havadurum

Çakır "Bir tüneldeyiz ve tünelin ucu karanlık"

1792

 Geçtiğimiz yaz aylarında başlayan ekonomik kriz, ülke genelinde zor bir süreç yaşanmasına neden olmuştu. İnşaat sektörü başta olmak üzere ekonominin kalbi olan sektörler, bu krizden kötü etkilenmişlerdi. Son olarak altın fiyatları, yükselişe geçti. Son 9 ayın zirvesini gören gram altın, bu hafta 258,6 lira seviyelerini gördü. Altının gram fiyatı bu hafta, ons fiyatı ve dolar kurundaki değer kazançlarının etkisiyle pozitif bir seyir izledi. Haftaya 251 lira seviyelerinden başlayan gram altın, yükseliş eğilimini sürdürerek geçtiğimiz günlerde 258,6 lira ile 9 ayın zirvesini gördü. Gram altın, haftayı 253,8 liradan tamamladı. Yatırımcısına 2 haftadır üst üste kazandıran gram altın, yılın başından bu yana da yüzde 16,4 prim sağladı.

Geçen yılın aynı dönemine göre, gram satışı yaklaşık olarak yüzde 120 arttı, çeyrek altın ise yüzde 10 azaldı. Gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirmede bulunan Ömer Kuyumculuk işletme sorumlusu Muharrem Çakır, vatandaşların artık yatırım yapmak için altını değil, bankayı tercih ettiklerini söyledi. Çakır, eskiden altının bir yatırım aracı olarak görüldüğünü, ancak şuanda altın fiyatının yüksek olmasından dolayı altın alınmadığını, sadece elde olan altını bozdurulduğunu söyledi. Özellikle üretimin ekonomideki etkisini değerlendiren Çakır; “yürüdüğümüz tünelin sonunda ne olduğunu göremiyoruz, uçurum da olabilir. Bu durum, üretim olmadıkça düzelmez. Zaten bu durumda üretimin geldiği durum da ortada. Ne zaman üretime doğru yöneliriz, o zaman bir şeyler düzelir” dedi.

“Şuanda altın alınmıyor, daha çok satılıyor”
Ömer Kuyumculuk işletme sorumlusu Muharrem Çakır; “Vatandaşlar, eskiden altını alıp, ileride bozdurmayı düşünürlerdi. Fakat şuanda altın alınmıyor, daha çok satılıyor. Çünkü altın fiyatları oldukça yükseldi ve insanlar ellerindeki altını bozduruyorlar. Altın, şuanda eskisi gibi bir yatırım aracı olarak görülmüyor. İnsanlar, altından çok bankaya para yatırarak yatırım yapmayı tercih ediyor. Çünkü ekonomik durum şuanda çok iyi değil. Vatandaş şuanda parasını elinde tutmaya çalışıyor. Son zamanlarda banka hesabında 1 milyon lirayı geçen insan sayısı da artmış. Yani bu da insanların neden bankayı daha çok tercih ettiğini gösteriyor. Altın da önemli bir yatırım aracı fakat fiyatlar çok yüksek. Fiyatlar bir de birden yükselince insanlar tedirgin oldu. Bundan bir buçuk yıl önce çeyrek altın 250 lira seviyelerindeydi. Şuanda çeyrek altın 430 lira seviyelerine kadar yükseldi. İnsanlar daha çok yüzük, bilezik gibi ekonomiyi sarsmayacak ürünleri tercih ediyorlar. Düğün sezonuna da girdik. Zaten altının en çok tercih edildiği dönemler, düğün dönemleridir. Fakat fiyatlar ne kadar yükselirse yükselsin, insanlar takı almaya devam ediyorlar. Geçen yıl 5 altın alındıysa, bu yıl 2 altın alınıyor. Çünkü düğün önemli bir organizasyon ve insanlar da düğünlerde takı takmak zorundalar. Dolayısıyla insanlar ekonomilerini sarsmayacak derecede altın alıyorlar. Yani eskiden düğünlere çeyrek altın götürülürdü, fakat şuanda gram altın daha revaçta” dedi. 
 
“Ekonomi, üretim olmadıkça düzelmez”
Kuyumcu esnafı Muharrem Çakır; “Şuanda işlerin düzelmesiyle ilgili bir ışık göremiyoruz. Bir tüneldeyiz ve tünelin öteki ucu karanlık. Tabi bu durum bir yerde dönecek ama nasıl döner, nereden döner, onu bilemeyiz. Çünkü tünel o kadar karanlık ki bir sonraki adımımızı zor atıyoruz. Yarın ne olacağını bilemiyoruz değil. Şuanda ekonomiyi düzeltmek için çaba harcandığını göremiyoruz. Çünkü siyasi tartışmalardan dolayı kimse ekonomik durumu düzeltme çabası içine girmiyor. Zaten tüm ülke geçen akşam Ekrem İmamoğlu ile Binalı Yıldırım’ın canlı yayınına odaklandı. İnsanlar, o kadar taraf oldular ki, ‘O, onu dedi, bu bunu dedi’ şeklinde günlerce konuşabiliyorlar. Ama kimse ülke ekonomisine bakmıyor. Uğraştığımız şeyler bunlar olduğu için kimse ekonominin gerçek dinamikleriyle uğraşmıyor. Dolayısıyla yürüdüğümüz tünelin sonunda ne olduğunu göremiyoruz, uçurum da olabilir. Bu durum, üretim olmadıkça düzelmez. Zaten bu durumda üretimin geldiği durum da ortada. Ne zaman üretime doğru yöneliriz, o zaman bir şeyler düzelir” ifadelerini kullandı.
(Baykal Sağlam)
Paylaş