havadurum

Çanakkale'de tarihi gün 1915 Çanakkale Köprüsü temeli atıldı

356

Çanakkale Boğazı’na uzun yıllardan bu yana yapılması planlanan ve kent gündeminde tartışmalara neden olan Çanakkale 1915 Köprüsü’nün temel atma törenleri Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102’inci yıldönümü olan 18 Mart günü atıldı. Köprünün Lapseki’ye yapılacak ayağının bulunduğu Şekerkaya mevkiinde düzenlenen temel atma törenine Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AKP Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang, AKP İl Başkanı Yeşim Karadağ ile diğer protokol üyeleri katıldı. Temel Atma töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım; “Adeta geçmişten geleceğe bir köprü kuruyoruz. Tarih bugünü kaydediyor. O gün `ben de oradaydım` diyeceksiniz, torunlarınıza anlatacaksınız. Bu muhteşem kalabalık bu ana şahitlik ediyor. İki kıtayı, Avrupa ile Asya`yı altıncı kez birleştiriyoruz. Bu Çanakkale Boğazı`nın altın gerdanlığıdır. Hayırlı uğurlu olsun. Dev proje ile Çanakkale`den dünyaya güçlü Türkiye, büyük Türkiye gerçeğini haykırıyoruz. Ey Avrupa bırak sen Türklere yasak koymayı, bırak sen demokrasi nutukları atmayı. Çanakkale`ye bak. `Çanakkale geçilmez` diyen ecdadın torunlarına bak. Bu eser `Çanakkale geçilmez` diyen ecdadın aziz hatıraları için cümle aleme, yedi düvele en güzel cevaptır. Şehitlerimizin ruhu şad olsun. Milletin içi rahat olsun, vatanımıza milletimize hayırlı olsun. Vatanın dört bir yanından buraya gelen 15-18 yaşında yiğitler eşi olmayan destansı bir mücadeleye ortak oldular. O gencecik yiğitler canları pahasına Çanakkale`nin geçilmez olduğunu 7 düvele gösterdiler. Dün de öyleydi bugün de aynıdır. Düşman için Çanakkale geçilmez ama Çanakkaleliler için millet için he türlü geçilir. Çanakkale denizden, havadan ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile geçilir” dedi.

Konuşma sonrasında temel atma törenine geçildi. Temel atma töreni sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lapseki ilçesindeki Şekerkaya mevkisinde oluşturulan tören alanına stadyumdan canlı bağlantıyla bağlandı. Tören, stadyuma kurulan dev ekranlar aracılığı ile takip edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Çanakkale Köprüsü ile ilgili yaptığı konuşmada; "Çanakkale Köprüsü`nün temeli atılacak. İnşallah 5 yıl sonra açılışa geliyoruz. Bu köprü dünyanın bir numarası oluyor. Asya`yı Avrupa`ya bağlıyoruz. Çanakkale Köprüsü dardır geçilmez... Ama şimdi en genişini yapıyoruz. 10 milyar 500 milyon liraya mal olacak" dedi. Lapseki`deki tören alanında bulunan Başbakan Binali Yıldırım ise ; "Ecdadımızdan aldığımız güçle 1915 Çanakkale Köprüsü`nün temelini sizlerin huzurunda atıyoruz. Ülkemize, milletimize ve Çanakkale`ye hayırlı olsun" dedi. Tören alanında bulunan protokol üyelerinin butona basması ile birlikte Çanakkale 1915 Köprüsü’nün ilk temeli atıldı.

 
Yıldırım “tarih tüpü”nü temele bıraktı
Törende 1915 Çanakkale Köprüsü için özel olarak hazırlanan `tarih tüpü`, Başbakan Yıldırım tarafından köprünün temeline bırakıldı. Tarih tüpünde, "2017 yılının 18 Mart Cumartesi Günü Sayın Recep Tayyip Erdoğan`ın TC Cumhurbaşkanı, Binali Yıldırım`ın TC Başbakanı, Ahmet Arslan`ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Orhan Tavlı`nın Çanakkale Valisi, Suat Hayri Aka`nın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı, İsmail Kartal`ın Karayolları Genel Müdürü olarak görev yaptığı dönemde, Daelim-Limak-SK Eamp;C-Yapı Merkezi Türk-Kore Ortak Girişimi tarafından inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Projesi temel atma töreninde bu olayı belgelemek için hazırlanan iş bu belge geleneksel tarih tüpüne konularak, nirengi noktası betonunun içine yerleştirildi" denildi. 
(Şenol Güven-Oya Koyuncu)
Paylaş