havadurum

Çanakkale esnafı 2017'yi değerlendirdi "Her yıl önceki yılı aratır oldu"

1436

 Çanakkale esnafı yeni yılda beklentilerini aktardı. 2017 yılının ekonomik olarak sağlıklı bir yıl olmadığını ifade eden esnaf, yılbaşı satışları içinse beklentilerinin altında olduğu yorumunda bulundular. Özellikle yükselen döviz kuru ile birçok esnafın artık işyerini kapatma düşüncesinde olduğunu belirten esnaf, yılbaşı satışları içinse her yıl bir önceki yılı aratıyor yorumunda bulundular. Satışlardaki durağanlığın birazda yılbaşının hafta sonuna ve yağışlara denk gelmesinden kaynaklı olduğunu ifade eden esnaf, genel olarak beklentilerini ise şu şekilde sıraladı;

 

“Kazancımızı belirleyen piyasa”

Suat Akbulut (elektronik aksesuar); “Yılbaşı alışverişi otomatikman piyasayı hareketlendiriyor. Şuanda en çok talebi telefon hediyelik aksesuarları görüyor. 2017 yılı bir önceki seneye göre biraz daha düşük geçti. 2016 daha hareketli bir yıldı. Şuan her şey kura bağlı sonuçta bizim kazancımızı belirleyen piyasa. Eğer ekonomi iyiyse herkes gibi bizde kazanacağız. 2018 yılı inşallah güzel geçer. Her yeni yıl bir umut demek” dedi.
 
 
“2017 yılı alışveriş sektörü için sıkıntılı bir yıl oldu”
Yasin Üzver (çiçekçi); “Bu yılbaşı gününün pazar gününe denk gelmesi nedeniyle rutin bir günden farkı olacağını düşünmüyorum. Alışverişler geçen seneye göre biraz daha düşük. 2017 yılı sıkıntılı bir yıl oldu. Hastanenin şehir dışına taşınması işlerimizi otomatikman bir kat düşürdü.  2018 yılını çok parlak görmüyorum ama inşallah huzur dolu bir yıl olur” dedi.
 
 
“Yabancı turist yok denecek kadar azdı”
Samet ve Burçin Uzuner (takı hediyelik eşya); “Geçen sene yılbaşına yaklaşırken biraz daha hareket vardı. Bu sene henüz bir şey göremedik. Yabancı turist yok denecek kadar azdı. Yerli turistte çok azdı. 2017 yılı Çanakkale esnafı için çok iyi geçmedi. İnşallah 2018 yılı herkes için bereketli bir yıl olur. Her şeye rağmen umutluyuz” dedi.
 

“Troia yılı sebebi ile iyi olacak diye düşünüyorum”
Cahit Işık (hediyelik eşya); “2017 yılı iyi geçti turlar, geziler oldukça iyiydi. 2018 yılı Troia Yılı olması sebebi ile daha iyi olacak gibi düşünüyorum. Yani Çanakkale hatırası üzerine hediyelik eşyalar sattığımız için yılbaşı için vatandaşlar bizi tercih etmiyor” dedi.
 
 
“Önceki yılbaşılar daha hareketliydi”
Mustafa Öztürk (tekel bayi); “Hava şartlarından dolayı bu yılbaşı önceki yıllara göre biraz daha durgun geçiyor. Vatandaşlar artık eskisi gibi yılbaşı akşamı için çereze yönelmiyor zaten çoğu vatandaş da yılbaşını dışarıda geçirmeyi planlıyor. Önceki yılbaşılar daha hareketliydi ama bu sene oldukça durgun. Bu yıllardan sonra piyasada iş yapmak çok zorlaştı. İşlerimiz yaz sezonunda biraz daha iyiydi oda günlerin uzun olmasından kaynaklanıyor. Zaten bu yıl birçok esnaf arkadaşım kepenk indirmek zorunda kaldı” dedi.
 
 
“Vergiler ve kiralar çok yükseldi”
Kürşat Tolga Işık (kadın giyim); “Sene içerisinde sürekli hareketlilik olsa da vergiler çok yüksek, kiralar çok yüksek. Asgari ücretlilere zam geldi keşke daha çok gelseydi. Benim de personelim var ama ben açıkçası personelimin mağdur olduğunu düşünüyorum. Ben maaş vermekten kaçınmıyorum ama onlar zam yapmaktan kaçınıyor maalesef. Ama bir önceki seneler daha iyiydi bu seneye göre. 2018’den pek umutlu değiliz ama yeni sene yeni umut olarak düşünmek lazım” dedi.
 
 
“2018 yılının daha iyi geçeceğini düşünüyorum”
Merve Yılmaz (Giyim); “Havalar bu yılbaşını oldukça etkiledi yoksa işlerimiz oldukça iyiydi. Biz 3 ay oldu açılalı. İlk ay çok iyiydi, sonraki ay hava şartlarından dolayı düşüş yaşadık, bu ara iyi gidiyor işler. Yılbaşının katkısı oldu tabii.  Biz zaten hareketli bir mağazayız ama hediyelik kıyafetlere rağbet vardı onun için güzel bir yılbaşı oluyor. 2018 yılının daha iyi geçeceğini düşünüyorum” dedi.
 
 
“2017’nin yaz sezonu çok kötü geçti”
Servet Çelik ; “Bu sene geçtiğimiz yıllara göre biraz daha durgun seyrediyor bunu sebebi finallerin yılbaşından önceye alınması. Öğrenciler derslere yoğunluk verince piyasada durgunluk söz konusu oluyor. Bu sene sevgililer gününde öğrencilerin daha erken geleceğini düşünüyorum o yüzden artık sevgililer gününü bekliyoruz. 2017’nin yaz sezonu çok kötü geçti. Eskiden yabancı turist dışında yerli geziler, turlar olurdu ama bu sene onlar bile yoktu. 2018 yılından da çok iyi şeyler beklemiyorum bunun sebebi de 2019 seçim yılı olacak” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş