havadurum

Çanakkale Belediyesi'ne 'Tarihi Mirası Koruma Ödülü'

1267

 Birçok firmanın katılım gösterdiği Çanakkale Belediyesi’nin de üyesi olduğu  ‘Tarihi Kentler Birliği’ tarafından her yıl Antalya’da düzenlenen yapı fuarı YAPEX, 15-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çanakkale Belediyesi bu yılda fuardaki yerini alırken, belediyeler, sektör uzmanları, restoratörler, yatırımcılar, yükleniciler, endüstri kuruluşları ve daha pek çok katılımcı fuara yoğun katılım gösterdi. Çanakkale Belediyesi tarafından fuarda açılan stantta aynalı çarşıya özgü tasarımlar, Troia Atı, seramik performansı yer alırken, aynı zamanda ‘2018 Troia Yılı’ nın tanıtımı yapıldı. Çanakkale Belediyesi, ‘Geleneksel Çanakkale Konut Mimari’sinin yaşatılmasını ve devamlılığını sağlamak, kentin tarihsel değerlerinden olan yapıların korunması, yaşatılması ve diğer atıl durumda yok olmaya yüz tutmuş binaların da restore edilerek kente kazandırılmasına öncülük edilmesi amacıyla yapılan restorasyon sonucunda, ‘Tarihi Kentler Birliği Uygulama Ödülü’nün sahibi oldu. Ödül törenine katılan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a ödülü, Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz verdi. Belediye tarafından Ödüle layık görülen yapı ile ilgili; “Çanakkale İli, Merkez, Cevatpaşa Mahallesi, Kayserili Ahmet Paşa Caddesi’nde 51 Pafta, 867 (Eski:416) Ada, 66 parselde kayıtlı bulunan taşınmaz Necip Paşa Camii ve Golf Çay Bahçesine cephelidir. Taşınmaz Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 21/03/2010 tarih ve 4777 sayılı kararı ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenmiştir. Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan taşınmaz 03/09/2014 tarihinde Belediyemize tahsis edilmiş olup, Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 30.06.2015 tarih 2438 sayılı kararıyla onaylanan restorasyon projesi kapsamında, restore edilmiştir” açıklaması yapılırken, Başkan Gökhan, ödül ile ilgili açıklamada bulundu. 

 
“Belediyeyi ilgilendiren birçok üreticinin fuarı”
Her yıl düzenlenen fuarının sadece bir yapı fuarı değil belediyeleri ilgilendiren  birçok üreticinin fuarı olduğunu ifade eden Gökhan; Yapex Fuarı Antalya’da her sene yapılan bir yapı fuarı. Burada sadece yapı malzemeleri değil, özellikle belediyeleri ilgilendiren birçok üreticinin fuarı. Biz, ‘Tarihi Kentler Birliği’ olarak bu fuarın katılımcısıyız. Burada tarihi kentler üyesi kentler bir yıl içinde yaptıkları iyileştirme çalışmalarını sergiliyorlar. Daha önce bir yarışma düzenleniyor ve bu yarışmada derece alanlar burada ödüllendiriliyor” dedi.
 
“Tarihi Mirası koruma karşılığı ödülümüzü aldık”
Yapılan restore çalışması sonucu verilen ödülün tarihi yapıların korunması adına önemli olduğunu ifade eden Gökhan; “Biz, Çanakkale olarak buna her sene katılıyoruz. Özellikle bizim Gazi Bulvarı üzerinde Necippaşa Camii’nin karşısında küçük bir ev var. Onu restore etmiştik. Onun restorasyonuyla ilgili bir ödül aldık.  Yaptığımız güzel restorasyonu sonucunda ‘Tarihi Mirası Koruma’ karşılığı ödülümüzü almış olduk” dedi.
 
“2018 Troia Yılı’nı ön plana çıkarttık”
Fuarda özellikle 2018 Troia Yılı’nı ön plana çıkartıldığını belirten Gökhan, son olarak; “Burada canlı seramik performansı yapıyoruz, gelenlere hediyelikler ve kitaplar veriyoruz. Troia Mühründen tutun atına kadar hediyelerimizi veriyoruz. Eskiden at koşumlarında aynalar varmış. Aynalı Çarşı’da bunların satıldığı çarşı anlamında ‘Aynalı Çarşı’ olmuş. Bizde, Aynalı Çarşı’nın fotoğraflarının önünde bunların satıldığı sembolik bir koşum sergiledik. Anlamlı ve güzel oldu. Hatta çocuklara yönelik Troia atlarımız var.  Dediğim gibi birçok Tarihi Kentler Birliğine üye kentler var. Bizde buraya katılım gösterdik ve ödüllerimizi aldık. Ödül aldığımız küçük sarı evi hazineden alarak restore etmiştik” dedi.  
(Eren Aşnaz) 
Paylaş