havadurum

Çanakkale Anayasa paketine karşı "#AyağaKalk"tı

693

 Sosyal medya üzerinden “16’sında 16’da, 17’sinde 17’de ve 18’inde 18’de” sloganıyla örgütlenen, #AyağaKalk ve #AyağaKalkıyoruz etiketleri ile paylaşılarak yayılan bireysel eylem, Çanakkale’de de ilgi gördü. Kimi iş yerinde, kimi evinde, kimi dairesinde, kimi okulunda, kimi kordonda gezinti yaparken, kimi resmi dairede işini hallederken denk geldi saat 16’ya!... Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kavgalarla gündeme gelen ve ilk tur oylamaları tamamlanan, AKP ve MHP’nin mutabakat sağladığı 18 maddelik Anayasa Değişikliğine karşı başlatılan bireysel eylem kısa zamanda örgütlü, toplumsal muhalefete dönüştü. Çanakkale’de de yurttaşlar bulundukları her yerden eyleme destek verdi. Haber merkezimizin kentin birçok noktasında takip ettiği eyleme Çanakkale’den katılımın yoğun olduğu gözlemlendi. 

 
Başkan Gökhan da yurttaşlara destek verdi 
Kentin birçok yerinde gerçekleşen ve büyük ilgi gören eyleme Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da destek verdi. Saat 16’da Organize Sanayi Bölgesi toplantısına katılan Başkan Gökhan, toplantı sırasında ayağa kalkarak yurttaşların eylemine destek verdi. Başkan Gökhan fotoğrafını sosyal medya üzerinden #AyağaKalkıyoruz #CanakkaleAyakta etiketleri ile paylaştı. 
 
Nejat Önder Cumhuriyet Meydanı’ndaydı 
Dün saat 16’da Cumhuriyet Meydanı’nda eyleme katılarak destek veren CHP İl Başkanı Nejat Önder, Atatürk Anıtı önünde gazetecilere yaptığı açıklamasında; “Ülkemizin içerisinde bulunduğu karanlık günlerden aydınlığa çıkışın yegâne partisi CHP’dir. Bizler aynı zamanda devleti kuran partinin mensuplarıyız. O yüzden Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün yıllar evvel söylediği; ‘İktidara sahip olanlar gaflet ve delalet ve hatta hıyanet içerisinde bulunabilirler’ demişti. Maalesef şu anda mecliste yapılan oylama demokrasiyi idam etmekten başka bir şey değildir. Her türlü kısıtlamalar geliyor. Tek adam rejimine doğru bir gidiş vardır. Dolayısı ile demokrasiyi tabuta koyma yolunda adımlar atılıyor. Biz CHP olarak ‘Ayağa Kalkıyoruz!’ diyoruz. Referandum öncesinde de örgütler olarak hazırız. Bu yasanın gerçekleşmemesi adına elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Türkiye’de bugün başlamak kaydı ile bugün 16:00’da, yarın 17:00’de, bir gün sonra da 18:00’de toplumun çoğunlukta olduğu yerlerde durarak eylem yapmaya devam edeceğiz. Ben seçmenlere güveniyorum. Konu Atatürk ve Cumhuriyetse gerisinin teferruat olacağına inanıcım tam. Çalışacağız, başka yolumuz yok. Bu hareketimiz 3 gün boyunca Türkiye genelinde devam edecek” dedi. 
 
“İnsanlar, zihnen ve bedenen ayağa kalkmalı” 
Saat 16’daki eyleme makamında kendisini ziyaret eden yurttaşlarla birlikte denk gelen Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı açıklamasında; “Bu Anayasa değişikliğinin geçmemesi gerekiyor. Biz kesinlikle parlamenter sistemden yanayız. Hangi partiden, hangi görüşten kim olursa olsun, bütün yetkilerin bir kişinin elinde toplanmasını istemiyoruz. Bu yapılmak istenen Anayasa değişikliğinin Türkiye Cumhuriyeti’nin sonu olacağını düşünüyorum. Tabi ki onlar böyle düşünmese de, bu getirilmek istenen sistemle birlikte bu kadar yetkinin tek adamın elinde toplanması bunu getirecektir. Önemli olan ve yapılması gereken Anayasayı demokrasi ile taçlandırmaktır. Ama yargı, yasama, yürütme, meclisi fes etme ve seçim kararı alma gibi yetkilerin tek kişinin elinde toplanması, Cumhurbaşkanı’nın partili olması isteniyor. Tüm bunlar açısından bakıldığında kim olursa olsun, bu kadar gücü elinde tutan bir yapının demokratik olmayacağı kesindir. Bunu tartışmaya bile gerek yok. O yüzden biz buna hayır diyoruz. Artık insanların susmayıp hem zihinsel hem de bedensel olarak ayağa kalkmasını istiyoruz” dedi. 
 
“Ayaktayız, farkındalık yaratmak, dikkat çekmek istiyoruz” 
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nurcan Bingöl ise Kordonboyundaki Truva Atı önünde katıldığı eylemde; “Geldiğimiz bu noktada dayatılan tek adam anayasası, tek adam rejimine karşı milletvekillerimiz mecliste direniş gösterdiler. İlk oylama bitti, ikinci oylama başlayacak. Biz de Cumhuriyet Halk Parti örgütleri olarak Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte, duran adamdan esinlenerek Türkiye ayağa kalkıyor dedik, ayağa kalkıyoruz dedik. Ayaktayız. Farkındalık yaratmak, dikkat çekmek istiyoruz. Halkımızın bu anayasaya evet demeyeceğinin farkındayız, hayır diyecekler ama biz yine de farkındalık yaratmak için ayakta olduğumuzu gösteriyoruz. Ayakta olacağız” dedi. 
(Atakan Alkış-Seçkin Sağlam-Oya Koyuncu-Zeynep Kocaman-Şenol Güven)
Paylaş