havadurum

Çanakkale Atikhisar için tek ses oldu

1251

 Kirazlı Atikhisar Havzası’nda altıncı şirket Kanadalı Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik A.Ş tarafından alanda yapılan katliamın görüntüleri büyük tepki toplamıştı. Tepki toplayan görüntülerin ardından Çanakkale Kent Konseyi, Ege ve Marmara Belediyeler Birliği öncülüğünde Çevre Örgüt ve STK’ların katılımı ile 19 Temmuz saat 18:30’da İskele Meydanı’nda protesto eylemi yapılacağı açıklandı. Birçok vatandaş, sosyal medyadan paylaşımda bulunarak Çanakkale halkını, Atikhisar için düzenlenecek protesto eylemine çağrıda bulundu. TEMA tarafından sosyal medyadan başlatılan imza kampanyasına binlerce insan katılırken, yapılan açıklamada; “Kirazlı Siyanürlü Altın İşletmesi” faaliyete geçmek için geri sayıma başladı. Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta olan maden alanı aynı zamanda 180 bin insanın tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor. Kaz Dağları’nın kuzey yamacında, meşe, çam ormanları ile birlikte dünyada sadece Türkiye’de yaşayan 7 bitki türünün yaşam alanı üzerine kurulması planlanan maden projesi hayata geçtiğinde 20 bin ton siyanür kullanacak ve siyanürle birlikte arsenik gibi birçok ağır metal ortaya çıkacak. Bütün bir kentin tek su kaynağı, Kaz Dağları’nın dereleri, yer altı suları, tarım alanları kirlilik; ormanları ve nadir bitkileri ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Çanakkale`nin doğasına ve tüm canlılarına sahip çıkmak için sen de imzala Kazdağları hepimizin” denildi.

 
“Sincapların, geyiklerin, kuşların, ağaçların sesi olmak için bir arada olacağız”
Kazdağı Doğal ve Kültürel Değerleri koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan’da sosyal medyadan yaptığı açıklamada;  “Çanakkale civarında ciddi anlamda altın madenciliğinin yarattığı zararlar var. Şu anda başlamış olan, Lapseki’deki TÜMAD Altın Madenciliği’nin projesi vardı. Bunun yanında Çanakkale’nin içme suyu barajı Atikhisar’ın hemen yanında Kirazlı Altın Madeni projesi var. Bu proje ile ilgili de şu an pek çok ağaç kesildi. Müthiş bir doğa talanı ve yıkımı var. Bunlara dikkat çekmek için böyle bir çağrı var. Çanakkale ve Kazdağları on yıldır direniyor, şimdi daha da güçlü direnmek için, sesimizi duyurmak için, sincapların, geyiklerin, kuşların, ağaçların sesi olmak için 19 Temmuz, saat 18:30`da Çanakkale İskele Meydanı`nda buluşuyoruz!” dedi.
 
CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi’nden ortak açıklama
CHP İl Örgütü de vatandaşları Atikhisar’ı korumaya çağırdı. İl Örgütü’nden yapılan açıklamada, bugün saat 12’de CHP İl Binasında İyi Parti ve Saat Partisi İl Başkan ve Yönetim Kurullarının katılımı ile basın açıklaması yapılacağı açıklandı. Açıklamada yine CHP Genel Sekreteri, Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ile CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ında yer alacağı belirtildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş