havadurum

Çanakkale'de bir yıl içinde üç başkana operasyon

2237
Gökçeada`nın İYİ Partili Belediye Başkanı Ünal Çetin, Çanakkale`de son bir yıl içinde operasyon yapılan üçüncü belediye başkanı oldu. Geçtiğimiz yıl 4 Şubat tarihinde CHP`li Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan`a düzenlenen operasyon ile başlayan süreç, Mayıs ayında CHP`li Çan Belediye Başkanı Bülent Öz ile devam etti. Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan görevine dönerken, Çan Belediye Başkanı Öz, tutuksuz yargılanmaya devam ediyor. Öz, İçişleri Bakanlığınca görevden alındı, Çan Belediye Başkanlığı görevini CHP`li Harun Arslan vekaleten yürütüyor. 
 
Operasyonların ilk halkası Küçükkuyu
Küçükkuyu`da yaşayan bir kişinin, yapı ruhsatı çıkartma işlemi sırasında Balkan`ın bilgisi dahilinde kendisinden usulsüz olarak 15 bin lira aldığını iddia etmesi üzerine Başkan Balkan, Fen İşleri Müdür Vekili Musa Ören ve memur Metin Ertek gözaltına alınmıştı. Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan ile Fen İşleri Müdür Vekili Musa Ören adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, memur Metin Ertek tutuklanmıştı. 
 
Çan Belediye Başkanı Öz görevden uzaklaştırılmıştı
2022`nin Mayıs ayında Çan Cumhuriyet Başsavcılığı`nda yürütülen soruşturma kapsamında, CHP`li Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, "rüşvet ve irtikap" suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Öz çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanırken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu`nun onayıyla görevinden uzaklaştırılmış, Çan Belediye Meclisi`nde yapılan seçimin ardından CHP`li Harun Arslan, Haziran 2022`den bu yana Belediye Başkanvekili olarak görev yapıyor. 
 
Belediye Başkanlarına yönelik operasyonun son halkası ise Gökçeada Belediye Başkanı İYİ Partili Ünal Çetin oldu. 
 
Başkan Çetin, 2022`de polis zoruyla adliyeye götürülmüştü 
Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, önce geçen yıl (2022) Mayıs ayında, kendinden önceki belediye başkanı dönemindeki bir işlem nedeniyle "Görevi kötüye kullanmak"la suçlanmıştı. Çetin`in polis zoruyla adliyeye götürülmesi Çanakkale`de tepkiyle karşılanmıştı. Çetin`e ayrıca o dönemde, KHK`lı bir hakimi işe aldığı gerekçesiyle dava açılmış, ancak hakimin suçsuz olduğu anlaşılınca beraat etmişti. 
 
Başkan Çetin`e bu kez "yolsuzluk ve rüşvet" soruşturması
Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, geçtiğimiz günlerde (31 Ocak) "yolsuzluk ve rüşvet" iddiasıyla gözaltına alındı. 72 saat gözaltında tutulan Başkan Çetin, çıkarıldığı savcılık tarafından tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi ve nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. İYİ Parti Genel Merkezi, Başkan Çetin`in yargılandığı dosyanın boş olduğunu ifade ederek, Millet İttifakı belediyeleri üzerinde iktidarın itibarsızlaştırma politikalarının bir sonucu olarak tutuklandığını dile getiriyor. 
 
Gökçeada`da başkanvekili kim olacak? 
Başkan Çetin`in tutuklanmasıyla gözler Gökçeada`daki belediye meclisine çevrildi. 2019 seçimlerinde 5 İYİ Parti, 2 CHP ve 2 Ak Parti`den oluşan Gökçeada Belediye Meclisi`nin matematiği yaklaşık bir buçuk yıl önce değişmişti. İYİ Parti`den seçilen Belediye Meclis üyesi Temel Dağlı, istifa ederek Ak Parti`ye geçmişti. Belediye Başkanı Ünal Çetin gözaltına alındığı gün, Belediye Meclisi; 4 İYİ Parti, 3 Ak Parti ve 2 CHP`li meclis üyesinden oluşuyordu. 
 
Dağlı yaşamını yitirdi 
Ak Parti`ye geçerek Gökçeada Belediye Meclisi`nin aritmetiğini değiştiren Temel Dağlı, rahatsızlığı sonucu yaşamını yitirdi. Gökçeada Belediye Başkan Yardımcılığı da yapan Dağlı`nın yaşamını yitirmesinin ardından Belediye Meclisindeki sayılar yine değişti! Dağlı vefat ettiği için, yerine ilk seçildiği partiden yedek meclis üyesinin meclise gireceği için İYİ Parti`nin meclis üyesi sayısı yeniden 5`e çıktı 
 
Hedef; Millet İttifakı 7, Ak Parti 2!
Hafta başında önce İYİ Partili meclis üyeleri ve Gökçeada İlçe Yönetimi bir araya gelerek başkanvekili adayını belirleyecek. 5 üyesi olan İYİ Parti`nin 2 üyesi olan CHP ile görüşerek yapılan operasyona da bir tepki olarak birlik mesajı olarak da algılanacak 7 Meclis üyesinin bir arada hareket etmesi sağlanacak. İYİ Parti`de belirlenecek ismin, Ak Parti`ye karşı 7`ye 2 oyla seçilmesi planlanıyor. 
 
Vali Aktaş`ın yazısı bekleniyor 
Gökçeada`da tüm bu seçimlerden önce Çanakkale Valisi İlhami Aktaş`ın Gökçeada Belediye Meclisi`ni Başkanvekili seçilmesi konusunda yetkilendirmesi gerekiyor. Aktaş`ın yazısının ardından Gökçeada Belediye Meclisi olağanüstü toplanarak Başkanvekilini seçecek...
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş