havadurum

Çanakkale'den Soma davasına; "Ailelerin yanında olacağız"

709

 2014’te Manisa ili Soma ilçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait Eynez maden işletmesinde bundan 4 yıl önce yangın faciası yaşanmış, yaşanan facia sonucunda tam 301 maden işçisi hayatını kaybetmişti. İda Dayanışma Derneği ve Tüm Emekli Sen üyeleri bugün görülecek davada olacaklarını açıkladılar. Tüm Emekli Sen Şube Başkanı Emin Ergun, yaşanan katliamın hesabının sorulması için Akhisar’da görülecek mahkeme önünde olacaklarını belirterek; “Tüm Emekli Sen Çanakkale Şubesi olarak Akhisar’da Soma maden cinayetlerinde yaşamalarını kaybeden madencilerin aileleri ve yakınlarına destek olmak ve duruşmayı izlemek üzere sabaha karşı yola çıkıp orada olacağız. Aynı zamanda orada gerçekleştirecek yürüyüşe katılacağız. Biz, oradaki mağdurların devlet tarafından aşağılanan kişilerin yanında olmayı bir görev olarak kabul ediyoruz. 30 kişilik bir heyetle orada olacağız” dedi.

 
“Mahkeme tahliyelere karara verdi”
Aynı şekilde davaya katılacak İda Dayanışma Derneği’nden yapılan açıklamada; “13 Mayıs 2014’te Manisa ili Soma ilçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait Eynez maden işletmesinde meydana gelen yangın sonrasında 301 kişi hayatını kaybetti 162 işçi yaralı olarak kurtuldu. Bu facia Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik cinayeti olarak tarihe geçti. 13 Nisan 2015’te (facianın yıldönümünden tam bir ay önce) 8’i tutuklu olmak üzere 45 sanığın yargılanmasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, Maden Mühendisi Ertan Ersoy, Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazım tutuklu olarak yargılanmaya başlanılan kişilerdi. Yargılama süreçlerine ailelerin katılımını sınırlandırmak için ikametgâhlarında ifade vermeleri istendi. Duruşmaya katılım her aileden bir kişi ile sınırlandırılmak istendi. Bu gerçek dışı karar, adalet arayışını engelleyen bir tutum olarak dikkat çekti ve ailelerin ısrarı ile geçersiz hale geldi. Ayrıca tutuklu sanıkların mahkemeye getirilmeden SEGBİS yoluyla uzaktan ifade vermeleri kararı ailelerin ısrarlı ve haklı talepleri neticesinde değiştirildi ve 2’inci duruşmada tutuklu sanıklar mahkemeye getirildi. 17 Ekim davanın 19’uncu duruşması,  başından beri davayı takip eden mahkeme heyetinin dağıtılmasından sonraki yeni mahkeme heyeti ile başladı. Mahkeme Başkanlığını yürüten Salih Pehlivanoğlu, devraldığı davanın ilk duruşmasında İş güvenliği Vardiya Amiri Mehmet Ali Günay Çelik’in tahliyesine karar verdi.
  
“İş cinayetlerinin önlenmesi için yetkilileri duyarlılığa sorumluluğa davet ediyoruz”
Tüm bu gelişmeler neticesinde 09 Ocak tarihinde yapılacak olan 20’inci duruşmada Soma Maden Cinayetinde ölen işçileri tekrar anıyor ve haklı davalarında ailelerin yanında olduğumuzu duyurmak istiyoruz.  Her yıl artarak devam eden iş cinayetlerinde 2017 yılında da en az 2006 işçimizi kaybetmenin acısını ve büyük utancını yaşıyoruz. Adalet arayan işçi ailelerinin yanında olduğumuzu bildiriyor ve iş cinayetlerinin önlenmesi için yetkilileri duyarlılığa sorumluluğa davet ediyoruz” denildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş