havadurum

Çağdaş Gazeteciler; "Mit Tır'ları casusluk değil gazeteciliktir"

233

 Eski Hürriyet Genel Yayın yönetmeni ve CHP Milletvekili Enis Breberoğlu’na Mit Tırlar Davası sonucunda verilen 25 yıl hapis cezasına Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu’ndan tepki geldi. Yapılan açıklamada; “Türkiye,  AKP iktidarı eliyle antidemokratik ve hukuksuz uygulamaların yaşandığı bir ülke haline dönüşmüştür. OHAL ilan edilip baskıcı yönetimlerine meşruluk kazandırmak isteyenlerin, öncelikle hedef aldıkları meslek ve kişiler, basın ve gazetecilerdir.  AKP,  mesleklerini, ``halkın doğru haber alma hakkı`` çerçevesinde yapan gazetecilere hiçbir dayanağı olmayan suçlamalarla ceza kesmektedir. Bunun son örneği;  İstanbul’da Çağlayan Adliyesi’nde dün karara bağlanan `MİT TIR`ları davasıdır. Gazeteciler Can Dündar, Erdem Gül ve Enis Berberoğlu’nun yargılandığı davada, Enis Berberoğlu’na önce müebbet hapis cezası verildi, ardından ceza 25 yıla indirildi” denildi. 

Berberoğlu’na verilen kararı hukuksuz olduğu ifade edilen açıklamada devamla; “Mit Tır`ları davası hatırlanacağı üzere AKP iktidarının Suriye’deki iç savaşta rejim güçlerine karşı savaşan cihatçı gruplara silah gönderildiği iddialarına ilişkin Cumhuriyet gazetesinde 2015 yılında yayınlanan iki haberle başlamış;  dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan,  haberleri yapan gazetecileri “Bedelini ağır ödeyecek, yanına bırakmayacağım" diyerek tehdit etmişti.  Yaşanan süreçte gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül, tutuklanarak cezaevine konulmuş, bir süre sonra Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, tahliye edilmişlerdi.  Anayasa Mahkemesi’nin tahliyelerin yolunu açan kararı, aslında bugün Enis Berberoğlu’na verilen cezanın da hukuksuz olduğunun en net kanıtıdır.  Anayasa Mahkemesi, iki gazetecinin ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı, ifade hürriyeti ile basın özgürlüğünün ihlal edildiğine dikkat çekmiş ve eylemlerinin `casusluk` değil, tamamen gazetecilik faaliyeti olduğunu ve kuvvetli suç şüphesi bulunmadığını belirtmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın o dönem verdiği tepki ise hukuka, yargıya bakışı göstermesi açısından çok önem taşıyordu.  Erdoğan`ın,  “Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymuyorum, saygı da duymuyorum” şeklindeki sözleri unutulmadı” ifadeleri yer aldı. 
Son olarak haberin casusluk değil gazetecilik olduğunu vurgulanarak; “Türkiye’nin en üst yargı makamlarından biri olan Anayasa Mahkemesi’nin, `Mit Tır’ları davasına ilişkin `casusluk değil, gazetecilik faaliyeti` kararına karşın gazeteci Enis Berberoğlu’nun tutuklanarak cezaevine konulması, temelinden çürük bu davanın hiçbir hukuki boyutunun olmadığının delilidir. Bu kararı alanlar,  hukuka ihanet etmiştir. Bunu en iyi tespit edecek olanlar da biz gazetecilerdir! Çünkü gazetecilik, siyasi iktidara göre yön alan değil, onu denetleyen, halka doğru haber verme bilinciyle var olan bir meslektir. `MİT TIR`ları haberleri de `casusluk` değil, mesleğimiz adına övündüğümüz başarılı bir gazetecilik faaliyetidir” denildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş