havadurum

Çanakkale'de kar mesaisi

614

 Çanakkale’de Cuma günü sabah saatlerinde başlayan yağmurun ardından bastıran kar yağışı, 2 gün boyunca etkisini sürdürdü. Cuma günü akşam saatlerinde etkisini giderek artıran ve gece saatlerinde iyice yoğunlaşan kar yağışı nedeni ile Çanakkale beyazla kaplandı. Yoğun kar yağışı nedeni ile yolarda oluşan buz nedeni ile oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçmek amacı ile Çanakkale Belediyesi ekipleri kent genelinde hummalı bir çalışma yürüttü. Kent genelinde yürütülen çalışmaları organize etmek amacı ile Çanakkale Belediyesi tarafından Acil Durum Koordinasyon Merkezi kurularak, çalışmalar merkezin kontrolünde düzenli olarak gerçekleştirildi. Kent genelinde gerçekleştirilen çalışmalarda belediye ekipleri, kentin pek çok noktasında iş makineleri ile tuzlama ve kar küreme çalışması gerçekleştirirken,ekipler kentin işlek caddeleri ve sokaklarında ise kaldırımlarda da tuzlama ve kar küreme çalışması yürüttü. Çanakkale Belediyesi Çağrı Merkezi ve Zabıta ekipleri de gelen şikayetleri Acil Durum Merkezine yönlendirdi. Belediye ekipleri tarafından yürütülen hummalı çalışmaları Belediye Başkanı Ülgür Gökhan sürekli olarak takip etti. Başkan Gökhan, ilk olarak Acil Durum Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Gökhan sonrasında ise çalışmaları yerinde incelemek üzere çalışma yürütülen noktaları dolaşarak incelemelerde bulundu.


Ana arterler ve ulaşım arterleri tamamen açık
Çanakkale’de belediye ekiplerince yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Acil Durum Koordinasyon Merkezi sorumlusu Park ve Bahçeler Müdürü Göksel Koyuncu; “Dün öğle saatlerinden itibaren kriz masamız çalışmaya devam ediyor. Ana caddelerde, otobüs ulaşım akslarında ekiplerimiz mevcut. Alışveriş merkezleri yakınlarında ve çarşıda kar küreme ekiplerimiz çalışıyor. Hava sıcaklığı çok düşük, ekiplerimiz müdahale ediyor. Fakat vatandaşlarımızın kar lastiği ve zincirsiz çıkmaması çok önemli. Çünkü maalesef yaşanabilecek trafik kazaları trafikte sıkışmalara neden oluyor. Ekiplerimiz ve kriz merkezimiz 24 saat çalışıyor. Şikayetler, çağrı merkezi ve zabıta kanalı ile bize ulaştırılıyor. Şu ana kadar herhangi bir aksama yaşanmadı. Şu ana kadar ferdi, kış tedbirlerini almadan yola çıkan araçlarda birkaç kayma yaşanmış. Kar yağışının meteoroloji tarafından öğle saatlerinde son bulması tahmin ediliyor. Fakat ayaz ve soğuk devam edecek. Bu da ne demek? Buzlanma devam edecek ve don olayı kuvvetli olarak sürecek. İcap ettiği ve gerekli olduğu zamanlarda diğer kurumlar ile görüşüyoruz. Trafik konusunda telsizlerden emniyetimizden bilgileri alıyoruz. Diğer kurumlardan gelen talepler doğrultusunda istekleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Şu anda hastane, acil servis önlerinde tuzlama çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda ana arterler ve ulaşım arterleri tamamen açık. Bunları tamamladıktan sonra da yan yollarda küreme çalışmalarına devam edeceğiz” dedi.
 
Sokak hayvanları unutulmadı
Kar yağışı ve soğuk hava nedeni ile etkilenen sokakta yaşayan hayvanlar Belediye tarafından utulmadı. Çanakkale Belediyesi ekipleri sokakta yaşayan hayvanlar için kent genelinde pek çok noktaya kuru mama bırakılırken, soğuk hava şartlarından etkilenen hayvanları da Çanakkale Belediyesi Evcil Hayvan, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde misafir edilerek koruma altına aldı.
 
İlçeler kardan olumsuz etkilendi
Çanakkale merkezinde etkili olan kar yağışı ilçelerde de etkisini gösterirken, birçok noktada buzlanmalar nedeni ile ulaşımda aksamalar yaşandı. Çanakkale- Lapseki arasında buzlanma nedeni ile trafik, durma noktasına geldi.  Gelibolu-İstanbul karayolunda da kar yağışı nedeni ile oluşan buzlanma nedeni ile Koru Dağı’nda ağır tonajlı araçların geçişi durduruldu. Biga,Çan ve Bayramiç’de de yoğun kar yağışı nedeniyle olumsuzluklar yaşandı. Biga’da bazı bölgelerde yoğun kar yaşışı nedeni ile ağaçlar devrilirken, Bayramiç ve Çan’da ulaşımda aksaklıklar yaşandı. Kar yağışı nedeni ile feribot seferleri de olumsuz olarak etkilendi. GESTAŞ Gökçeada ve Bozcaada’ya yapılan seferleri iptal ederek gün içerisinde adalara sadece tek sefer yapıldı. Çanakkale-Kilitbahir seferleri iptal edilirken, Çanakkale-Eceabat arasında düzenlenen sefer sayısı da düşürüldü. Çanakkale-Eceabat arasına tek rakamlı saatlerde (11-13-15-17 gibi) feribot seferleri gerçekleştirildi. 
(Zeynep Kocaman-Şenol Güven)
Paylaş