havadurum

Çanakkale'de Troya rüzgarı esecek

2562

Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenecek olan 55’inci Uluslararası Troia Festivaline sayılı günler kaldı.Bu yıl 9-13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan festival, dünyaca ünlü pek çok sanatçıyı ağırlayacak. Çanakkale Belediyesinin talebi doğrultusunda Troia’yı notalara döken dünyaca tanınmış piyanistimiz Fazıl Say, hazırladığı ‘TroyaSonatı’nı dünyada ilk kez 9 Ağustos’ta Çimenlik Kalesi’nin büyülü ortamında müzikseverlerle buluşturacak. Yine, dünyaca ünlü etnik müzik grubu ‘BarcelanoGipsy’ ‘Özgürlük Parkı’nda latin ezgileri estirecek. 

 
“Troia Efsanesi Operası’nın dünya prömiyeri gerçekleşecek”
Muhteşem Süleyman ve Kösem Sultan operalarıyla dünya çapında da tanınan sanatçı Tevfik Akbaşlı tarafından bestelenen, Aytaç Manizade yönetiminde sergilenecek Troia Efsanesi Operası’nın da 12 Ağustos Pazar günü Çimenlik Kalesi’nde dünya prömiyeri gerçekleşecek.1963 yılından bu yana düzenlenen ve bu sene 55’ncisi düzenlenecek olan Uluslararası Troia Festivali’nin diğer konukları arasında ise ‘Fransız sanatçı DanyBrillant, pek çok bestesi ile filmlere hayat veren Yunan sanatçı EleniKaraindrou, Erol Evgin, Mehmet Erdem, Resul Dizdar, Rubato ve Dina Ensemble yer alıyor. Bunun dışında Boğaz Saz Grubu, Hedon Orkestrası ve Fevzipaşa Dans Grubu’ da festival kapsamında müzikseverlerle bir araya gelecek.
 
“Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü, Prof. Dr. Haluk Şahin’e” 
Kentin pek çok noktasında gerçekleşecek olan 55’inci Uluslararası Çanakkale Troia Festivali etkinlikleri kapsamında müziğin yanı sıra, söyleşiler, sergiler, tiyatrolar ve spor etkinlikleri de kentlilerle buluşacak. Bununla birlikte 10 Ağustos Cuma günü Troia Ören Yeri’nde gerçekleşecek olan festivalin resmi açılış töreninde geleneksel hale gelen Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü de bu sene Prof. Dr. Haluk Şahin’e takdim edilecek.  Festivalin çok sayıda yerli ve yabancı katılımcı tarafından da takip edilmesi bekleniyor.
 
“Barışın ve özgürlüklerin kentinden sizlere tekrar sesleniyoruz”
2018 Troya Yılı’nın en değerli festivaline ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan;“Troia’nın heybetli rüzgarı, destansı hikayesini dilden dile, zamandan zamana birkez daha taşıyor ve bizler, 55’inci UluslararasıTroia Festivali’nin dili ve barışın ve özgürlüklerin kentinden sizlere tekrara sesleniyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. 
 
55. Uluslararası Troia Festivali Programı şu şekilde; 
Troia Antik Kenti Festival Resmi Açılışı 10 Ağustos Cuma 19.30 Kokteyl, 20.00 Açılış Konuşmaları, 55. Uluslararası Troia Festivali Afiş Yarışması Ödül Töreni, Homeros Bilim Kültür Sanat Ödül Töreni “Homeros Okumaları” Haluk Şahin ve Cevat Çapan. 
 
Özgürlük Parkı  
09 Ağustos Perşembe 21:30 Konser – “Barcelona Gipsy Balkan Orchestra”, 10 Ağustos Cuma 21:30 Konser – “Erol Evgin”, 11 Ağustos 2018 Cumartesi 21:30 Konser – “Mehmet Erdem”,  12 Ağustos 2018 Pazar 21:30 Konser – “Resul Dindar” 13 Ağustos 2018 Pazartesi 21:30 Konser – “Rubato”
 
Çimenlik Kalesi
09 Ağustos 2018 Perşembe 21:30 Konser – “Fazıl Say” “Truva Sonatı” “Piyano Resitali”,  10 Ağustos Cuma 21:30 Konser – DİNA Ensemble,  11 Ağustos Cumartesi 21:30 Konser –  “EleniKaraindrou – Film Music AndSongs” “Film Müzikleri ve Şarkılar” Sanatçılar, EleniKaraindrou, SavinaYannatou, Human TouchJazz Trio, KonstantinosChatziiordanou, İstanbul Sinfonietta, Ender Sakpınar, 12 Ağustos Pazar, 21:30 Opera – Tevfik Akbaşlı “Troia Efsanesi – Legend of Troy”,  Libretto: Işık Noyan Yöneten ve Genel Sanat Yönetmeni: Aytaç Manizade Orkestra Şefi: Murat Cem Orhan, 13 Ağustos Pazartesi21:30 Konser – “DanyBrillant”
 
Çağlar Kaynak Basketbol Sahası
12 Ağustos Pazar 21.00 Boğaz Saz Grubu – Hedon Orkestrası – Fevzipaşa Dans Grubu.  
Amfi Tiyatro
10 Ağustos Cuma 21:30 Tiyatro – “Damadım Olur musun?” Tiyatro Kedi, 11 Ağustos Cumartesi 21:30 Tiyatro – “Toros Canavarı” Çanakkale Belediyesi Tiyatro Topluluğu Yazan: Aziz Nesin, Yöneten: Ebru Naz Özdemir, 12 Ağustos  Pazar21:30 Tiyatro – “Anlatılan Senin Hikayendir” Yazan & Yöneten: Cengiz Toraman Oynayan: Levent Üzümcü. 
 
Söyleşiler
Yer: Özgürlük Parkı 09 Ağustos Perşembe 18.30 “Yaşayan Troialılar – Troia ve Çevresinde Yapılan Yerel Tarih Araştırmaları” Fecri Polat / Arkeolog, 11 Ağustos  Cumartesi 18.30 “Troyalılar Türk müydü?” Haluk Şahin,  12 Ağustos Pazar 18.30 “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var”Levent Üzümcü, Ataol Behramoğlu 
(Oya Koyuncu)
Paylaş