havadurum

Çanakkale Belediyesi, yeni otobüs ve ÇABİS'leri tanıttı

1296

 S.S 18 No’lu Şehir İçi Minibüsleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin yeni aldığı 3 adet 12 metrelik engelli tipi otobüs ile 3 tekerlekli kargo bisikleti ve tandem (ikili) bisikletinin tanıtım töreni yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan tanıtım törenine, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses,  CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, CHP Kepez Belediye Başkan Adayı Birol Arslan, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, Kooperatif Başkanı Hasan Ateş ve vatandaşlar katıldı. Başkan Gökhan, tören sonunda yıl boyunca Çabis’ten en çok faydalanan 10 kentliye hediye takdiminde bulundu. Başkan, son alınan otobüslerle, otobüs sayısının 103’e çıktığını söyledi. Körüklü otobüs projesinin olduğunu söyleyen Başkan Gökhan, elektrikli otobüs almayı planladıklarını da belirtti. Başkan Gökhan, “Bu son alınan otobüsler ile kooperatifin toplam araç sayısı 103 olmuştur.  Önümüzdeki süreçteki hedef 12 metrelik otobüs sayılarını artırmaktır. Kentimiz Esenler ve Kepez yönlerine doğru giderek büyüyor.  Belediye olarak projelerimiz de var. Kepez Belediye Başkan Adayımız Birol Aslan’ın da Kepez ile ilgili otobüs sayısını artırma projesi var. Biz daha önce de söyledik, Kepez Belediyesi’nin büyük otobüs alma şansı var, Birol Başkan ile bu sorun çözülecek. İş giriş ve çıkış saatlerinde yoğunluğu azaltmamız için araç sayımızı artırmamız lazım. Hatta bu bağlamda körüklü araç projemiz de var. Çevre konusunda da hassasiyetimiz var. Kısa zamanda elektrikli otobüs de almayı planlıyoruz. Otobüs fiyatları dövizden sonra çok arttı, banka faizleri de çok yüksek. Umut ediyoruz ki seçimden sonra faizler eski seviyesine düşer. Bu bağlamda hızlı bir şekilde otobüs sayımızı artırırız” dedi. 

 
“Vatandaşların toplu taşıma ve bisikleti tercih etmelerini istiyoruz”
Çarşı Caddesi’nin bulunduğu adayı yayalaştırma projesi olduğunu söyleyen Gökhan, mümkün olduğunca vatandaşların özel araç kullanımını azaltmalarını sağlamaya çalışacaklarını söyledi; “Kentimiz üniversite kenti. Öğrenci sayımız çok. Burada bu konuda çok artış istemiyoruz. Biz onun için bir an önce faizlerin makul seviyelere inmesini bekliyoruz.  İnönü ve Atatürk Caddelerini tek yönlü olarak işlettiğimiz zaman ulaşımı rahatlatacağız. Kavşak düzenlemelerinin de ardından, otoparklar da yapılınca otobüsler daha verimli hale gelecek. Hedefimiz Eski Çanakkale dediğimiz bu alanı yayalaştırmak istiyoruz. Artık buraya ana akslar hariç araç girmemeli. Bunu yaparken aynı zamanda insanlar araba ile merkeze hiç gelmesin, toplu taşıma ve bisikleti tercih etsin istiyoruz. Hem de vatandaşın tasarrufunu sağlamış olacağız. Seçimden sonra Kent Konseyi, sivil toplum kuruluşları ve işletmeleri işin içine katarak planlayacağız” dedi. 
 
“ÇABİS abonman sayısı 7 bin 800, üye sayısı 10 bine ulaştı”
Başkan Gökhan; “ÇABİS’i kurduk. Bu çok başarılı bir proje. 2016 senesinde ÇABİS’e başladık. 11 istasyonumuz var. 72 bisikletimiz var. Bu sene 3 sabit bir mobil istasyon da yapacağız. Bu yıl yeni 20 bisiklet alacağız. Çanakkale’de abonman sayımız 7 bin 800’e ulaştı. Yaklaşık 10 Bin üyeye ulaştık. Kiralama sayısı olarak da 68 Bine ulaştık. Bu çok ciddi ve güzel bir rakam.  Bisiklet kullanımını artırmak istiyoruz. Hatta destek tekerlekli çocuk bisikletlerini de projeye dahil etmek istiyoruz. ÇABİS Türkiye’de ilk defa uygulanan bir projedir. Birçok belediye buna cesaret edemiyor. Bu seferler ile ilgili çok şikâyet geldiğinin farkındayım.  Buraya giden otobüslerin sayısını artıracağız. Eğitim Fakültesi’nin eski yerine geri gelmesi ile burada belli bir rahatlama yaşanacaktır” dedi. 
 
Başkan Gökhan sağlık mümessilleri ile bir araya geldi. 
Seçim çalışmalarını sürdüren Başkan Gökhan, çalışmalar kapsamında önceki gün, sağlık sektöründe çalışan ilaç mümessilleri ile Esenler sağlıkçılar Kıraathanesi’nde bir araya geldi. Mümessillerin Çanakkale için talep ve sorunlarını dinleyen Başkan Gökhan, Çanakkale’nin doğayla iç içe, daha yeşil, sağlıklı, huzurlu ve özgür bir kent olarak kalması için tüm çalışmaları süreceğini söyledi.  
(Baykal Sağlam)
Paylaş