havadurum

Cami esnafı; `Sıva çatlağından yıkım kararı çıkartıldı...`

1115

 Eceabat Merkez şehitlik Camii için Diyanet tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 17 Temmuz 2017 tarihli  (orta derece hasarlı olduğu) teknik raporu sebebi ile yıkım kararı verildiği açıklandı. Verilen karara istinaden cami altında bulunan esnaf, kendilerine 13 Kasım tarihine kadar dükkanlarını boşatmaları için tebligat ulaştırıldığını söyledi. Bir anda alınan karar sonrası mağdur olduklarını belirten esnaf, daha önce yıkımı gerçekleşen birçok bina için uzun süreli ve detaylı analizler yapılırken, cami için yalnızca sıva çatlağından alınan numuneler ile yıkım kararının verildiğini söyledi. Yıkıma karşı olmadıklarını belirten esnaf, deprem dayanıklılık araştırmalarının daha detaylı incelenerek kararın alınması gerektiğini ifade etti. Kısa süre içerisinde dükkanlarını boşaltmalarının mümkün olmadığını açıklayan esnaf, yeniden inşa edilecek cami için şu anda herhangi bir projenin olmadığını ve 1 yada 2 iş yeri olacak şekilde bir proje yapılacağı bilgisinin kendileri ile paylaşıldığını aktardı.  

 
“Yıkım kararı bir anda çıkartıldı”
Eceabat Merkez şehitlik Camii’nin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 17 Temmuz 2017Tarihli  (orta derece hasarlı olduğu) teknik raporu sebebi ile yıkım kararı verildiği açıklandı. Verilen karara istinaden cami altında bulunan esnafa ise 17 Kasım tarihine kadar iş yerlerini boşlatmaları için tebligat gönderildi. Kararın ani bir şekilde ve yeteri kadar incelemede bulunulmadan verildiği ifade eden esnaf Halil Kaya;  “Diyanet tarafından Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden gelen iki kişilik ekip yalnızca sıvalardan numune alınıyor. Bu numune sonucunda hiçbir şey yapılmadan buranın depreme dayanıksız olduğu için yıkıma karar veriliyor. Normalde 4-5 mühendisin gelip burayı inceleyerek, onaylayarak bu kararın verilmesi lazım. Daha önce hükümet binasında en az 100 yerden kolon ve kirişlerden numune alındı. Genişlik, aralıklar ve  demir ölçülerine bakıldı. Bundan sonra yıkım kararı verdiler. Burada ise ne demire, ne kolon ne kirişlere bakıldı ne de demirler için ölçü alındı. Bunlar yapılmamasına rağmen burada bir anda yıkım kararı çıkartıldı” dedi.  

“Yıkım için tam olarak inceleme yapılmadı”
Yıkımın yapılmasına karşı olmadıklarını ancak adaletli bir şekilde yapılmasını istediklerini ifade eden Hasan Deniz; Bu binada karot numunesi alsınlar tam ölçümleri yapsınlar ve bundan sonra yıkımı gerçekleştirsinler. Yeniden yapıldığı zaman en yüksek bedelden ‘ihaleye çıktı bu şekilde alın’ diyecekler. Bizim daha sonra böyle bir şansımız da yok. Adaletli bir şekilde yapılsın ve bize hak verilsin. Ama herhangi bir şey söylenmiyor. Proje dahi henüz belirlenmiş değil. 3 ay gibi bir süre verdiler. Bir ay daha uzattılar. Buraya yıkım kararı çıktıysa bu andan itibaren burada oturulması ve ibadet edilmesi şu andan itibaren yasaklanmalı. Kurban bayramında bu camide 500 kişi vardı. Bu durumda müftülük neden burada namaz kıldırdı.  Yıkım kararı olan bir yerde ibadete çıkılmaz. Dükkan olup olmayacağı da belli değil. Olursa da az bir dükkan olacağı söylendi” dedi.   
 
“Bir anda çıkartma kararı esnafı mağdur etti”
27 yıldır esnaf olduğunu ve çıkartılmaları durumunda ciddi bir sıkıntı yaşayacaklarını belirten Dinçer Dündar ise; “2015’te büyük deprem oldu. Depremde Çanakkale’de 3 cami yıkılırken bu camiye bir şey olmadı. Bir karar çıktı onaylandı ve bizlere çıkın denildi. Birçok borcumuz, kredimiz var. Şu an taksitlendirmelerimizin hepsi bozulacak. Müftü cevap vermiyor, plan ve proje henüz yok diyor. Sonra verilen süreye itiraz ettik. Bir ay içerisinde hemen boşaltın dediler. 27 yıldır buradayız. Zaten orta hasar denilmiş ve rapor bize hiç verilmedi. Yalnızca bir sıva çatlağından numune alınarak incelemeye götürülüyor ve karar veriliyor” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş