havadurum

Çanakkale'ye yoğun talep fiyatları uçurdu

22591

 Konut faiz oranlarının düşmesi ile birlikte konut satışlarına ilgi artarken, konut ve arsa satışlarında en fazla talep olan illerden birinin de Çanakkale olduğu açıklandı.  Doğuş Emlak sahibi Kadriye Kaytaz, faiz oranlarının düşmesi ile birlikte Çanakkale’ye olan talebi gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi.   Özellikle İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerin Çanakkale’ye yoğun talebi olduğunu belirten Kaytaz, taleplerin hem konut hem de arsa şeklinde olduğunu ifade etti. Lapseki’deki köprü yapımının talepleri Eceabat’a doğru kaydırdığını ifade eden Kaytaz, Çanakkale’de ise yine taleplerin özellikle Cevatpaşa-Barbaros Mahallesi gibi merkezi yerlerde daha yoğun olduğunu belirtti. Faiz oranlarının düşmesi ile konut ve arsa fiyatlarının değerlerinin çok üzerinde artış gösterdiğini ifade eden Kaytaz, fiyatı 300 Bin TL olan bir konutun, kredi  faizi ile birlikte 700 Bin TL’ye mal olduğunu, bu durumun oturum amaçlı karlı olsa da, yatırım amaçlı kar getirmeyeceğini belirtti. Yine Dardanos- Güzelyalı gibi bölgelerin alt yapısının da tamamlanmasının etkisi ile taleplerinde ciddi artış olduğunu söyleyen Kaytaz, buradaki arsa fiyatlarında çok fazla artış yaşandığını söyledi.

 

 

“Faizlerin aşağı çekilmesi ile taleplerde arttı”

Talep artışının kredi faizlerinin aşağı çekilmesi ile yaşanmaya başladığını belirten Kaytaz;  “Sıfır dairelerde yüzde 64 oranında faiz indirimi olunca özellikle büyükşehirlerin Çanakkale’ye olan ilgisi daha da arttı. Yine arsalara da talep çok fazla. Ona da genelde İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerden çok fazla talep var. Bizde arayan insanlar genelde büyükşehirlerde yaşan insanlar. Çanakkale içinde yaşayan insanlardan öyle fazla bir talep almıyoruz. Fakat faizlerin düşmesi fiyatlarında geri yükselmesine sebep oldu. Burada aslında vatandaşlar çok fazla bir kar sağlamıyor. Kamu bankalarında herkes işini çözme gayreti içerisinde. Yine büyükşehirlerden birçok vatandaş ekolojik turizm yapmak için arsa arıyor” dedi.

 

“Konut ve arsa fiyatları değerlerinin üzerinde arttı”

Taleplerin artmasının satış fiyatlarını değerlerinin çok üzerinde arttırdığını belirten Kaytaz; “Çanakkale 1915 Köprüsü’nün yapımı yine Eceabat tarafındaki yerleri değerlendirdi. Lapseki’nin hızı kesildi. Herkes Eceabat tarafına kaydı. Genelde Eceabat’tan yer soruyorlar. Dediğim gibi arz ve talep meselesi satılıklarda çok fazla bir talep oluştu ancak yine satılık konut ve arsa fiyatların da faiz oranları düşse de satış fiyatları daha çok yükseldi. Değeri o mu? Tabi değil. Bu yüzden de ikinci ellere talep de azalmış oluyor. Mesela İki ay önce 400 bin TL olan eve şu anda 550-600 bin TL diyorlar. Geri ödenmenle birlikte 400 bin liralık ev sana 700 bin TL’ye geliyor. Yarın satmaya kalksan bu fiyata satamazsın.  Şu andaki durum kişi aldığı evde ömür boyu oturacaksa avantajlı, ancak yatırım amaçlı alacaksa dezavantajlı oluyor. Şu anda en fazla talep 1+1 dairelere var ancak bu dairelere 300 Bin TL fiyat biçiliyor. Tekzen’in oralarda dahi bu evler 200-220 Bin TL fiyat aralığında seyrediyor” dedi.

 

“En çok talep merkez mahallelerde”

Talebin en çok Cevatpaşa-Barbaros… gibi merkezi yerlerde olduğunu belirten Kaytaz; “Müşteriler merkezde olmayı tercih ediyor. Ancak buralarda da çok fazla ev yok ev bulması sorun. Cevatpaşa yine kentsel projeye girmeyen yer. Bu yüzden müşterilerin aradıklarını kendilerine sunamıyoruz.   Daha çok Tekzen, yeni hastane, Kepez taraflarında evler var. Tercih merkez olunca yine ev olmamasından da kaynaklı fiyatlar çok yüksek. Yine talep Güzelyalı, Dardanos tarafında çok fazla. Tabi buraya doğalgazın gelmesi talepleri etkileyen etkenler arasında. Ancak arsaları buralarda bulmak neredeyse imkansız. Fiyatları çok yüksek. Yine Dörtyol’da baya arsa satışı olduğunu biliyoruz. Şu an oturmak için alma zamanı olabilir. Ama bence yatırım in değil” dedi. (Eren Aşnaz

(Seçkin Sağlam)

Paylaş