havadurum

Çanakkale Bölgesi adeta YAĞMALANIYOR

5775

 Troya’sı, Kazdağları, tarihi değerleri, coğrafyası, adaları, Boğaz’ı ile Türkiye’nin gözbebeği olan Çanakkale Bölgesi madencilerin ve termikçilerin adeta istilasına uğruyor. 

Atikhisar Barajı bölgesindeki Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik’in faaliyetleri hızla devam ederken, aynı bölgede Cengiz İnşaat’ın da maden ocağı çalışmalarına başlayacağı öğrenildi. Diğer bir taraftan da Lapseki bölgesinin su kaynağı olan Bayramdere Barajı için de tehlike çanları çalıyor. TÜMAD’ın başlattığı altın işletmesinin yanında ve aynı bölgede, baraja çok yakın mesafede maden ocağı açma girişimine başlayan Eczacıbaşı’a ait ESAN Madencilik San. Ve Tic. A.Ş.’nin bu çalışmalarına da kamuoyu büyük tepki gösteriyor. Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz basına yaptığı açıklamalarda kimsenin kendilerinin sessiz kalmalarını beklememesi gerektiğini belirterek “Bu girişim Lapseki halkının uykularını kaçırıyor. Lapseki ikinci bir altın madenini kaldıramaz. Bu durum Lapseki’nin şah damarı konumundaki Bayramdere Barajı’nın suyunun kesilmesi, cennetlik meyve bahçelerinin yok olması demektir” dedi.  Lapseki, Yenice, Şahinli, Mecidiyeköy, Adatepe ve Kocabaşlar gibi 5 köyü kapsayan ve Bayramdere Barajı’na çok yakın mesafede altın ve gümüş madeni ocağı işletme girişimleri için kolları sıvadığı haberlerini endişe ile izlediklerini belirten Başkan Yılmaz “İkinci bir altın madeni işletmesi Lapseki bölgesinin idam fermanı demektir. Yerin altındaki kaynakların Türkiye ekonomisine kazandırılmasını canı gönülden istiyoruz. Ancak bu durum farklı. Açıkçası Eczacıbaşı ESAN’ın çalışma yaptıkları bölge bizim barajı tehdit ediyor. Lapseki’nin, Çardak’ın ve köylerinin 1 tane barajı var. O da Bayramdere Barajı’dır. Bu barajı tehdit edecek her şey bizi huzursuz eder, vatandaşı rahatsız eder.”dedi.
ESAN’ın maden sahasının bir ucunun dayanacağı Bayramdere Barajı ancak Lapseki’nin içme ve bahçe suyunu karşılamaya yetmektedir. ESAN İşletmeye geçerse, madenin işletilmesi için gereken suyu nereden bulacak? Bayramdere Barajı’ndan bizim madencilere verecek 1 gr suyumuz yok. Oradan suyu biz alıyoruz, arıtıyoruz ve halkımıza veriyoruz.” dedi. ESAN’ın işletme kurmayı planladığı alanın hemen bitişiğindeki köylerde şeftali ve kiraz yetiştiriciliğine dikkat çeken Başkan Yılmaz “Lapseki’nin cennetlik şeftalisini, kirazını ve diğer meyvelerini altın madencilerine kurban etmeyelim. Lapseki’nin şeftali ve kirazının tadını, köylülerin huzurunu kaçırmayalım. Bu yüzden Lapseki’de ikinci tesise izin verilmesini doğru bulmuyorum.” ifadesini kullandı.
 
DOĞA TAHRİP EDİLMEMELİ
Başkan Yılmaz, yer altı kaynaklarının Çanakkale’nin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini tahrip etmeden çıkarılmasından yana olduklarını belirterek “Birbirine 1 km mesafede altın madeni işletmesi açılmasını çevre, doğa, tarım, hayvancılık ve gıda ürünleri; başka bir ifadeyle canlı yaşamı ve Çanakkale’nin geleceği açısından sakıncalı buluyoruz.” şeklinde konuştu.
Paylaş