havadurum

Çan 2 Termik Santrali'nde korkutan patlama

1598

 Çan’da geçtiğimiz aylarda ODAŞ Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletmeye başlanan 330 Megavat kurulu güce sahip termik santralde, dün öğle saatlerinde patlama ve yangın meydana geldi. Kömür depolanan bölümde kömürlerin tutuşmasıyla çıkan yangınla birlikte, gaz sıkışması nedeniyle yaşanan patlamanın ardından bölgeye AFAD, UMKE, 112 Acil, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Alevlere müdahale eden ekipler tarafından yangının kısa süre içerisinde kontrol altına alındığı açıklandı. Yangın sonrası santrale girişlere izin verilmezken, Çan Kaymakamlığı, AFAD ve ODAŞ Elektrik Üretim A.Ş. tarafından açıklama yapıldı. Çan Kaymakamlığı tarafında yapılan açıklamada; “İlçemizde faaliyette bulunan ODAŞ 2.Termik Santralinde kömür depolama sahasında yangın çıkmıştır. Çıkan yangın sonucunda 6 tane işçi dumandan etkilenme ihtimaline karşı tedbiren Çan Devlet Hastanesine kaldırılmışlardır. İşçilerin ayakta tedavisi yapılmış olup durumlarının iyi olduğu, yangının söndürüldüğü ve soğutma çalışmalarına devam edilmektedir” denildi. Çanakkale AFAD Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ise; "Çan ODAŞ Termik Santrali’nde, kömür depolanan yerde (Kömür Bunkeri) kömür kendi kendine tutuşarak bir yangın meydana getirmiştir. Gaz sıkışması dolayısı ile patlama meydana gelmiştir. Ancak patlamadan kaynaklı bir zarar yoktur. Olaya müdahaleye giden 6 işçi gazdan etkilenerek, kontrol amaçlı 112 ekiplerince hastaneye kaldırılmıştır. Yangında alevli kısım söndürülmüş ve soğutma çalışmaları devam etmekte. Çan Belediyesi İtfaiyesi ve ekiplerimiz tedbir amaçlı olay bölgesinde beklemektedir” denildi. ODAŞ Elektrik Üretim A.Ş. ise açıklamasında; “Termik santralde bugün öğle saatlerinde meydana gelen patlama ve yangınla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Çanakkale`nin Çan ilçesinde 340 MW kurulu gücüne sahip Çan-2 Termik Santrali’nde bugün çıkan yangına derhal müdahale edilmiş ve yangın söndürülmüştür. Dumandan etkilenen dört kişiye gerekli müdahale yapılmıştır. Tüm önlemlerin alındığı ve durumun kontrol altında olduğu kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verdi.

 
“En iyi teknoloji ile kurulduğu iddia edilmişti”
Yaşanan yangın ve patlamanın ardından Çan halkına ve yaralanan işçilere geçmiş olsun mesajları yayınlanırken, aynı zamanda santral işletmesine tepkiler geldi.  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan mesajında; ``Çan-2 Termik Santrali`nde kömürlerin depolandığı bölümde çıkan yangınla birlikte meydana gelen patlamada can kaybının olmaması en büyük tesellimiz. Geçmiş olsun`` dedi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, `En iyi teknoloji ile donatıldığı iddia edilen ve şehrimizde kurulması planlanan kömürlü termik santrale de örnek gösterilen Çanakkale Çan Kömürlü Termik Santrali’nde patlama meydana geldiğini büyük bir üzüntüyle öğrendim. Patlamada yaralanan emekçilere acil şifalar diliyorum`` ifadelerini kullandı.
 
“50 yıllık hurda santral”
CHP Çan İlçe Başkanı Ümran Aydın ise işletmenin ‘50 yıllık hurda’ bir santral olarak kurulduğunu belirtti. İşletmenin hayata geçmesi halinde büyük zararlar oluşabileceği sebebi ile daha önce birçok defa dava açtıklarını ifade eden Aydın; “ODAŞ Çan-2 Termik Santrali’nin Avusturalya’dan ithal, kullanılmış, 50 yıllık hurda bir santral olduğunu ve telafisi imkansız zararlara yol açabileceğini defalarca dile getirmiştik. Buna rağmen Baro Çevre Derneğimizin açtığı davada yürütmenin durdurulması talebimiz de davanın kabulü, ÇED olumlu kararının iptali talebimiz de reddedilmiş ve inşaat tüm dava süreci boyunca devam etmişti. Yargıdan emindiler. Ve artık faaliyette. Söylenecek pek bir şey yok” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş