hasta olmasına ve ölmesine neden olduğu belirtilen açıklamada; “Hava kirliliği akciğer hastalıkları ve kanseri yanında kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın tetikleyicisi olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya nüfusunun yüzde 92’si hava kalitesinin kötü olduğu yerlerde yaşamaktadır. Bu nedenlerle de açık ortam hava kirliliği kansere neden olan etkenler arasında sayılmaktadır. Bilimsel bilgiler hava kirliliğinin yarattığı sorunları dünyanın her yerinde ortaya koymaktadır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesindeki araştırmacıların yürüttüğü ve Mayıs ayında “Environmental Science and Pollution Research” isimli uluslararası bir bilimsel bir dergide yayınlanan bir araştırmaya göre hava kirliliği bölgemizde yaşayan insanların sağlığı için risk oluşturmaya devam ediyor” denildi.
 
“Nefes testinde en fazla azalma riski Çan’da”
Yapılan araştırmada solunum testindeki en fazla azalmanın, Çan’da görüldüğü belirtilerek; “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı, Göğüs Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Bölümlerinin yürüttüğü, finansmanı TUBİTAK tarafından sağlanan bilimsel araştırmada, Çanakkale il merkezi ile Lapseki ve Çan ilçesinin hava kalitesinin ve sağlık sorunlarının bir yıl boyunca izlendiği görülmektedir.  Araştırmacılar her üç bölgede toplam 476 kişiye bir yıl arayla solunum fonksiyon testi(nefes testi) yapmış olup, bir yıl içinde nefes testindeki azalma kapasitesini bölgelere göre karşılaştırmıştır. Çanakkale Merkez, Lapseki ilçesi, Çan merkez, Çan ilçesine bağlı Yuvalar, Durali, Kulfal köyleri örnekleme alınan bölgeler arasındadır. Bir yıllık nefes testi sonuçlarında azalmanın en fazla Durali, Kulfal Köyleri ile Çan ilçe merkezinde olduğu gözlenmiştir. Nefes testine etki eden risk faktörlerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan istatistiksel değerlendirmelerde de nefes testindeki azalma riskinin Çan ilçe merkezinde 2 kat, Durali ve Kulfal köylerinde 2,4 kat artması araştırmanın en dikkat çekici bulguları arasında yer almıştır” ifadelerine yer verildi.
 
“Hastalıkların artışı endüstriyel kirlilik”
Artan hastalıkların en büyük sebebinin endüstriyel ve evsel kirlilik olduğu vurgulanan açıklamada; “Araştırmanın bir diğer çarpıcı bulgusu ise bu bölgede astım ve kronik bronşit olan hastaların diğer bölgeler göre daha fazla olmasıdır. Araştırmacılar makalenin sonuç bölümünde bu durumu, Çan bölgesinde bulunan endüstriyel ve evsel kirlilik kaynaklarının insan sağlığına olumsuz etkisi olarak yorumlamaktadırlar” denildi.
Paylaş