havadurum

Çanakkale'nin deniz tarihi gün yüzüne çıkıyor..

1112

 Çanakkale deniz tarihini keşfetmek için deniz tabanının haritalanması için harekete geçildi. 2018 Troya Yılı kapsamında gelişmiş sonar ve sismik cihazlarına sahip Piri Reis Araştırma Gemisi ile tarihi Gelibolu Yarımadası, Ayvacık ile Gökçeada ve Bozcaada kıyılarını inceleyecek. Yapılan çalışmalar ile su altındaki batıkların araştırılarak, dalış turizmine katkı sağlaması da hedefleniyor. Yapılan çalışmalarla ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Harun Özdaş açıklamada bulundu. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda çok sayıda batığa ulaştıklarını belirtti.  Yrd. Doç. Dr. Özdaş, çalışmaların dalış turizmine büyük katkısı olacağını belirtti. 

 
“Deniz tabanı haritalanacak”
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nün, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen çalışmalarda öncelikli hedef deniz tabanının haritalanması olarak belirlendi. Yrd. Doç. Dr. Harun Özdaş, “Çanakkale bölgesinin batık envanterinin tamamlanması hedeflenmekte, bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda çok sayıda batığa ulaştık bu çalışmalarda elde edeceğimiz verilerde en azından belli bir bölgenin ayrıntılı haritalanmasını bitirmeyi planlamaktayız” dedi.
 
“Batmış gemilerin izleri aranıyor”
Batmış gemilerin izlerini aradıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Özdaş: “Burada batmış olan gemilere ilişkin izleri arıyoruz. Aynı zamanda da sismik cihazlarla deniz tabanındaki bir takım jeomorfolojik ve faylanmalara ilişkin verileri toplamaktayız. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda çok sayıda batığa ulaştık. Bu sene de çalışmalarda elde edeceğimiz verilerle belli bir bölgenin ayrıntılı haritasını bitirmeyi planlamaktayız. Bu çalışmaları Gökçeada, Bozcaada, Çanakkale Boğazı ve Tarihi Gelibolu Yarımadası’nı içine alan bir coğrafyada belirlediğimiz alanların sonar haritalarını çıkarılması şeklinde yürütmekteyiz. Bulduğumuz her anormalliği tespit ediyoruz. Bunların üzerinde dalışlar gerçekleştiriyoruz. 0-60 ya da 40 metre dalınılabilen derinliklerin yanı sıra bu derinliklerin altında olursa cihazla inerek tespitini yapıp, haritalıyoruz” dedi. 
 
“Bir sonraki adım turizm”
Çalışmaların dalış turizmine hizmet etmesi için gerçekleştirildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Özdaş; “Tespit edilen batıkların dalış turizmine yönlendirilmesi hedefleniyor” dedi. Çalışmalarla ilgili olarak Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz da şunları söyledi; “Su altı kültürel mirasının, batıklarının, envanterinin çıkartılması neticesinde zaman içerisinde koruma, kullanma dengesini de gözeterek, dalış turizmine de ciddi bir katkı oluşacağını düşünüyoruz” 
(Haber Merkezi)
Paylaş