havadurum

Çanakkale'nin çehresi değişecek

7271
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü`nde geleneksel hale gelen, basın buluşmasında basın emekçilerini ağırladı. Bir otelde düzenlenen kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya gelen Gökhan kent gündemine dair çeşitli konularda fikir alışverişinde bulundu. Basın emekçilerinin Çalışan Gazeteciler Günü`nü kutlayan Gökhan, "Türkiye`de gazeteci olmak kolay değil. Zor zanaat. Gazete sahibi olmak da zor. Kriz döneminde kağıt ve işçi maliyeti gibi giderler zorladı. Basın mensubu, gazeteci haberci olmak ise ayrı bir zorluk. Gazeteci herkesi memnun edemez. Mühim olan haklı olanları memnun etmek. Esas olan doğru haberi vermek. Gazeteci, bulundukları alandaki haberleri topluma sunma görevi yapıyorlar, yani bu görevi halk adına yapıyorlar. Halkı bilgilendirme noktasında, gazetecinin görevi; halka doğru haber vermek" ifadelerine yer verdi. 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında her sene verilen yılın gazetecisi ödülü; gazeteci Hasan Sami Er`e Başkan Gökhan tarafından taktim edildi. Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası`nda devam programda, yeni belediye binası hakkında bilgi verildi. Mimar Tuğçe Öztürk ve Elektrik Mühendisi Serdar Karton gazetecilerin soruların yanıtlayarak binanın enerji tasarrufu ve içinde bulunan bölümlerin işlevleri ve kapasiteleri hakkında bilgi verdi. Yeni belediye binasında kaba inşaatın yetiştirilmesi halinde Şubat Ayı Belediye Meclis Toplantısı`nın burada yapılması planlanırken, aynı ay içinde belediye birimlerinin sırayla; buraya taşınması öngörülüyor.
 
"Son derece modern bir bina yaptık"
Yapımında sona gelinen Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası Meydanı hakkında Belediye Başkanı Gökhan , "Yasalar çerçevesinde, burada herkes istediğini yapabilecek. Yılbaşı akşamı programının nedeni de insanların bu anlayışı algılamasıydı. Mesela bir hafta sonu Çanakkale`den amatör bir müzik grubu gelip burada müzik yapabilir, küçük tiyatro yapılabilir. Herkesin kullanması için bu alanı büyük tutarak, meydan yaptık. Son derece modern bir bina yaptık. Meydandan görünen apartmanların cepheleri için de çalışma başlattık. Binaların cephelerini Meclis`ten geçirdikten sonra boyayacağız. Binaların cepheleri yasa gereği belediyelere aittir. Halka aittir" ifadelerine yer verdi.
 
"Bugün sıfırdan başlasak 350-400 milyon TL maliyeti olacaktı"
Başkan Gökhan binanın maliyetine dair ise, "2015 yılında yola çıktık. 47 milyon lira maliyeti vardı. Artı fiyat farklarıyla 60 milyona çıkacaktı. Krizler, pandemiler, müteahhittin bırakması, enflasyon ve mal krizleri nedeniyle geldiğimiz noktada finalde ön gördüğümüz 120-130 milyon TL civarı. Başlanıştan bu yana 3 kat arttı. Bugün sıfırdan başlasak 350-400 milyon TL civarında bir maliyeti olacaktı. Her şeye rağmen iyi ki başlamışız. O zaman İller Bankası`ndan maliyetimiz kadar kredi almıştık. Bitirmek için bile o krediyi bulamadık. Çünkü rakamlar çok fazla kadar çoğaldı" dedi.
 
"Yağmur suları depolanıyor"
Bina hakkında bilgi veren Mimar Tuğçe Öztürk binanın yeşil sertifikaya sahip olduğunu belirterek, "Cam yoğunlukta bir bina. Isı kaybını minimumda tutan camlar kullanılarak tasarlandı. Çatının da cam olması, gün ışığını tamamen bina içerisine almayı sağlıyor. Binanın çatısında güneş enerji panelleri var. Binanın yüzde 60 enerjisini bu şekilde sağlayacağız. Teraslarda ve çatılarda kullandığımız gri su var. Yağmur suyunu bodrumda toplayıp, rezervuarda kullanmak üzere tekrar basılacak. Elektrik sistemi ise otomasyon sistemine bağlı ve gün ışığına göre ayarlanıyor" ifadelerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş