havadurum

Çan'da şüpheli balık ölümleri

2092

Çan`da bulunan ve faaliyet gösteren ikinci termik santral olan, Çan-2 (ODAŞ) Termik Santrali`nin kurulu bulunduğu Yaya Köy, yöre halkını korkutan şüpheli balık ölümleri yaşanıyor. Yaya Köy sakinlerinin fark ettiği balık ölümleri, yine köylüler tarafından Çan Çevre Derneği`ne bildirildi. Bölgede incelemelerde bulunan Çan Çevre Derneği Avukatı Ümran Aydın, balık ölümlerini video ve fotoğraflarla belgeleyerek, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Çan Belediye Başkanlığı`na başvuruda bulunduklarını söyledi. 

 
"Çan`ın içme suyunu karışıyor"
ODAŞ Termik Santrali`nin kurulu bulunduğu Yaya Köy Çayı`nın aynı zaman Çan`ın içme ve kullanma suyunun karşılandığı Kocabaş Çayını da beslediğini dile getiren Avukat Ümran Aydın, "Yaya Köy Çayında balıkların ölümüne neden olan ODAŞ Termik Santrali`nin saldığı zehirli atıkların içme sularımıza karışmadan önlem alınmasını istiyoruz. Yetkililer acilen buraya müdahale etmeli ve su numunesi alarak inceleme yapmalılar. Sorumlu olan ODAŞ Termik Santrali kapatılarak, talan ettiği alanlar rehabilite edilmeli…" dedi.
 
ODAŞ`ın görevlileri ölü balıkları toplamış!
Görüntüleri topladıktan sonra yöre halkıyla görüşmek üzere Yaya Köye gittiklerini dile getiren Çan Çevre Derneği Avukatı Ümran Aydın, burada köylülerin söyledikleri karşısında şok olduklarını ifade etti. Köylülerin anlattığına göre, balık ölümlerinin yörede duyulmasının ardından ODAŞ termik santralindeki görevlilerin ölü balıkları topladıklarını, o sırada orada olan ve kendilerini gören köylülere ise, "Hayvanlarınıza bu çaydan su içirmeyin" dediklerini söyleyen Aydın, "Biz oraya vardığımızda bütün balıkların toplanmış olduğunu, sadece küçük balıkların kalmış olduğunu gördük. Tüm ifadeler elimizde mevcut. Yetkili kurumların acilen işlem yapmasını istiyoruz" dedi. 
 
İlçe sağlığa sitem…
Aydın, İlçe Sağlık Müdürlüğü`nde kendileri ile ilgilenilmediğini ve olumsuz tavırlarla karşılaştıklarını dile getirerek, "Dilekçemi vermek için bulunduğum sırada, evrak kayıt elemanının olmadığını söyleyerek yazıyı ‘bırak git` diyen ve kabul etmeyince de bağıra bağıra konuşmaktan imtina etmeyen Yazı İşleri memuresine ayrı, vatandaşa bağırarak muamele eden, memuruna müdahale etmeyen Sağlık Müdürümüz Doktor Hanıma ayrı sitem ediyorum" dedi. Aydın, son olarak, "Değerli Çanlılar, sularımız zehirlenmiş olabilir" diyerek uyarıda bulundu.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş