havadurum

Çanakkale'ye yakışmayan görüntüler

1786

 Kazdağları Direnişinin birinci yılı nedeni ile Çanakkale’de günler öncesinden duyurusu yapılan basın açıklamasına polis müdahale etti. Çok sayıda yurttaşın ve Kazdağları Direnişçisinin katıldığı eylemden yaklaşık bir saat önce hazır bekletilen Çevik Kuvvet ekipleri, basın açıklamasına izin verilmemesinin ardından alkışlarla yapılan protestoya müdahale etti. Çanakkale Valiliği’nin eylem günü (25 Temmuz) aldığı karar ile kentteki tüm toplantı, basın açıklaması, miting ve bildiri dağıtımı gibi etkinlikleri yasaklaması gerekçesi ile yapılan müdahalede eyleme katılan yurttaşlar gözaltına alındı.

 

Müdahale çay bahçesi içinde gerçekleşti

Polis ekipleri, eyleme katılanları daha Golf Çay Bahçesi çıkışında karşılarken, “Açıklama yapmayacağımızı katılımcılara bildirelim” talebini de kabul etmedi. Bu sırada yaşam savunucularının ıslıklaması ve alkışlı protestosu üzerine çevik kuvvet ekipleri kalkanlarla müdahale ederken, müdahale çay bahçesi içinde de gerçekleşti. Masalar, sandalyeler devrilirken, çay bahçesine oturmaya gelen yurttaşların korku dolu bakışları arasında gözaltı uygulaması gerçekleşti.

 

Ayasofya’ya serbest, Kazdağlarına yasak!

Polis ekiplerinin kötü muamele ile yaptıkları gözaltı işlemi, çevredeki vatandaşların da tepkisi ile karşılaştı. Vatandaşlar hem alkışlarla hem de sesli uyarılarla yaşam savunucularına destek olurken, polis ekiplerine de tepki gösterdiler. “Ayasofya’nın açılışında pandemi yok muydu? Orada tüm kurallar ve önlemlerin göz ardı edilmesine ses çıkarılmadı. Şimdi burada Kazdağları’nı savunan insanlara neden bu şekilde davranıyorsunuz?” dediler…

“Polisin uyguladığı şiddeti kınıyorum”

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü ve Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “Bugün, Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı uygulama hukuksuz ve haksızdır. Daha basın açıklaması yapılmadı, dağılacağımızı biz açıklayacakken müdahale ettiler ve fırsat vermediler. Gözaltı kararı ile gelmiş oldukları belliydi. Vatandaşların oturduğu bir çay bahsine müdahale ederek bence yurttaşların da can güvenliğini tehlikeye attılar. Bu uygulamayı kınıyoruz. Zor kullanarak, yere yatırarak, ters kelepçe ile gözaltına aldılar, polisin uyguladığı şiddeti kınıyorum...” dedi.

(Seçkin Sağlam-Eren Aşnaz)

Paylaş