havadurum

ÇTSO meclisi online toplandı

1661
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nın Ağustos 2021 ayı olağan Meclis toplantısı 11 Ağustos 2021 Çarşamba günü saat 15.00`de Covid-19 salgının tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle online olarak gerçekleştirildi. Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; "Çanakkale Ticaret Odası Ağustos ayı toplantısında yine bir araya gelmiş bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Öncelikle geçtiğimiz günlerde komşu şehrimiz Balıkesir`de meydana gelen trafik kazası hepimizin canını yaktı. Son günlerde trafik canavarı can almaya devam ediyor. Ülkemizde artan trafik kazalarında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah`tan rahmet, ailelerine baş sağlığı diliyorum. Sürücülerimizin dikkatli olmasını ve bu üzücü olayların tekrarının yaşanmamasını ümit ediyorum. Değerli Meclis Üyeleri, maalesef art arda gelen olumsuz haberlerle ülkemiz son derece sancılı bir süreçten geçiyor. 15 günü aşkın bir süredir devam eden orman yangınlarında çok sayıda orman alanımız kül olurken, vatandaşlarımız da derin yara aldı. Yanan orman arazilerinin yeniden yeşillendirilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığımız çalışıyor. Burada bilimsel görüşlerin referans alınması büyük önem taşıyor. Bakanlık, bazı alanları kendi hâline bırakarak yeşillenmesini sağlamayı planlıyor. Ancak, yanan alan çok büyük olduğu için fidan dikim yöntemiyle ağaçlandırılması da yine planlar dahilinde. Vatandaşlarımız, şirketlerimiz, devletimiz el ele vererek büyük bir fidan bağışı kampanyası başlattı. Burada yanan ormanlar alanlarımızın yeniden yeşillenmesi, ülkemizin akciğerlerinin eskisinden güçlü bir biçimde hayata dönmesi için herkesin üzerine düşen görevi yapacağından şüphem yok. Bizler de bu konuda ne gerekiyorsa, elimizi taşın altına koymaya hazırız. Geçtiğimiz günlerde Çanakkale`nin Ezine İlçesi Belen Köyü mevkiinde çıkan orman yangını neyse ki büyümeden, can ve mal kaybı olmadan kontrol altına alındı. Çanakkale Valimiz Sayın İlhami Aktaş başta olmak üzere emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. 
"İklim değişikliğinin etkisini azaltacak çalışmaları bir an önce hayata geçirmeliyiz"
"Bütün bunların yanında, iklim değişikliğinin şiddetlendirdiği çevresel olaylar dünyayı olduğu gibi ülkemizi de tehdit ediyor. Tüm dünyada denizler kirleniyor, göller kuruyor, ormanlar yangınlarla kül oluyor. Ülkemizin doğal güzellikleri de çevresel faktörler, iklim değişikliği ve bunun gibi nedenlerle zarar görüyor. Bu durumu değiştirmek için hazırlanan her türlü politika önerisine destek vererek, iklim değişikliğinin etkisini azaltacak çalışmaları bir an önce hayata geçirmeliyiz. Değerli Meclis Üyeleri, Temmuz ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 18,95 seviyesine yükseldi. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Temmuz ayında yıllık yüzde 44,92 oldu. Üretici fiyatları, 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 28,47 artış gösterdi. Bu durum tüketici tarafında da fiyat artışlarının devam edeceğini bizlere gösteriyor. TCMB beklenti anketine göre sene sonu enflasyonu yüzde 16,3 seviyesinde bekleniyor. Ancak Ağustos sonrası dönemde enflasyonun bir miktar düşmesi konusunda genel bir beklenti mevcut."
Semizoğlu: "Yerine konulması imkansız kayıplarımız, kaybettiğimiz canlar var"
"Ağustos ayı olağan Meclis toplantısında Yönetim Kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise; "Konuşmama başlarken; 28 Temmuz`da Manavgat`ta başlayan ve ardından 53 ilde çıkan 270 orman yangınından dolayı Ülkemize geçmiş olsun diyor, hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza, görev şehitlerimize Allah`tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülkemiz yarım asırdır terörle mücadele ederken, son iki yıldır da salgın, deprem, sel ve yangın felaketleri ile mücadele ediyor. Bu dönemlerde en çok ihtiyacımız olan milli şuur ve Milletimizin genlerinde fazlasıyla olan yardımlaşma duygularımız ile hareket etmemiz büyük önem taşıyor. Bu duygularımız çerçevesinde eleştiri de yapabiliriz, gördüğümüz yanlış ve eksiklikleri de tabi ki söyleyebiliriz ama Devletimize halel getirecek davranışlardan kaçınmamız, asılsız haberlere itibar etmememiz gerektiğini de vurgulamak istiyorum. Yerine konulması imkansız kayıplarımız, kaybettiğimiz canlar var. Telafisi mümkün zararlarımızı da inşallah en kısa zamanda tekrar kazandırabiliriz. Rabbim Ülkemizi ve tüm insanlığı her türlü afet ve felaketlerden korusun."
"Rüzgarın ve ateşin önünde durmak pek kolay değil"
"Biraz önce Osman Başkanımın da bahsettiği gibi müthiş bir ağaçlandırma kampanyası başlatıldı. Benim de sektörüm olduğu için çok iyi biliyorum. Orman yangınları ile mücadelede Dünyada ilk 3`teyiz hatta 1. sıradayız diyebilirim. Gerçekten çok eğitimli ve donanımlı personelimiz var. Ancak tabiatın, rüzgarın ve ateşin önünde durmak pek kolay değil. Gerçekten birçok yerde olduğu için de çok büyük özverilerde bulundular. Bir buçuk milyon üyeli bir Birliğiz her üyemiz için üst birliğimiz TOBB tarafından bir fidan bağışı yapıldı. Başkanımız Rifat Bey de duyurdu. Yine de nereye ne yapabiliriz temaslarını sürdürüyoruz. Tabi Muğla Valimiz eski Çanakkale Valisi Orhan Tavlı Bey ile de görüştüm. Geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Yine Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız ile yapabileceğimiz bir şey var mı diye görüştüm. Her şeyin olduğunu ifade ettiler. Zaten bu yangın olayının tek merkezden koordine edilmesi gerektiği için ne yapacaksak biz de üst birliğimiz TOBB`ne bağlı olarak yapmaya çalışıyoruz." dedi. Semizoğlu konuşmasının devamında oda faaliyetlerini anlattı.

Semizoğlu`ndan "Sosyal Konutlar"` açıklaması
Konuşmasının devamında Sosyal Konutlar mevkisi kentsel yenileme projesine değinen Semizoğlu; "Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın daveti üzerine, Çanakkale`nin yıllardır gündeminde olan ama bir türlü yol alınamayan Sosyal Konutlar Kentsel Yenileme Projesi ile ilgili toplantıya Yönetim Kurulumuzdan Özgür Ekşi, Deniz Tennioğlu ve Meclis Üyemiz Şakir Kutluay ile birlikte katılım sağladık. Belediye Meclisinde de 5 kattan 8 kata çıktı. Proje gayet güzel bir proje olmuş. Bu projenin artık hayata geçmesinin elzem olduğunu Sayın Belediye Başkanımız ile yaptığımız toplantıda da dile getirmiştim. Çünkü 860 konut, 860 ailenin yaşadığı çürük raporu olduğu bir yer. Yani bunun artık bir siyaset konusu olmaması gerektiği, bunun tabiri caizse bu cenazenin kalkması gerektiğini ifade ettik. Allah korusun oradaki herhangi bir depremde can kaybında hiçbirimiz bunun manevi yükünün altından kalkamayacağımızı ifade ettik. Önümüzdeki günlerde yine Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı müteahhitlerin burada bir şey yapmasını talep ettik. Proje yaklaşık 1450 konutlu bir proje olacak. Belki tek seferde bunu yapabilecek müteahhit sayımız o kadar fazla değil ama projenin üçe, dörde, beşe bölünerek yerel müteahhitlerin, bu işi almasını talep ettik. Belediye Başkanımız da sağ olsun olumlu karşıladılar." dedi. 
Semizoğlu; "Çanakkale`de her şeyin diyalogdan geçeceğine inanıyorum"
Temmuz ayında yapılan Genel Kurullarında tekrar seçilen S.S. Çanakkale Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı İbrahim Ejder ve Yönetim Kurulu üyeleri ziyaretimize geldiler. Biz de kooperatifin Genel Kurulu`na katılmıştık. İade-i ziyarette bulundular. Kendilerine bu salgın döneminde esnafa vermiş oldukları destekten dolayı teşekkür ettik. Çanakkale`de her şeyin diyalogdan geçeceğine inanıyorum. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Çanakkale`nin tüm dinamikleriyle şuan itibariyle çok iyi ilişkileri olan, ziyarete giden ve ziyaret kabul eden bir Oda. " dedi. Meclis açılış konuşmalarının ardından Genel Sekreter Sema Sandal tarafından, Hesap İnceleme Komisyonu`nun 2021 Temmuz ayı mizanı ile ilgili raporu okundu ve 2021 Temmuz ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.
(Haber Merkezi)
Paylaş