DOLAR 32.3415 %0.11
EURO 35.1155 %-0.18
G.ALTIN 2239.4607 %-0.18
BITCOIN 63539.3904 %-5.67
ETHERIUM 3255.0881 %-7.17
havadurum

Çanakkale için "mavi" adım

585

 Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA`nın Ocak 2016`da başlattığı, Çanakkale`de Türk Boğazlar Sistemi`nin önemini anlatan ve Çanakkale Boğazı içerisindeki biyolojik çeşitliliğin korunması için yetişkinler ve üniversite öğrencileriyle bilinçlendirme çalışmalarını kapsayan "Çanakkale Deniz Aşıkları - Çanakkale için Mavi Adım" dün gerçekleşen "Paydaşlar Toplantısı" ile projenin 2017 yılına ilişkin yol haritası oluşturuldu, Çanakkale`nin çevresel sorunları değerlendirildi. Toplantıya; projenin hibe destekçisi Japon Mitsui firması Türkiye Genel Müdürü Yokhlro Yagihashi, İÇDAŞ ve GESTAŞ temsilcileri, balıkçı kooperatifleri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim görevlileri, resmi kurum ve özel sektör yetkilileri ile projeye destek veren tüm paydaşlar katıldı. Proje çerçevesinde 2016 yılında eğitimler, resmi ziyaretler, kurultay ve farkındalık çalışmalarıyla 8 bin 280 kilometre kat edilerek 1772 kişiye ulaşıldı. Ağustos ayında 100 kişiden oluşan İÇDAŞ personeline, TÜBİTAK MAM-ÇE Araştırma Gemisi`nde İÇDAŞ Yelken Okulu`ndan 50 çocuğa ve Lapseki, Gelibolu, Eceabat bölgelerinde 65 muhtara eğitim verildi. Eylül ayında halk eğitim merkezlerinde Gökçeada muhtarlarına ve Bozcaada halkına proje anlatıldı. Proje kapsamında yapılması planlanan "Benim Kurultayım" toplantılarının ilki, 14 Ekim`de Bozcaada`da Kent Konseyi`nde gerçekleşti. Uluslararası Kıyı Temizliği Etkinliği (ICC) de bu yıl proje vesilesiyle 15 Ekim`de Çanakkale`nin dört farklı bölgesinde (Çardak, Kilitbahir, Bozcaada ve Kepez) eşzamanlı gerçekleştirildi. 450 kişinin katıldığı etkinliklerde, 900 kg atık toplandı. Kasım ve Aralık aylarında ise balıkçı kooperatifleri ve GESTAŞ personeline eğitimler verildi. Bu eğitimlerle balıkçı kooperatiflerinden 280, GESTAŞ personelinden 410 katılımcıya proje anlatıldı. Proje kapsamında özellikle Kasım ve Aralık aylarında eğitimlerde balıkçılar ve sorunlarına dikkat çekilerek bu konuda gerekli farkındalık yaratıldı. 

 
"Çanakkale Boğazı çok önemli"
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren, Deniz Temiz Derneği / TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Mine Göknar; 2014 yılında İstanbul Boğazı için "Mavi Kuşak Hareketi" adı altında bir proje yazdıklarını hatırlatarak şunları söyledi; "Bu projeyi MITSUI`ye, Japonya`ya gönderdik. 68 proje arasından seçildi. Bu bizim için bir onur oldu ve çok heyecanlandık. 3 yıl boyunca İstanbul`da 34 ilçede 50bin öğrenciye ulaştık 800 öğretmen ve birçok gönüllü ile ciddi bir yol kat ettik. Tam proje bitmek üzereydi, dedik ki MITSUI`ye `bizim bir fikrimiz daha var, bu konuda da 3 yıl destekler misiniz?` Dediler ki `projeyi yazın, görelim`. Çanakkale`yi ele aldık. Çanakkale Boğazı gerçekten çok çok önemli. Bu konuda ne yapabiliriz yazdık, gönderdik ve kabul ettiler. Projenin bir kapsamı var ve o kapsam içinde çalışıyoruz. Yani yazdıklarımızı hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu projenin dışında da bazı imkanlar ve destek sağlanırsa onlara da minik minik yer vermeye çalışıyoruz." dedi. 
 
İlçelerde devam edecek
Çanakkale Boğazı ekosistemine dair geniş kapsamlı eğitim programı `Çanakkale Deniz Aşıkları Çanakkale İçin Mavi Adım` projesi, Çanakkale Boğazı`nın özellikle insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmek ve bu konuda toplumda farkındalığı artırmak için Merkez, Lapseki, Eceabat, Gelibolu, Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinde 2018 yılına kadar devam edecek. 
(Atakan Alkış)
Paylaş